رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرد:
افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت برخی داروها در سال گذشته
رئیس سازمان غذا و دارو گفته است که در سال گذشته داروهای وارداتی تا ۶ برابر و داروهای تولید داخل هم با توجه به میزان ارز تامین مواداولیه ۳۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشتند.
بهرام دارایی در گفتوگو با روزنامه همشهری؛ به پشت پرده گرانی و کمبود دارو در سال گذشته هم اشاره کرد و گفت: «براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی و درخواست وزارت بهداشت وقت، بودجه 2میلیارد دلاری برای کل تجهیزات پزشکی و دارو درنظر گرفته شد که در مقایسه با سال 97، دو میلیارد دلار کمتر بود. این اتفاق سبب شد با توجه به تامین برخی داروها با ارز نیمایی و خارج شدن آنها از فهرست بیمه، افزایش قیمت دارو رقم بخورد. سال گذشته داروهای وارداتی تا 6برابر و داروهای تولید داخل هم با توجه به میزان ارز تامین مواداولیه 30تا 100درصد افزایش قیمت داشتند.» وی ادامه داد: «این اتفاقی بود که در دولت قبل رخ داد و اثر آن به نیمه دوم 1400هم رسید. البته همان 2میلیارد دلار هم در نیمه ابتدایی سال مصرف شد و ما برای نیمه دوم سال پس از تغییر دولت، هیچ ارزی نداشتیم. به همین دلیل با دستور رئیسجمهور 700میلیون دلار تامین ارز صورت گرفت.»
به گفته این مسئول در مجموع ارز مصرف شده برای خرید تجهیزات پزشکی و دارو برای سال 1400حدود 3.2میلیارد دلار بود و وجود 2پیک سنگین کرونا در مرداد 1400و اواخر سال گذشته هم باعث افزایش مصرف دارو در کشور شد تا جایی که در مرداد سال گذشته 2هزار میلیارد تومان برای مصرف رمدسیویر در کشور هزینه شد و تنها در نیمه اول سال گذشته هزینهها 30درصد افزایش پیدا کرد.»
براساس اعلام او، هماکنون نزدیک به 50میلیارد عدد دارو در کشور تولید میشود، این میزان نیمی از ظرفیت تولید داروست و بهدلیل سیاست اشتباهی که در گذشته وجود داشته، نیمی از ظرفیت تولید خالی مانده است.
قاچاق معکوس، مهمترین عامل کمبود
رئیس سازمان غذا و دارو درباره دلیل وقوع این کمبودها هم گفت: «مصرف بالا و غیرمنطقی، افزایش مصرف در دوران کرونا و قاچاق معکوس ازجمله عواملی بودند که منجر به افزایش مصرف و کمبود دارو در سال گذشته شدند. زمانی هم که دچار کمبودهای مقطعی میشویم نیاز به دارو و دپو کردن آن از سوی کل ذینفعان زنجیره ازجمله واردکننده، تولیدکننده، شرکتهای پخش، داروخانهها و حتی خود مردم بیشتر میشود. سال گذشته قاچاق معکوس دارو بهشدت افزایش پیدا کرد. البته اعداد دقیق قاچاق معکوس دارو از کشور جمعبندی نشده اما این ارقام قابل توجه و چشمگیر هستند.»
بهگفته وی، آنتیبیوتیکها، انسولین، ریتالین، داروهای ضدسرطان و بیماریهای خاص به راحتی از کشور قاچاق میشوند: «داروهای تزریقی آیویآیجی (IVIg) برای کرونا، بهدلیل افزایش مصرف در دوران کرونا کمبود جهانی داشته و با افزایش قاچاق مواجه شدند. این در حالی است که در برخی داروها ما بیش از نیاز کشور تولید میکنیم اما بهدلیل قاچاق، کمبودها وجود دارد، ازجمله آموکسیسیلین که سال گذشته 2.5برابر بیشتر تامین شد یا ریفامپین (داروی ضدسل) که تولید 2برابری داشت. ریفامپین به راحتی و بهصورت کامیونی و کانتینری به کشور افغانستان قاچاق میشود چرا که بیماری سل در این کشور شایع است و مصرف زیادی دارند.»
وی با بیان اینکه مصرف دارو در کشور نه پایین است و نه کاهش پیدا کرده تصریح کرد: «بهزودی با بررسی دادههای بیمه اعلام میکنیم که چه میزان از مصرف دارو در کشور خودمان صورت گرفته و چه میزان قاچاق معکوس بوده است. مثلا درباره قلم انسولین که سال 99وارد کشور شد، تنها نیمی از این محموله در شرکت بیمه ثبت شده و هیچ خبری از نصف دیگر این انسولینها در اختیار نداریم و احتمالا بخش قابل توجهی از آنها قاچاق شده باشد.» این مسئول درباره قابل پیگیری بودن قاچاق معکوس هم توضیح داد: «در حال بررسی محمولههای کشفشده قاچاق هستیم و باید مشخص شود که این اتفاق در کجای زنجیره تامین دارو میافتد که منجر به خروج دارو و قاچاق آن میشود.»
اختصاص ارز ترجیحی دارو، اصلاح میشود
اینکه آیا امسال هم این گرانیها و کمبودها ادامه خواهد داشت یا با اصلاح تغییر تخصیص ارز، نیاز دارویی کشور به موقع تامین خواهد شد هم نکته دیگری است که رئیس سازمان غذا و دارو، درباره آن توضیح میدهد: «مصوبات بودجه 1401خوب است البته به شرطی که از سوی کسانی که در این حوزه نقش تعیینکننده (سازمان برنامه و بودجه، شرکتهای بیمه و وزارت بهداشت) دارند، به خوبی اجرا شود. دارو و تجهیزات پزشکی یک حوزه فرابخشی است و این همکاری میتواند منجر به رقم خوردن شرایط بهتر در صنعت دارویی کشور شود. البته امسال شرایط ویژهتری هم وجود دارد چرا که باید تغییراتی در نحوه ارائه یارانه دارو و تجهیزات پزشکی صورت بگیرد و با توجه به تجربههای تلخ گذشته درباره قاچاق و ورود داروها به بازار سیاه این مسیر باید اصلاح شود.»
معاون وزیر بهداشت اجرای این طرح را فراهم شدن شرایط مناسب برای بیماران میداند و میگوید: «کار خوبی که امسال قرار است انجام شود، حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج است. بودجه این بخش 3تا 4برابر افزایش پیدا کرده و میتوانیم پوشش خوبی برای کاهش فرانشیز و پرداخت از جیب بیماران داشته باشیم. حدود 400هزار بیمار خاص و صعبالعلاج در کشور داریم که امسال امکانات ویژهتری برای دسترسی به دارو خواهند داشت.»
او در ادامه با اعلام اینکه حذف ارز ترجیحی برای دارو صورت نمیگیرد، توضیح میدهد:«این فرایند حذف ارز نیست بلکه اصلاح فرایند اختصاص ارز به حوزه دارو و تجهیزات پزشکی است. هیچ جای دنیا قیمتگذاری دارو رها و اختیاری نیست. حتی درباره داروهایی که ارز دولتی دریافت نمیکنند هم قیمتگذاری، محدودیتهایی دارند. با اصلاح فرایند تخصیص ارز، قیمتگذاری هم اصلاح خواهد شد و تردیدی در این مسئله وجود ندارد. اما تغییر در این فرایند بهگونهای خواهد بود که افزایش قیمت، متوجه مردم نباشد. این اصلاح قیمتها با همکاری وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و بیمهها صورت خواهد گرفت و افزایش قیمت دارو برای تولیدکننده انجام میشود اما اختلاف قیمت یارانه (مابهالتفاوت ارز ترجیحی به ارز نیمایی) به بیمهها پرداخت میشود که مردم هنگام خرید دارو با افزایش قیمت مواجه نشوند.»
دیدگاه تان را بنویسید