با چشمباز خرید اینترنتی کنیم
یکی از آثار کرونا کاهش قابلتوجه جرایم واقعی و تغییر شکل آنها به جرایم مجازی است
در یک برآورد کلی، آمارها حاکی از آن است که با اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی و قرنطینه در شهرهای جهان ۳۸ هزار سایت کلاهبرداری جدید فعالشده و این جرایم بهطور کل ۳۰۰درصد افزایش داشته است.
در ایران نیز بر اساس گزارشهای رسمی با افزایش ۹۵ درصدی جرایم سایبری از ابتدای سال تاکنون مواجه بودهایم که حدود ۸۰ درصد آن در حوزه مالی و اقتصادی و شامل کلاهبرداریهای اینترنتی و برداشتهای غیرمجاز بوده است. آثاری را که این ویروس بر جرایم ارتکابی دارد میتوان از دو منظر کاهشی و افزایشی آن موردبررسی قرارداد. یعنی از یکسو با کاهش تردد شهروندان در سطح شهر، افزایش حضور آنان در منزل و استفاده از خدمات آنلاین میتوان انتظار کاهش میزان وقوع جرایمی نظیر سرقت از منازل، ضربوجرح و ... را داشت و از سوی دیگر به دلیل افزایش میزان استفاده از فضای مجازی و خدمات رایانهای، افزایش وقوع جرایم در این حوزه امری محتمل است. افزایش استفاده از خدمات آنلاین در کنار بالا رفتن میزان بیکاری مشاغلی که صاحبان آنها نیاز به حضور فیزیکی در جامعه دارند، باعث شده تا بزهکاران فضای مجازی در پوشش ارائه شغل در حوزه خدماتی مثل تولید محتوا، پشتیبانی سایت، پاسخگویی در بخش فروش اینترنتی و ... اقدام به جذب شهروندان و دریافت اطلاعات حساب بانکی آنها کنند.
نکتهای که کارشناسان حوزه تکنولوژی اذعان میکنند این است که بسیاری از مردم در خصوص امنیت فضای مجازی و فناوریهای جدید از توجه و هوشیاری کافی برخوردار نیستند. از سوی دیگر بدون آنکه متوجه عواقب و آسیبپذیری آن شوند تمایل دارند هر فناوری و ابزار جدیدی را امتحان کنند بخصوص اگر به بحث اقتصادی مرتبط باشد. بنابراین بلافاصله هر نرمافزاری را بر روی گوشیشان نصب میکنند و به همین سادگی جرایم مجازی افزایش پیدا میکند. بحث امنیت در فضای مجازی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این موضوع نیاز به مراقبت و اطلاعرسانی مستمر دارد که متأسفانه در کشور ما به میزان لازم این اتفاق نمیافتد.
دیدگاه تان را بنویسید