معضلی که همپای کرونا به سمت جهانی شدن پیش میرود
قرنطینه و افزایش خشونت خانگی علیه زنان و کودکان
قرنطینه خانگی برای مقابله با کرونا در جهان این روزها تبعاتی هم داشته که از جمله آن افزایش خشونتهای خانگی و خشونت علیه زنان و کودکان است. به طوری که به تازگی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نسبت به افزایش این گونه تبعات هشدار داده و گفته است: «طی هفتههای گذشته، درحالیکه فشارهای اقتصادی و اجتماعی افزایش یافته و هراس و ترس فزونی گرفته، ما شاهد روند وحشتناکی از تشدید خشونتهای خانگی در سطح جهان بودیم».
دبیر کل ملل متحد تأکید کرده قرنطینه خانگی و ماندن در محل زندگی روش مهمی برای مقابله با شیوع کرونا است، اما «این نباید سبب زندانی شدن زنان با کسانی شود که شریک زندگیشان هستند و به آنها ستم میکنند».
گوترش همچنین هشدار داده بسیاری از سازمانهای فرادولتی و حامی قربانیان خشونتهای خانگی، در شرایط فعلی یا پولی ندارند یا کلاً از کار باز ماندهاند.
او از دولتها خواسته مسئله خشونتهای خانگی را بسیار جدی بگیرند و آن را در میان اقدامات کلیدی خود در واکنش به همهگیری کووید-۱۹ قرار دهند.
این اظهارات در حالی بیان شده که گزارشها از گوشه و کنار جهان حاکی از افزایش آماری خشونتهای خانگی و بالا گرفتن نگرانیها در این مورد است.
در انگلیس یک گروه خیریه حامی قربانیان خشونتهای خانگی از افزایش ۲۵ درصد تماسهای تلفنی و آنلاین نیازمندان کمک خبر داده است.
دولت فرانسه هفته پیش گفته بود خشونتهای خانگی در روند قرنطینه خانگی در آن کشور بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته و قرار است برای کمک به قربانیان آنها به هتلهای ویژه انتقال داده شوند.
در گرینلند مقامهای دولتی فروش نوشیدنیهای الکلی را در پایتخت به کلی ممنوع کردهاند و هدف آن را نیز مقابله با خشونتهای خانگی علیه کودکان در جریان شیوع ویروس عنوان کردهاند.
در تونس نیز وزیر امور زنان در مورد افزایش خشونتها در جریان وضع محدودیتهای آمد و شد هشدار داده است. همچنین در آلمان اجبار به ماندن در خانه موجب افزایش مشاجرات خانوادگی و خشونتها بهویژه در مناطق شهری این کشور شده است.
خشونت خانگی در ایران
در ایران گرچه آمار دقیقی در این باره وجود ندارد؛ اما گزارشهایی از میزان تماسها با صداهای مشاور و اورژانس اجتماعی درباره کودک و همسر آزاری در خانهها خبر میدهند، به طوری که گزارش شده که میزان تماسها توسط خانوادهها از اول اسفند تا به حال، افزایش معنادار داشته است.
چندی روز پیش نیز ایرنا به نقل از بهزاد وحیدنیا، مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی از افزایش سه برابری آمار تماسهای اختلافات زوجین در قرنطینه با صدای مشاور یا همان ۱۴۸۰ خبر داده بود.
خشونت علیه کودکان
در این میان برخی معتقدند کودکان حتی از زنان نیز بیشتر در خطر خشونت خانگی قرار دارند. گزارشهای غیررسمی نشان میدهد که برخوردهای جسمی و کلامی با تعداد زیادی از کودکان در خانهها افزایش داشته است. بنا بر گزارش یونیسف، صدها میلیون کودک در سراسر جهان در دوران شیوع کرونا در معرض انواع کودک آزاریها از جمله بدرفتاری، خشونت جنسی، بهرهکشی، محرومیت اجتماعی و جدایی از مراقبانشان قرار دارند.
سازمانهای حمایت از حقوق کودکان هشدار دادهاند که بسته شدن مدارس و اجبار به ماندن در چهاردیواری خانه، باعث شده است که کودکان و وضعیت جسمی و روحی آنها از نگاه ناظران پنهان بماند و همین مسئله احتمال کودک آزاری را افزایش میدهد تا جایی که ممکن است وخامت اوضاع تا مرز تهدید زندگی کودکان پیش برود.
این وضعیت بهطور مثال زندگی را برای کودکانی که والدینی معتاد دارند، دشوارتر کرده است و هیچکس رنج و مصیبت آنها در پشت دیوارهای خانهها را نمیبیند.
علاوه بر تعطیلی مدارس، محدودیتهای حرکتی کودکان و اجبار آنها به ماندن در خانه برای مدتی طولانی، در فعالیتهای روزمرۀ آنها اختلالاتی جدی به وجود آورده است. حضور آنها در خانه فشار جدیدی را بر مراقبانشان از جمله والدین وارد کرده است؛ یعنی افرادی که احتمالاً همزمان مجبورند از داخل خانه به دورکاری خود ادامه دهند و ممکن است تحمل و فرصت کافی برای درک وضعیت کنونی کودکان را نداشته باشند.
دیدگاه تان را بنویسید