وزارت بهداشت همزمان با فصل بهار هشدار داد:
آمار چشمگیر مسمومیت و مرگ با قارچهای سَمی
مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فراوردههای سلامت محور سازمان غذا و دارو با بیان اینکه همه ساله، در ابتدای سال متاسفانه با موجی از مسمومیتهای ناشی از مصرف خوراکی قارچهای خود رو و سمی روبرو هستیم، گفت: از سال ۱۳۹۷ تا نیمه نخست سال ۱۴۰۰، بیش از ۵۰۰۰ مورد از مسمومیت به دلیل مصرف قارچهای سمی و خود رو گزارش شده است.
نوشین محمد حسینی، با اشاره به شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچهای خود رو، ضمن هشدار نسبت به مسمومیت با قارچهای خود رو و سمی، به ایسنا گفت: براساس آمار به دست آمده از دانشگاههای علوم پزشکی کشور، در سال ۱۳۹۶، بالغبر ۱۵۴۰ مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچهای خود رو و سمی گزارش شده است. این آمار از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به ترتیب بالغبر ۱۷۲۶ نفر، ۳۶۵ نفر و ۷۲۲ نفر بوده و در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ تعداد ۸۲۸ مورد مراجعه به بیمارستان براثر مسمومیت با قارچهای خود رو و سمی گزارش شده است که نشاندهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور است.
استانهای با بیشترین مسمومیت
محمد حسینی با بیان اینکه متاسفانه مصرف خوراکی قارچهای خود رو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از هموطنانمان شده است، ادامه داد: بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۶ مربوط به شهرهای استان کرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، گلستان و کردستان بوده است. همچنین بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۷ مربوط به شهرهای استان کرمانشاه، گلستان، لرستان و آذربایجان غربی (ارومیه) و زنجان، بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۸ مربوط به شهرهای استان لرستان، آذربایجان غربی، اردبیل، تهران و کردستان، بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۹ مربوط به بجنورد (خراسان شمالی)، تهران، شهرکرد، گلستان و آذربایجان غربی (ارومیه) و بیشترین مسمومیت در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ مربوط به شهرهای بجنورد (خراسان شمالی)، تهران، شهرکرد، لرستان و گلستان بوده است.
توصیههایی برای پیشگیری از مسمومیت با قارچهای سمی
وی با بیان اینکه در پنج سال اخیر مجموعا ۵۱۷۵ مورد مسمومیت ناشی از مصرف قارچهای خود رو در هموطنانی که در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور زندگی میکنند، ایجاد شده است، گفت: این در حالی است که موارد با آموزش عمومی و اطلاع رسانی و ارائه هشدار به موقع قابل پیشگیری خواهد بود. برهمین اساس هم مردم باید به رعایت برخی نکات توجه کنند تا از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از مصرف قارچهای سمی پیشگیری شود.
محمد حسینی ادامه داد: بر این اساس از مصرف قارچهای خود رو مخصوصا قارچهایی که در کنار تنه درختان، به ویژه درختان خشک شده میرویند یا قارچهای جمعآوری شده توسط افراد بومی، خودداری کنید. برای حفظ سلامت خود و خانوادهتان تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بستهبندیهای دارای مجوز هستند، خریداری و مصرف کنید. همچنین باید توجه کرد که شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها براساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است. بنابراین به توصیههای برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید. در عین حال مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشاندهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.
وی همچنین گفت: برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست. برخی از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آمادهسازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخارپز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیستند.
علایم و نشانههای مسمومیت
وی ادامه داد: همچنین در صورت بروز علایم و نشانههای گوارشی شامل تهوع، استفراغ و اسهال به صورت تاخیری پنج تا ۱۲ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچهای خود رو، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها منتقل کنید. در مواردی که علائم گوارشی به صورت تاخیری با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خود رو، رخ دهد این دسته از قارچها سمیت به مراتب بیشتری دارند و در سالهای گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان شدهاند.
دیدگاه تان را بنویسید