در آیینی با حضور رؤسایجمهور دو کشور
ایران و روسیه، معاهده مشترک جامع راهبردی امضا کردند
مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور ایران و روسیه بعدازظهر جمعه ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ در آیینی در کاخ کرملین، معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور را امضا کردند.
به گزارش خبرنگار ایرنا و بنا بر اعلام قبلی منابع رسمی و دیپلماتیک، این معاهده با یک مقدمه و ۴۷ بند در سفر رسمی رئیسجمهوری اسلامی ایران به مسکو توسط پزشکیان و پوتین به امضا رسید؛ سندی که به گفته رؤسای جمهور دو کشور، گشایشی در همکاریها به ویژه مناسبات اقتصادی تهران و مسکو خواهد بود.
در این آیین که در پایان مذاکرات هیأتهای بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد، تهران و مسکو بر عزم خود بر گسترش همکاریهای دوجانبه در قالب سند جدید تأکید کردند.
پیشتر، مدت زمان اجرای این معاهده که پس از تصویب در مجالس دو کشور عملیاتی خواهد شد، ۲۰ سال عنوان شده است.
این معاهده که نتیجه حدود سه سال مذاکرات و رفتوآمدهای مقامات تهران و مسکو است، تمامی جنبه های همکاری دو کشور را پوشش می دهد و به سه حوزه اصلی: همکاری اقتصادی، همکاری علمی و فناوری و همکاری در حوزه فرهنگ و گردشگری توجه ویژه ای دارد.
این معاهده در واقع متن به روز شده سندی است که تهران و مسکو اواخر دهه ۱۳۷۰ با عنوان موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه امضا کردند، سندی که از سال ۱۳۸۱ برای دو طرف لازم الاجرا شد و بعد از دوره ۲۰ ساله، به مدت پنج سال دیگر تمدید شد.
آنچه که سبب شد مقامات تهران و مسکو، امضای این معاهده را در دستور کار دهند، آن بود که موافقتنامه قبلی پاسخگوی حجم رو به گسترش مناسبات دو کشور در ابعاد مختلف نخواهد بود و بدین ترتیب، ایران و روسیه که دیدگاههای مشترک و نزدیکی در بسیاری از موضوعات بینالمللی و منطقهای از جمله مقابله با هژمونی آمریکا دارند، نقشه راه همکاریهای خود را در سطوح و ابعاد مختلف ترسیم کردند.
بنا بر اعلام منابع دیپلماتیک، این سند همه جوانب حوزههای روابط دو جانبه را در برمیگیرد؛ از جمله روابط سیاسی، اینکه در ساختار قدرت، دیدگاههایمان چگونه است و چگونه باید حرکت کنیم. در مجامع بینالمللی، چگونه باید حرکت داشته باشیم. تا برسد به حوزه اقتصادی و اینکه همکاریهای استانی، انجام پروژهها و همکاریها در قالب دو و چند جانبه چگونه باید باشد.
بنا بر این گزارشها، با توجه به اینکه ایران و روسیه دارای منابع انرژی هستند، همکاری دو کشور در حوزههای تجارت بینالمللی و انرژی نیز در این معاهدهد پیش بینی شده است.
همکاری در حوزه فناوری به ویژه فناوری های نوین، امنیت اطلاعات و سایبری، انرژی صلحآمیز هستهای، مسائل دفاعی و نظامی و همکاری در مبارزه با تروریسم، مسائل محیطزیست و دریای خزر، مقابله با پولشویی و جرائم سازمانیافته، برخی دیگر از مفاد این موافقتنامه را تشکیل میدهند.
بر این اساس، در ماده سه این معاهده، موضوع احترام به تمامیت ارضی، گنجانده شده است.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در این پیوند به ایرنا گفت: معاهده مشترک جامع فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران، خواستههای مردم این دو کشور دوست و همسایه را محقق میکند و روابط دو کشور را به سطح مشارکت راهبردی ارتقا میدهد.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت و گویی ابراز امیدواری کرد که علاوه بر امضای این سند جامع، همکاریهای دو کشور در کریدور شمال - جنوب و طرح انتقال گاز روسیه به ایران نیز با سرعت مطلوبی پیش رود.
معاهده جامع، فصل جدیدی در مناسبات ایران و روسیه خواهد گشود
رئیسجمهوری اسلامی ایران گفت: معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه، فصل جدیدی در روابط دو کشور در همه زمینهها به ویژه اقتصادی خواهد گشود.
پزشکیان روز جمعه در کنفرانس مطبوعاتی پس از امضای معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه در کاخ کرملین در مسکو افزود: این سند که بر اساس منافع دو کشور تنظیم شده است می تواند افق روشنی برای مسیر همکاریهای ایران و روسیه را ترسیم کند.
رئیسجمهور گفت: در این سند، افزایش سطح مبادلات با استفاده از ظرفیتها و توانمندیها در اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأکید شد. ارتقای سطح همکاریها در مسائلی نظیر مبارزه با افراط گرایی، تروریسم و خشونتهای سازمانیافته مورد تأکید قرار گرفته است.
وی ضمن قدردانی از میزبانی شایسته دولت و ملت بزرگ روسیه اظهار امیدواری کرد که پیوندهای دوستی میان دو کشور همچنان در جهت تأمین منافع دو ملت ادامه یافته و شاهد فصل جدیدی از همکاریهای راهبردی میان دو کشور باشیم.
پزشکیان، فدراسیون روسیه را کشوری مهم در جهان و برخوردار از جایگاهی ممتاز در چارچوب سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و افزود: در سالهای اخیر شاهد رشد قابل توجه مناسبات و تبادلات هیئتها در سطوح عالی بوده و این روند با حسن اعتماد موجود در میان طرفین همچنان جریان دارد. پزشکیان با اشاره به اینکه در مذاکرات امروز چگونگی توسعه و گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت، تصریح کرد: موانع موجود بر سر راه اجرای توافقات و همچنین راهحلها بررسی شد و این گفتگوها شامل طیف وسیعی از موضوعات بود. در وهله نخست مروری بر همکاری دوجانبه صورت گرفت و پس از آن گفتگوهای مثبتی در زمینه همکاریهای منطقهای و بینالمللی داشتیم.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به امضای سند جامع همکاریهای دو کشور گفت: این توافق، فصل جدیدی در روابط میان ایران و روسیه در همه زمینهها بهویژه در زمینه همکاریهای اقتصادی خواهد گشود. اطمینان دارم این سند که براساس منافع مشترک دو کشور تنظیم شده میتواند مسیر توسعه همکاریهای ایران و روسیه را هموار و افقهای روشنی را برای طرفین ترسیم کند.
پزشکیان با تاکید بر اینکه هر دو کشور مصمم به رفع سریع موانع توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری از جمله در موضوعات تعرفههای گمرکی، بانکی، تبادل کالا و ارزهای ملی، ضمانتنامههای سرمایهگذاری، تسهیل تردد تجار و موضوع روادید هستند، خاطرنشان کرد: در این نشست همچنین بر افزایش سطح مبادلات تجاری با توجه به توانمندیها و ظرفیتهای موجود دو کشور و همچنین عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأکید شد.
رئیس جمهور اضافه کرد: با توجه به شرایط فعلی منطقه، ارتقای سطح همکاریهای امنیتی در مسائلی نظیر مبارزه با افراطگرایی، تروریسم و خشونتهای سازمان یافته مورد تأکید قرار گرفت و همچنین در مورد طیف وسیعی از مسائل منطقهای از جمله خاورمیانه و قفقاز، تبادل نظر و بر اهمیت حفظ صلح و ثبات در افغانستان تأکید شد.
پزشکیان با بیان اینکه تعمیق مناسبات منطقهای با توجه به عضویت مشترک در ترتیبات مهمی همچون شانگهای و بریکس و استفاده از این ظرفیتها، تأثیر بارزی بر تعمیق همگرایی منطقهای و کسب منافع مشترک برای طرفین دارد، اظهار داشت: بر این اساس حضور فعال در این سازوکارها مورد توافق طرفین قرار گرفت.
رئیس جمهور با یادآوری اینکه جنگ راهحل مناسبی برای حل مسائل نیست و از مذاکره برای دستیابی به صلح میان دو کشور روسیه و اوکراین استقبال میکنیم، افزود: اعتقاد راسخ داریم که کشورهای غربی باید به نگرانیهای امنیتی دیگر کشورها احترام بگذارند و از تحمیل زیادهخواهیهای خود به دیگران پرهیز کنند.
پزشکیان با اشاره به اینکه در زمینه تجاوزهای رژیم اسرائیل به خاک لبنان و سوریه نیز با یکدیگر گفتگو کردیم، تصریح کرد: هر دو کشور بر برقراری آتشبس دایمی در لبنان و بر پایان یافتن تجاوزهای این رژیم به خاک سوریه تأکید داریم و امیدواریم آتشبس قطعی در غزه برقرار و تجاوزات به این سرزمین پایان یاب
پوتین: تجارت با ایران مهم است
رئیسجمهور روسیه با بیان اینکه تهران و مسکو در سطح بینالمللی و به ویژه مسائلی که در دستورکار دوجانبه قرار دارد مانند مسائل خاورمیانه و قفقاز، هماهنگی دارند، تأکید کرد: همکاریها طرفین بر اساس قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد است.
پوتین روز جمعه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با مسعود پزشکیان رئیسجمهوری اسلامی ایران پس از آیین امضای معاهده جامع مشترک همکاریهای ایران و روسیه در کاخ کرملین افزود: طرفین به درگیریها در اوکراین توجه دارند و همکاران ما به خوبی میدانند که ما همکاریهای اطلاعاتی براساس قوانین بینالمللی دارند.
وی ادامه داد: این همکاریها با این رویکرد در دستور کار است که بر اساس اصول سازمان ملل و به نفع همه کشورها باشند و این امور اساسی است که ما به آنها ملتزم هستیم.
رئیسجمهور روسیه خاطرنشان کرد: معاهدهای که امضا شد هم در این زمینه است و یک اصل اضافی برای تقویت روابط بر اساس اصول بینالمللی ایجاد میکند.
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه روابط تجاری با کشور بزرگی مانند ایران و برخوردار از جمعیت ۸۵ میلیون نفری مهم است، گفت: در مذاکره با آقای پزشکیان در مسکو درباره این موضوع صحبت کردیم که حجم مبادلات تجاری دوجانبه با رفع موانع توسعه یابد. وی با اشاره به اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در آینده نزدیک گفت: ایران، همکاریهای خود با اتحادیه اوراسیا را توسعه داده است و این مسأله بسیار مهمی است و ما گامهای رو به جلویی را بر میداریم و کمیتههای هماهنگی فعال هستند تا به جلو حرکت کنیم.
بنابراین گزارش، رئیس جمهور جمعه ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ بنا به دعوت رسمی همتای خود و با هدف گسترش روابط دوجانبه و نیز امضای معاهده مشترک جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه وارد مسکو شد. نثار گل به بنای یادبود سرباز گمنام روسیه، برنامه آغازین رئیسجمهور در سفر رسمی به مسکو بود.
دیدارهای جداگانه با رئیسجمهور و نخستوزیر روسیه و شرکت در نشست مذاکرات هیأتهای بلندپایه دو کشور از دیگر برنامههای پزشکیان در این سفر بود.
رئیسجمهور در ادامه برنامههای سفر یکروزه خود در جمع تجار و صنعتگران روسی نیز حضور خواهد یافت و با آنان گفتوگو خواهد کرد.
پزشکیان همچنین در مصاحبهای پاسخگوی پرسشهای شبکه ملی تلویزیون روسیه خواهد بود.
وزیران امورخارجه، اموراقتصادی و دارایی، راه و شهرسازی، نفت، جهاد کشاورزی، رئیس سازمان انرژی اتمی، رئیس کل بانک مرکزی، معاون امور بینالملل وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و برخی دیگر از دولتمردان و همچنین مهدی طغیانی عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه، رئیسجمهور را در این سفر همراهی میکنند.
دیدگاه تان را بنویسید