کولهبار کولبری
عرفان نیکروا،روزنامهنگار
از قدیم گفتهاند که رنج را به دوش میکشند و چه زیبا گفتهاند. گویی این مثل را در باب مردمانی گفتهاند که برای نان جان را به کف نهادهاند و بهاصطلاح کولبری میکنند. دیرزمانی است که در کوههای بلند و درراههای سنگلاخی کوههای کردستان کولبرها برای هموار کردن زندگی به بیراهها میروند. کولهبار کولبری خستگی، دوری از خانواده، کوفتگی بدن، فشار بر گوشت و پوستواستخوان و درنهایت مرگ است. زیست مشقت باری که نه بهدلخواه بلکه جبر شرایط اقتصادی است. عوارض و عواقب کولبری تنها متوجه کولبرها نیست و خانواده و جامعه هم از آن متضرر میشوند. پیامدهای کولبری را نمیتوان در چند خط جای داد. معالوصف مواردی به این شرح قابلذکرند.
آسیب شدید به ستون فقرات و اندام
کارشناسان معتقدند که مردان در شرایط بهینه (وزن، سن و مسافت مناسب) حداکثر میتوانند ۲۳ کیلوگرم وزن را در مسافت نهچندان دور حمل کنند. این در حالی است که بیشتر کولبران ۳۰ تا ۵۰ کیلو بار را در مسافت بسیار طولانی و کوهستانی- با سراشیبی و سرازیری زیاد و خستهکننده که شایعترین و بیشترین آسیب را به ستون فقرات وارد میکند - حمل میکنند. بر این اساس جابهجایی و حمل بارهای سنگینی که کولبران به شکل غیر صحیح آن را حمل میکنند فشار زیادی بر کمر و مهرهها آورده و موجب ابتلا به دیسک کمر میشود. کارشناسان افراد را از بلند کردن اجسام سنگین آنهم در مسافتهای طولانی -که بهشدت آسیبزننده است- بر حذر میدارند. حتی شیوه بلند کردن اجسام سنگین راه رفتن و نشستن با اجسام به شیوهای خاص است. بهطوریکه در هنگام بلند کردن اجسام سنگین باید ابتدا به آن نزدیک وهم زمان با بلند شدن از روی زمین وسیله را بلند کرد تا فشار زیادی به ستون فقرات وارد نشود. فارغ از وزن بار، مسافت و شرایط، کولبران حتی این اصول اولیهای که ضامن سلامتی است را رعایت نمیکنند.
مصرف بیرویه دارو و قرصهای غیرمجاز
مخدرهایی مانند ترامادول، خاصیت ضد درد دارند. مصرف بیرویه و طولانیمدت این دارو افراد را در معرض خطر اعتیاد قرار میدهد. بسیاری از کولبران از عواقب این دارو آگاهی کافی ندارند. استفاده از این دارو و داروهای نیروزا، توهم آفرین و دیگر مواد مخدر شیمیایی و سنتی ازجمله راهکارهای پیش روی کولبران برای کاهش درد و خستگی و تحمل فشار و سنگینی بارهایی است که به دوش میکشند.
خطر پرت شدن از کوه و صخرهها
مسیرهایی که کولبران بارها را جابهجا میکنند مسیر سنگلاخی و کوهستانی است که احتمال پرت شدن و وارد شدن آسیب و جراحات به اندامها و علیالخصوص جمجمه و ستون فقرات زیاد است. ازاینرو کشته و زخمی شدن کولبران امری شایع است. جا ماندن در برف و گمشدن در مسیرهایی کوهستانی در شبهنگام و خطرات حیوانات وحشی هم ازجمله مسائل تردد در مسیرهای ناهموار کوهستانی است.
کولبری کودکان
پدیده کودکان کار از معضلات گریبان گیر در همه جوامع است اما به کار واداشتن کودکان کار در کاری همچون کولبری نهتنها توجیه اقتصادی ندارد بلکه خسارات آن جبرانناپذیر است. فقر اقتصادی و سفره خالی بعضی از خانوادهها، آنها را بر آن داشته تا کودکان را به کولبری بگمارند. کودکان کولبر عمدتاً درس را وانهاده و ترک تحصیل میکنند. علاوه بر کودکان کولبر، آنچه شاید به همان اندازه دردناک است کولبری مردان کهنسال است. کهنسالانی که به اصطلاح بازنشسته روزگارند و باید در کنار جوی بنشینند و گذر عمر ببینند در مسیرهایی کولبری میکنند که مسیر مرگ است.
دیدگاه تان را بنویسید