زیر سایه هشدارهای شدید در مورد موج سوم کرونا و سردرگمی دانشآموزان، اولیا، معلمان و مدیران؛
کلاسهای درس مدارس حضوری شد!
سعیده علیپور
نخستین روز سال تحصیلی 1400-1399 در حالی دو هفته زودتر از سالهای گذشته و زیر سایه هشدارها در مورد موج جدید ابتلا به کرونا آغاز شد که کمتر دانشآموز، آموزگار یا مدیری از قبل برای آغاز این سال تحصیلی آن هم به صورت حضوری برنامهریزی کرده بود.
سال تحصیلی به صورت حضوری و فراگیر در سراسر کشور در حالی آغاز شد که روز دوشنبه هفته گذشته، وزیر آموزش و پرورش در نشست خبری مجازی به صراحت اعلام کرده بود که کلاسهای درس در مناطق قرمز از جمله تهران به صورت مجازی برگزار خواهد شد، اما چند روز بعد این نظر به یکباره در جلسه هیات دولت کاملا نقض و اعلام شد که همه دانشآموزان باید در روز شنبه ۱۵ شهریور سر کلاسهای درس حاضر شوند و سال تحصیلی ۹۹ را به صورت حضوری آغاز کنند.
تغییر یکباره برنامه آموزش و پرورش برای برگزاری حضوری کلاسهای درس حتی در مناطق قرمز کشور در حالی مطرح شد که وزیر بهداشت در مورد پاییز سخت کرونایی کشور هشدار داده است و رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی هم در نامهای به ستاد ملی کرونا درخواست کرده تا جلو بازگشایی مدرسهها گرفته شود.
کدام دانشآموزان به مدرسه میروند؟
کمتر از 24 ساعت به بازگشایی مدارس باقی نمانده بود که وزیر آموزش و پرورش وضعیت بازگشایی مدارس را به این قرار تشریح کرد: «در همه مدارس سراسر کشور اصل بر برگزاری حضوری است مگر اینکه رعایت پروتکلها تحت هیچ شرایطی امکانپذیر نباشد».
او با بیان اینکه برنامهریزیهای جزئی به مدارس واگذار شده که متناسب با وضعیت تصمیمگیری و فعالیت آموزشی را آغاز کنند، گفت: « در ۳۵ درصد مدارس که تعدادشان کمتر از ۵۰ دانشآموز است، میتوانند با رعایت پروتکلهای بهداشتی فاصله را رعایت کنند، کلاسها طبق روال عادی برقرار است و در ۶۵ درصد مدارس باقی مانده، بحث آموزش حضوری منتفی نیست و اصل بر حضوری بودن آموزشها است. در جایی که تعداد دانشآموزان به گونهای باشد که رعایت فاصله ممکن نباشد ناگزیر هستیم کلاسها را حضوری برگزار کنیم اما در قالب گروهبندیهای متفاوت که برخی روزهای فرد و برخی روزهای زوج به مدرسه بیایند».
تغییر یکباره برنامه آموزش و پرورش برای برگزاری حضوری کلاسهای درس حتی در مناطق قرمز کشور در حالی مطرح شد که رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی هم در نامهای به ستاد ملی کرونا درخواست کرده تا جلوی بازگشایی مدرسهها گرفته شود
به گفته او حضور دانشآموزان در هر کلاس ۳۵ دقیقه است و زمانهای ساعات تدریس برای همه دروس حداکثر ۳۵ دقیقه است و تلاش میشود تا ساعت ورود و خروج متفاوت باشد تا تزاحم ایجاد نشود.
پروتکلهای ما سختگیرانه است
او در مورد دلیل این تصمیم گفت: «با دوستان در وزارت بهداشت به این نتیجه رسیدیم که اولیا نمیتوانند هر روز بپرسند امروز وضعیت زرد است یا قرمز پس ما پروتکل را سختگیرانه میکنیم تا مدارس در همه جا باز باشد. ضمن اینکه هر هفته وضعیت را رصد میکنیم».
وزیر آموزش و پرورش همچنین درباره اینکه آیا حضور دانشآموزان در مدرسه اجباری است و خانوادهها میتوانند فقط از آموزش مجازی استفاده کنند، گفت: «ما چند امکان را پیش بینی کردیم و ترجیح خودمان را هم اعلام میکنیم که حضور دانشآموزان در مدارس است ولی از روز شنبه هر روز ۲۲ ساعت از طریق برنامههای مختلف تلویزیونی آموزش تلویزیونی دروس شروع میشود. شبکه شاد هم رونمایی شد و قابلیتهای جدیدی دارد. ما مطمئن هستیم نگرانی خانوادهها نگرانی ما هم هست. این بچهها عزیزان ما هستند و کدام کشور است که درباره سلامت اعضای جامعه خصوصاً کودکان کوتاهی کند. پس هیچ اقدامی را بدون مرور کردن کارشناسان وزارت بهداشت انجام نمیدهیم».
وضعیت مبهم مدارس
با وجود بیان این جزئیات از سوی وزیر، تا زمان تنظیم این گزارش نه معلمان و نه والدین دانشآموزان و نه حتی مدیران مدارس به درستی نمیدانند با شرایطی که وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده باید تمرکز خود را بر فضای مجازی بگذارند یا کلاسهای حضوری؟!
به گفته تعدادی از معلمین و مدیران مدارس، تنها دستور العملی که درمورد بازگشایی مدارس به دست آنها رسیده به چند اطلاعیه مبهمی محدود میشود که از روی شبکه شاد برای آنها ارسال شده است و فرصت برای اجرای آن وجود ندارد.
در بخشی از اطلاعیه شماره ۶ صادره از سوی وزارت آموزش و پرورش برای اولیای مدارس آمده است: «آموزش صرفا غیرحضوری در همه دروس مختص شرایطی است که تعطیلی مطلق یک استان، منطقه یا مدرسه، با اعلام هشدار و تصریح وزارت بهداشت، الزامی اعلام شود. مدارس جز در مواردی که ستادهای ملی و استانی حضور دانشآموزان را ممنوع کرده یا به تعبیری شرایط را پرخطر تلقی و اعلام تعطیلی میکنند باز است».
در بخشی از اطلاعیه شماره ۷ دبیر خانه پروژه مهر استان وزارت آموزش و پرورش آمده است: «تقسیمبندی دانشآموزان یک کلاس با توجه به مساحت کلاس به گونهای که حداقل فاصله یک متر مطابق با پروتکلهای بهداشتی رعایت گردد. تقسیم روزهای حضور در مدرسه نیز باید به این صورت باشد که یک گروه ۳ روز و گروه دیگر ۲ روز به صورت هفتگی و چرخشی سرکلاسها حاضر شوند. این رویه در مدارس روستایی مختلط به صورت یک روز دختران و یک روز پسران خواهد بود. مدارس زیر ۳۰ و ۵۰ نفر تشکیل شود. مدیریت زنگهای تفریح با تقسیم حضور دانشآموزان در حیاط مدرسه به صورت کلاسی در ساعات جداگانه باید صورت گیرد. ساعت تعطیلی در مدارس دو نوبته با در نظر گرفتن فاصله زمانی مناسب تا مهیا شدن مدرسه برای حضور دانشآموزان شیفت دوم به اینصورت خواهد بود که تعطیلی شیفت اول ساعت ۱۱/۳۰ و شروع شیفت دوم ساعت ۱۳ است».
در این اطلاعیه در مورد زمان حضور دانشآموزان در کلاسهای درس هم آمده است: «حداکثر ساعت آموزشی در هر زنگ برای پایههای اول و دوم ۲۵ دقیقه و برای پایههای سوم تا ششم۳۰ دقیقه، سایر پایهها ۳۵ دقیقه و فاصله بین زنگها ۱۵ دقیقه خواهد بود».
نکته جالب دیگر این اطلاعیه به تاکید بر استفاده از پتانسیل اولیای دانشآموزان برمی گردد که در آن گفته شده است: مدیران مدارس باید از ظرفیت همکاری اولیای توانمند جهت ضد عفونی کلاس و میزها بعد از هر زنگ و در فاصله زنگهای تفریح استفاده کنند.
مدیران، معلمان و والدین، همه سرگردان!
این ابهامات و تغییر موضعها اما والدین و معلمین را سردرگم و کلافه کرده است. مسعود که پدر دو دانشآموز پسر و دختر است در مورد بازگشایی مدارس با حضور دانشآموزان به خبرگزاری موج گفت: «واقعا نمیدانیم چه باید بکنیم...؟ تا دو - سه روز قبل میگفتند کلاسها غیرحضوری است ولی حالا میگویند حضوری است. برای همین پدر و مادرها اصلا نتوانستهاند فرزندانشان را برای حضور در مدارس آماده کنند».
وی اضافه کرد: «علاوه بر این ما نیز مثل تمامی والدین این کشور نگرانیم. چون اولا کنترل بچهها و اجبار آنها به اینکه ماسک بزنند یا از هم فاصله بگیرند و دستانشان را ضدعفونی کنند واقعا کاری تقریبا نشدنی است و ثانیا اصلا نمیدانیم که قرار است فرزندانمان چطور در محیطی که بعید است به خوبی ضدعفونی شده است و پروتکلهای بهداشتی در آن رعایت شده، ساعتها حضور داشته باشند و آلوده به کرونا نشوند؟!».
مهناز صالحی نیز که دختر کوچکش تازه امسال به کلاس سوم میرود نیز با انتقاد شدید از این تصمیم آموزش و پرورش گفت: «در کلاس سال گذشته دختر من حدود ۴۰ دانشآموز حضور داشتند، حالا آقایان چطور میخواهند اینهمه بچه را در کلاسها جا دهند؟ اصلا گیریم که بخواهند آنها را به صورت زوج و فرد به کلاسها بیاورند، باز هم مگر میشود اینهمه بچه را کنترل کرد؟ واقعا چطور انتظار داریم دانشآموزان در چنین شرایطی بتوانند خوب درس بخوانند و آموزش خوبی ببینند؟»
سال تحصیلی به صورت حضوری و فراگیر در سراسر کشور در حالی آغاز شد که دوشنبه هفته گذشته، وزیر آموزش و پرورش به صراحت اعلام کرده بود که کلاسهای درس در مناطق قرمز به صورت مجازی برگزار خواهد شد، اما چند روز بعد این نظر کاملا نقض شد
انتقادهای گسترده
اما این موج انتقادها تنها به اولیا دانشآموزان و معلمان و مدیران خلاصه نمیشود و در ساعات اخیر بسیاری بابت این بازگشایی هشدار دادند.
دیروز اردشیر مطهری، نماینده گرمسار در توئیتی به رئیسجمهور در مورد بازگشایی مدارس هشدار داد و از این تصمیم ستاد کرونا به شدت گلایه کرد و نوشت: «درباره کلاسهای حضوری مدارس، به آقای روحانی تذکر جدی میدهم. هرآنچه برای خود میپسندید برای دیگران هم بپسندید. شما حتی افتتاحیه مدارس را هم حضوری نمیروید، مجلس هم نیامدید، پس بچههای مردم را مجبور به کلاس حضوری نکنید».
از سوی دیگر رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی دیروز طی نامهای به ستاد ملی کرونا درخواست کرد جلوی بازگشایی مدرسهها از ۱۵ شهریور را بگیرد.
در این نامه آمده است: «به خطر انداختن جان میلیونها دانشآموز و آموزگار و خانوادههای آنها و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسـئولان غیرمرتبط با امور بهداشتی میتواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود.»
عباس آقازاده از مسئولان ستاد ملی مبارزه با کرونا تقاضای اکید کرده که از جان میلیونها دانشآموز دفاع کند و مانع بازگشایی حضوری مدرسهها در همه مقاطع تحصیلی و در کلیه استانها و مناطق کشور شود.
دیدگاه تان را بنویسید