معاون سیاسی معاونت راهبردی رییس‌جمهور گفت: به نظر من، کاری که جمهوری اسلامی ایران می‌کند و باید هم بکند، تلاش برای این است که سیاست ترامپ در مورد ایران را خودش سازماندهی کند و نه بدخواهانی مثل نتانیاهو.

ساسان کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا،‌ در رابطه با سخنان اخیر رییس‌جمهور و وزیر امور خارجه مبنی آمادگی مذاکره با اروپا و آمریکا و واکنش طرف‌های غربی نسبت به این مساله، تصریح کرد: نظر جمهوری اسلامی ایران یک نظر اصولی است که توسط وزیر امور خارجه و رئیس‌جمهور بیان شده و آن این است که اصولاً ما با مذاکره در شرایط شرافتمندانه مشکلی نداریم. در هر حال، آقای ترامپ دیگر یک هندوانه در بسته نیست و ما ایشان را تجربه کرده‌ایم و همچنین ایشان نیز سیاست را تجربه کرده است. بنابراین با وضعیت شفاف‌تری نسبت به گذشته مواجهیم.

وی ادامه داد: ترامپ امکان انتخاب هر دو مسیر را دارد که به دام نتانیاهو بیفتد و تلاش کند برای ادامه موضع بی‌فایده فشار حداکثری که طبیعتاً پرهزینه است، ولی فایده‌ای ندارد. اما از سوی دیگر، او ممکن است در راستای میل به تاریخ‌سازی تلاش کند که چالش با ایران را تبدیل به یکی از به‌اصطلاح موضوعاتی کند که توانسته به‌طور تاریخی در موردش نقش‌آفرینی کند و توافق‌ساز باشد. به نظر من، کاری که جمهوری اسلامی ایران می‌کند و باید هم بکند، تلاش برای این است که سیاست ترامپ در مورد ایران را خودش سازماندهی کند و نه  بدخواهانی مثل آقای نتانیاهو.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا پیش‌شرط یا خط قرمزی از سوی ایران و آمریکا برای شروع مذاکرات تعیین خواهد شد، عنوان کرد: پیش شرط با خط قرمز فرق می‌کند. همه مذاکرات در دنیا خط قرمز دارند. اصولاً پیش‌شرط را سازنده نمی‌بینم، چه از طرف جمهوری اسلامی ایران، چه از طرف ایالات متحده و کشورهای دیگر باشد. پذیرفتن و مطرح کردن این قضیه بیشتر  عنوان مذاکرات را به حاشیه می‌برد.

اروپایی‌ها کور می‌کنند، ولی شفا نمی‌دهند

وی در خصوص مذاکرات هسته‌ای که میان ایران و اروپا در جریان است و دو دور از این گفت‌وگوها هم برگزار شده است، بیان کرد: اروپایی‌ها اصولاً خیلی توان سازماندهی مثبت ندارند، ولی خراب کردن هر چیزی را به‌صورت پرسرعت انجام می‌دهند. بنابراین، به قول آقای ظریف، کور می‌کنند، ولی شفا نمی‌دهند. بنابراین، این گفت‌وگوها به نوعی دفع شر و حداقل رایزنی‌ها برای نرفتن اروپایی‌ها به سمت تخریب هرگونه رابطه بین ایران و غرب و به‌خصوص ایالات متحده است. به هر حال، وزن اعتباری کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا سرجای خود باقی است.

اروپایی‌ها همیشه می‌توانند در حاشیه آمریکا نقش بازی کنند

کریمی افزود: اگر فکر کنیم که اروپایی‌ها می‌توانند فشاری که ایالات متحده روی ما می‌خواهد اعمال کند را سبک کنند، اشتباه است چراکه اروپایی‌ها نه امکان و نه اراده‌ای برای این کار ندارند. اگر قرار باشد که ما با آمریکا به نوعی همگرایی تاکتیکی و در موضوعات محدودی که نظام مشخص می‌کند در چارچوب تعیین‌شده بخواهیم گفت‌وگو کنیم و به نتیجه برسیم، اروپایی‌ها می‌توانند نقش بازی کنند. بنابراین، اروپایی‌ها همیشه می‌توانند در حاشیه آمریکا نقش بازی کنند و خیلی توان مستقلی برای بازیگری ندارند.

جهان امروز جهان غرب و شرق نیست و ما نباید سربازان جنگ سرد

 باقی بمانیم

این تحلیلگر روابط بین‌الملل در رابطه با تاثیر ارتباطات میان ایران و شرق در برقراری رابطه با کشورهای غربی، اظهار کرد: به هر حال جمهوری اسلامی تلاش می‌کند که روابط خارجی خود را با همه کشورهایی که به رسمیت می‌شناسد، تا حد ممکن اصلاح کند. اگر هم تنشی وجود دارد، تنش را مدیریت کند.  اما این موضوع مانند همه کشورهای دیگر است که می‌توانند در این واحد با همه اکناف دنیا کار کنند و ما هم استثنا نیستیم. یعنی اگر شما ایران را با کشورهایی مثل ترکیه، کشورهای عربی، پاکستان و سایر کشورها مقایسه کنید، همه این کشورها با هم، با اروپا، هم با آمریکا و هم با چین، هم با مالزی و هم با روسیه و هم با ترکیه همکاری می‌کنند.  جهان امروز جهان غرب و شرق نیست و ما نباید سربازان جنگ سرد باقی بمانیم. جهان دوقطبی گذشته و اساساً جهان دوقطبی دیگر گذشته است و ما نباید در دام تحلیل‌های جنگ سردی قرار بگیریم.

تلاش خواهیم کرد که ارتقای شأن کشور را دنبال کنیم

کریمی با اشاره به آینده سیاست خارجی ایران خاطرنشان کرد: به قول فرمایش حضرت امام، ما مأمور به وظیفه هستیم نه مأمور به نتیجه. بنابراین، دستگاه سیاست خارجی، یعنی وزارت امور خارجه و تمام کسانی که در حوزه سیاست خارجی کار می‌کنند، از موضع برابر و از موضع شرافتمندانه تلاش می‌کنند که منافع ملی، امنیت ملی و حیثیت ملی را پیش ببرند و ارتقا دهند. طبیعتاً این امر به موضوعات مختلف و پارامترهای متفاوتی در منطقه و محیط بین‌المللی و داخل کشور بستگی دارد که همه‌ در کنترل اهالی وزارت خارجه نیست ولی در هر صورت تا جایی که ممکن است تلاش خواهیم کرد که ارتقای شأن کشور و جایگاه مطلوب را دنبال کنیم.