آمریکا در مذاکرات منتظر پاسخهای سریع است و تأخیر به نفع ایران نیست؛
مسأله تعیینکننده «زمان» در روند مذاکرات

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توضیح اظهارنظر هفتۀ گذشتۀ ترامپ گفت: مقامات آمریکایی در این مذاکرات «انتظار پاسخهای سریع دارند. قرار نیست «جلسه برای جلسه داشتن» برگزار شود. قرار نیست ماهها یا سالها صبر کنیم».
تامی بروس، در کنفرانس خبری روز پنجشنبه ۲۸ فروردین، در توضیح اظهارات متفاوت مقامات آمریکا پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا، گفت: «اینها مسائلی هستند که شاید برخی بخواهند در رسانهها مطرح شود، اما ماهیت مذاکرات اینطور نیست و بازتاب روند واقعی مذاکرات نیست.» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین با تأکید دوباره بر موضع دونالد ترامپ که خط قرمز ایالات متحده دسترسی ایران به سلاح هستهای است، افزود: «اگر قرار بود ما از طریق گفتوگوهای رسانهای یا در تلویزیون یا جاهای دیگر مذاکره کنیم، نیازی به سفر به رم در روز شنبه نبود.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین اشاره به غنیسازی ۶۰درصدی در ایران افزود: «آنچه باید بدانیم این است که رئیسجمهور ترامپ چه چیزی را قابل قبول میداند و چه چیزی را نه.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین در توضیح اظهارنظرهفتۀ گذشتۀ ترامپ گفت مقامات آمریکایی در این مذاکرات «انتظار پاسخهای سریع دارند. قرار نیست «جلسه برای جلسه داشتن» برگزار شود. قرار نیست ماهها یا سالها صبر کنیم».
بهگفتۀ بروس، براساس خواستۀ ترامپ، در مذکرات ایران و آمریکا «باید پاسخ روشن بله یا نه داده شود و کار تمام شود. این همان چیزی است که او بهعنوان رئیسجمهور انتظار دارد. او قبلاً هم در دنیای تجارت همین انتظار را داشت و حالا هم همین انتظار را دارد».
ایران نمیخواهد مذاکرات طولانی شود
یک تحلیلگر مسائل بینالملل نیز در این راستا گفت: مردم در سختی و تنگنا هستند و فشارهای اقتصادی روی آنها سنگینی میکند. دوست دارند یک سلام و علیک ساده بتواند گرهای از کار باز کند. این آثار روانی ماجرا است اما خود آمریکاییها میگویند که تحریم ها یک تار عنکبوت است. مسئله این است که توافق هستهای برجام فقط بخشی از تحریمها را تعلیق کرده و حالا تحریمهای موشکی، منطقهای و حقوق بشری وجود دارد. هر نهاد و هر شخصی در این مملکت پنج یا شش بار به هر عنوان تحریم شده و باید همه اینها برداشته شود. بعد از انجام این کارها میتوان بررسی کرد آیا سرمایهگذاران خارجی میآیند و کسب و کار میکنند؟
امیرعلی ابوالفتح در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در توضیح اهمیت زمان به سرانجام رسیدن مذاکرات ایران و آمریکا و تمایل یا عدم تمایل طرفین به کوتاه شدن زمان مذاکرات تصریح کرد: این موضوع را باید از اعضای هیئت مذاکرهکننده پرسید اما اگر بحث مکانیزم ماشه مطرح نباشد، طولانی شدن مذاکرات خیلی به ضرر ایران نیست. البته مذاکرات بهطور کلی طولانی است. ترامپ اصرار دارد که زودتر به توافق برسد، اما این موضوع راحت نیست. اگر میخواست به برجام برگردد، بعد از ۱۳۰ صفحه متن نوشته شده، باید ببیند که در بخشهای فنی چه باید بکند و در بخشهای تحریمی و اقتصادی چه اقداماتی لازم است. نمیدانم وقتی میگویند مذاکرات طولانی است، منظورشان چیست. آیا دو ماه طولانی است؟ پنج ماه طولانی است؟ یا سه روز طولانی است؟
تاخیر به نفع ایران نیست
وی با بیان اینکه ایران نمیخواهد مذاکرات طولانی شود، عنوان کرد: این بحث موضوع پیچیدهای است. اکنون آمریکاییها از برجام خارج شدهاند. اگر آمریکا برجام را قبول دارد، میتوانند ظرف سه روز به برجام برگردند. همین که بخواهند تحریمها را لیست کنند، خود آن زمانبر است. نحوه بازرسیها و همه این مسائل جای بحث دارد. واقعاً فکر نمیکنم این تاخیر به نفع ایران باشد. البته ایران عجلهای هم ندارد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در خصوص رفتارهای هیجانی داخلی به ویژه در زمینه اقتصادی و امکان رفع تحریمهای وضعشده از سوی آمریکا، اظهار کرد: این موضوعات نباید آنقدر حساس باشد و این بر عهده رسانههاست که آن را بشکافند. بالاخره مردم در سختی و تنگنا هستند و فشارهای اقتصادی روی آنها سنگینی میکند. دوست دارند یک سلام و علیک ساده بتواند گرهای از کار باز کند. این آثار روانی ماجرا است اما خود آمریکاییها میگویند که تحریم ها یک تار عنکبوت است که اگر کسی در آن بیفتد، به این راحتیها نمیتواند بیرون بیاید. تنها این نیست بلکه کنگره هم یک سری از تحریمها را تصویب کرده است. مسئله این است که توافق هستهای برجام فقط بخشی از تحریمها را تعلیق کرده و حالا تحریمهای موشکی، منطقهای و حقوق بشری وجود دارد. هر نهاد و هر شخصی در این مملکت پنج یا شش بار به هر عنوان تحریم شده و باید همه اینها برداشته شود. بعد از انجام این کارها میتوان بررسی کرد آیا سرمایهگذاران خارجی میآیند و کسب و کار میکنند؟
مردم به دلیل فشارهای زیاد امیدوارند
وی با یادآوری اقدامات اروپاییها پس از خروج آمریکا از برجام، بیان کرد: بخشی از این بحث به دولتها مربوط میشود که میگویند ما نمیتوانیم شرکتها را مجبور کنیم که با ایران تجارت کنند. این یک داستان بسیار پیچیده است. من که خودم بارها گفتهام، ما ایرانیها باید یاد بگیریم زیر تحریمها زندگی کنیم و خیلی امیدی نداشته باشیم که تحریمها برداشته میشود. اینها یک تحریم را برمیدارند، همان تحریم را سه بار دیگر اعمال میکنند. در همین سوریه است که چند ماه است که اسد سرنگون شده و به قول خودشان دیکتاتوری از بین رفته است و جشن گرفتند یک ذره از تحریمهای آمریکا برداشته نشده است. مردم امیدوارند؛ به این دلیل که اطلاعات کافی ندارند. یک مقدار خوشبین هستند و یک مقدار به خاطر فشارهای زیاد، واکنشهای هیجانی نشان میدهند. اما کسی که اطلاعات بیشتری دارد، خیلی امیدوار نیست که مثلاً شب بخوابیم و فردا صبح بیدار شویم و ببینیم که با دنیای بیتحریم مواجه هستیم.
دیدگاه تان را بنویسید