هر سال روز نخست دسامبر مصادف با ۱۱ آذر ماه، به نام روز جهانی ایدز نامگذاری شده است، اما امسال با توجه به اپیدمی کووید ۱۹ و تاثیر آن بر زندگی و معیشت افراد شاید بسیاری از ما از خطری که این بیماری جوامع بشری را تهدید می‌کند غافل شده‌ایم.

در حالی که در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته دنیا بحران اچ‌آی‌وی تا حدی کنترل شده است، در ایران و بسیاری از کشورهای خاورمیانه این بیماری هنوز رشد فزاینده‌ای دارد.

وضعیت ایدز در ایران

عدم اطلاع‌رسانی صحیح و همچنین فقدان امکانات مؤثر در درمان سریع از جمله دلایل گسترش بیماری ایدز در ایران به شمار می‌آید. در این بین، ابتلا به بیماری از طریق اعتیاد تزریقی همچنان مهم‌ترین دلیل گسترش ایدز در ایران اعلام شده است.

پروین افسر کازرونی، رئیس اداره ایدز و کنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت می‌گوید: «شمار افراد مبتلا به بیماری ایدز در ایران بیش از آمار رسمی و ثبت شده تخمین زده می‌شود. به گفته او آمار ثبت شده و رسمی ابتلا به بیماری ایدز حدود ۴۰ هزار نفر اعلام شده است. از آن بین، حدود ۶۰ درصد کسانی که به این بیماری مبتلا شده‌اند، معتاد بوده‌اند». به موازات عوامل ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی، حدود ۲۲ درصد بیماران مبتلا به ایدز، رابطه جنسی پرخطر داشته‌اند. نیمی از کسانی که در ایران به بیماری ایدز مبتلا هستند کمتر از ۳۵ سال سن دارند.

افزایش شمار زنان مبتلا به ‌اچ‌آی‌وی

در مجموع ارزیابی وزارت بهداشت از شمار مبتلایان به ایدز، سهم زنان ۱۸ درصد و سهم مردان ۸۲ درصد بوده است. این در حالی است که آمار ناظر بر موارد ابتلای جدید افراد به بیماری ایدز تصویر دیگری نشان می‌دهد.

رئیس اداره ایدز و کنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت درباره ترکیب جنسیتی و دلایل ابتلا به بیماری ایدز گفته است: «این آمار بیانگر آن است که در موارد تشخیصی جدید ۳۱ درصد زن و ۶۹ درصد مردان هستند. از این تعداد ۴۶ درصد به دلیل رابطه جنسی پرخطر و ۲۲ درصد به دلیل اعتیاد تزریقی به ایدز مبتلا شده‌اند».

رئیس اداره ایدز و کنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت ایدز را یک بیماری عفونی قابل کنترل دانسته و تاکید کرده که تشخیص زودهنگام و شروع درمان این بیماری می‌تواند در نجات جان افراد مبتلا موثر واقع شود.

بر اساس ارزیابی و تخمین این اداره، در ایران شمار کسانی که مبتلا به این بیماری هستند حدود ۶۰ هزار نفر است که این می‌تواند تنها بخشی از آمار واقعی باشد چرا که ۶۵ درصد از افراد مبتلا از وضعیت بیماری خود بی‌خبر هستند.

 روزشمار هفته اطلاع‌رسانی ایدز

در ایران نیز هر ساله با فرارسیدن روزجهانی ایدز؛ اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، اچ‌آی‌وی نیز برنامه‌هایی را برای آگاهی‌بخشی به عموم جامعه به اجرا در می‌آورد.

در همین باره روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز با تاکید بر اهمیت پیشگیری از ایدز، اهمیت جلب حمایت سیاستگذاران، مسئولان و سازمان‌ها از برنامه‌های اطلاع رسانی و کنترل اچ‌آی‌وی و افزایش همکاری‌های بین بخشی، روزشمار هفته اطلاع‌رسانی ایدز را به این شرح اعلام کرد: «سه‌شنبه ۱۱ آذر روز افزایش تاب‌آوری سازمانی و افزایش دسترسی به خدمات و مطالعات در شرایط بحران، چهارشنبه ۱۲ آذر، خانواده و اچ‌آی‌وی، پنج شنبه ۱۳ آذر، رسانه و اچ‌آی‌وی، جمعه ۱۴ آذر، جوانان، نوجوانان و اچ‌آی‌وی، شنبه ۱۵ آذر، مسئولیت اجتماعی و اچ‌آی‌وی و یکشنبه ۱۶ آذر، نقش سازمان‌ها و اچ‌آی‌وی نامگذاری شده است».