هنوز بر سر بودجه جمعبندی نشده است؛
سند ملی سالمندی، در انتظار توافق مسئولان
هرچه پیش میرویم جمعیت کشور به سمت پیری و سالمندی در حرکت است و طبق پیشبینیهای صورت گرفته در سال ۲۰۵۰، ۳۰ میلیون نفر از جمعیت را سالمندان تشکیل میدهند. این در حالی است که هنوز عاقبت سندی که با عنوان سند ملی سالمندی طراحی شده در انتظار توافق نهایی مسئولان و تامین بودجه است.
از آنجایی که سالمندان به دلایلی چون تنهایی، نداشتن منبع درآمد مستقل یا میزان درآمد پایین، بیماریهای جسمی، مشکل در انجام فعالیتهای روزانه، نیازمند حمایت عاطفی و انواع حمایتهای اجتماعی هستند، دولتها خود را موطف به ارائه برنامهها و سیاستهایی برای کاهش این آسیبها میدانند.
در ایران نیز با سالخورده شدن جامعه در دهههای پیش رو اقداماتی برای اتخاد این سیاستها آغاز شده است. دیروز رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان با اشاره به میزان بودجه در نظر گرفته شده برای اجرای سند ملی سالمندان در سال ۱۴۰۰ بیان کرد: درخواست دبیرخانه شورای ملی سالمندان برای بودجه سال ۱۴۰۰، ۲۲ میلیارد تومان بود که سازمان بهزیستی درخواست بودجه ۱۰ میلیارد تومانی را برای اجرای سند ملی سالمندان داشته است.
حسامالدین علامه، با اشاره به آخرین وضعیت سند ملی سالمندان به ایسنا گفت: در جلسه شورای ملی سالمندان که ۲۲ مهرماه سال جاری برگزار شد، کلیات آییننامه داخلی شورا که تکلیف زمانبندی جلسات و نحوه اولویتدهی طرحهای واصله به دبیرخانه و تشکیل جلسه به کارگروهها و کمیتهها را مشخص میکند به تصویب رسید و همچنین مقرر شد تا جزئیات آن توسط سازمان برنامه و بودجه و بهزیستی به تایید برسد.
وی افزود: واقعیت این است که هنوز نتوانستهایم با سازمان برنامه و بودجه به جمعبندی برسیم و منتظر هستیم تا محمد شریعتمداری، رئیس شورای ملی سالمندان و رئیس سازمان برنامه و بودجه برای نهایی شدن و ابلاغ آییننامه داخلی به توافق برسند.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در پاسخ به این پرسش که در لایحه بودجه ۱۴۰۰ چه میزان بودجه برای سند ملی سالمندان در نظر گرفته شده است، گفت: درخواست دبیرخانه شورای ملی سالمندان برای بودجه سال ۱۴۰۰، ۲۲ میلیارد تومان بود که سازمان بهزیستی درخواست بودجه ۱۰ میلیارد تومانی را برای اجرای سند ملی سالمندان داشته است. ما به کمک نمایندگان مجلس به ویژه فراکسیون سلامت سالمندی مجلس شورای اسلامی نیازمندیم تا عنایت ویژهای به موضوع سالمندی و زیرساختهای آن در بودجه سال ۱۴۰۰ داشته باشند.
وی در ادامه با بیان اینکه برای اجرای سند ملی سالمندان طی سه ماهه گذشته دو موضوع مد نظر قرار گرفته است، یادآور شد: ترتیب چارچوبهای اولیه و مباحث نظری پشتیبان تهیه لایحه جامع حقوقی سالمندان و مطالعه لوایح حمایتی سالمندان در کشورهای مختلف جهان و همچنین مطالعات مروری، شامل سندهای مشابه در حوزه زنان، معلولان و کودکان در ایران و اسناد مرتبط با مسائل حمایتی و حقوقی سالمندان از اقداماتی است که برای اجرای سند انجام شده؛ در جلسهای که در اواخر دیماه برگزار میشود چارچوب اولیه لایحه حقوقی را ارائه دهیم تا پس از آن دستگاههای مختلف نیز قبل از پایان دولت کمک کنند تا لایحه جامع آماده ارائه به مراجع قانونی بالادستی شود.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان تصریح کرد: همچنین فرمهای مربوط به شناسه خدمات سالمندی در دستگاههای عضو شورا تهیه شده و طی ۲ ماه آینده، در وزارت ورزش و جوانان و کمیته امداد به صورت پایلوت تکمیل خواهد شد. بعد از ارزیابی مرحله پایلوت با عقد قرار داد توسط یک دستگاه مجری این فرمها به صورت الکترونیکی تهیه میشود تا برنامههای سالمندی دستگاههای عضو شورا و مشخصات دستگاهها در حوزه سالمندی احصا شود و در آینده مسیر ارزیابی و رصد حوزه سالمندی دستگاههای اجرایی تصویب شود.
دیدگاه تان را بنویسید