شامگاه چهارشنبه ۲۳ آبان ماه در حساب کیانوش سنجری در شبکه ایکس این پیام منتشر شد که «هیچکس نباید به خاطر بیان عقایدش زندانی شود. اعتراض حق هر شهروند ایرانی است.»

کیانوش سنجری در این پیام نوشت که برای «عشق به زندگی جان داده و جان می‌دهد و نه برای مرگ.» ساعتی بعد از انتشار پیام و حوالی ساعت هفت چهارشنبه این فعال سیاسی از بالای ساختمان چارسو در خیابان حافظ تهران خود را پایین انداخت و همان طور که در توییتر وعده داده بود، خودکشی کرد! خبر جان باختن کیانوش سنجری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که واکنش‌های زیادی برانگیخت. سنجری پیشتر تهدید کرده بود که در صورت آزاد نشدن چند زندانی سیاسی خودکشی خواهد کرد.

 فرآیند خودکشی مرحوم سنجری

 باید دستمایه واکاوی علل آن باشد

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور در واکنش به خودکشی سنجری تاکید کرد: فرایند خودکشی مرحوم سنجری باید دستمایه واکاوی علل و توجه به روان اجتماعی باشد.

به گزارش ایلنا، علی ربیعی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «برخی از حوادث و اتفاقات سبب متمایز شدن یک مسأله اجتماعی که جریان داشته اما چندان مورد توجه نبوده، گشته و آن را در معرض گفت‌وگوی جامعه قرار می‌دهد. فرایند خودکشی مرحوم سنجری باید دستمایه واکاوی علل و توجه به روان اجتماعی باشد.

در سال‌های اخیر ‎خودکشی در رزیدنت‌ها و یا نوجوانان، آژیر هشداردهنده‌ای برای بحث و بررسی این مشکل بود که به‌خوبی از سوی سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان به آن پرداخته نشد. معتقدم بررسی علل و عوامل پدیده خودکشی نیازمند همکاری و همراهی اساتید، انجمن‌های علمی و جامعه دانشگاهی کشور است. در وفاق با جامعه، حتی یک حادثه هم بی‌اعتنا نخواهد بود.

اسپیلکا در کتاب روانشناسی دین با رویکرد تجربی می‌نویسد: مرگ، خود معمایی مرموز است، اما خودکشی چیستانی غریب و لاینحل است. هر داغ، همه ما را غمگین می‌کند. به خانواده‌هایی نیز که اینچنین مصیبت دیده‌اند، تسلیت می‌گویم.»

روان این جامعه رنجور را دریابید

دبیرکل حزب مجمع ایثارگران و سخنگوی جبهه اصلاحات ایران نیز در شبکه ایکس مرگ کیانوش سنجری را «تاثرانگیز و بهت‌آور» خواند و نسبت به وضعیت «روان جامعه رنجور ایران» هشدار داد.

جواد امام، در پیام خود نوشت: «در تفکر اصلاح‌طلبانه، دست‌کم آن‌ قرائتی که من به آن معتقدم، انسان‌ها تشخص دارند، صاحب حق و کرامت هستند و "عدد" نیستند که تحت هر عنوان از شمار آن‌ها کاسته شود! امیدوارم زیر پوست جامعه دقیق‌تر درک شود، تا انسان‌ها برای رساندن پیام و بیان مطالبات و وضعیت‌شان از جان مایه نگذارند.»

این فعال سیاسی خاطرنشان کرد که «به نظر می‌رسد مساله خودکشی تبدیل به بحران اجتماعی شده که باید در سطح کلان به آن توجه کرد. روان این جامعه رنجور را دریابید.»

جرم تحریک به خودکشی حکم حبس دارد

این اتفاق تلخ و غیرقابل باور درحالی رخ داد که برخی در پاسخ به توییت‌های او، وی را به انجام این خودکشی تحریک کرده بودند.

محسن برهانی، حقوق‌دان در واکنش به این موضوع نوشت: «دیشب یک نفر از «ما» کم شد. کسانی که در ذیل توییت مرحوم کیانوش سنجرى عبارات تحریک‌آمیز به کار بردند، براساس بند ب ماده ۷۴۳ قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم) مرتکب جرم تحریک به خودکشی از طریق سامانه‌های رایانه‌ای شدند و مستحق حبس یا جزای نقدی هستند.»

چرا این همه خودکشی جامعۀ ما را فرا گرفته است؟

درواکنش دیگری به این حادثه غم‌انگیز، احمد زیدآبادی، تحلیلگر سیاسی و روزنامه‌نگار با طرح چند پرسش از جمله اینکه «چرا این همه خودکشی و افسردگی و قتل و اعدام و دیگر ناهنجاری‌ها، جامعۀ ما را فرا گرفته است؟ چرا تعادل این جامعه تا این اندازه به هم خورده است؟ چرا به وضع آنومیک دچار شده‌ایم؟» در کانال تلگرامی خود نوشت: «پاسخ این پرسش‌ها روشن است! انواع فشارهای اقتصادی و سیاسی و روانی در پیچیده‌ترین وضعیتِ سطح و نوع آگاهی ملی و شرایط جهانی،«وضع عادی» جامعه را به هم زده تا جایی که سخن از «بازگشت به وضع عادی یا نرمال» هم نزد عده‌ای به عنوان «جرم» تلقی می‌شود! گویی از نگاه آنان جامعه باید همیشه در وضعیت غیرعادی و نابهنچار باشد و دعوت به «نرمالیزاسیون» گناهی 

نابخشودنی است!

خیرخواهی و نوع‌دوستی و مروت و احسان در جامعۀ ما به بی‌‌رمق‌ترین نقطۀ خود رسیده است! بحرانی خطرناک‌تر از این، جوامع بشری را تهدید نمی‌کند. خودکشی یک جوان با هر نوع خط و مرام سیاسی، بدون تردید باید هر دل سالمی را بلرزاند و به ابراز همدردی و همدلی بینجامد. اما به واکنش برخی مدعیان «ارزش‌ها» به مرگ خودخواستۀ کیانوش سنجری نگاهی بیندازید! آنچه در آن دیده نمی‌شود همانا«ارزش»  است مگر آنکه ضدارزش‌ها نام ارزش به خود گرفته باشند که بدبختانه در سطح وسیعی گرفته‌اند!»

تشکیل پرونده قضایی 

د ر دادسرای امور جنایی تهران

سرپرست دادسرای جنایی تهران در توضیح خودکشی کیانوش سنجری، گفت: سرپرست دادسرای امور جنایی تهران گفت: عصر روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه به کلانتری ۱۰۹ بهارستان اعلام می‌شود جسد فردی در حوالی پل حافظ کشف شده است. عوامل تخصصی صحنه شامل پزشکی قانونی، کارشناسان تشخیص هویت و اداره آگاهی و بازپرس ویژه قتل بلافاصله در محل حاضر می‌شوند و انجام امور در دستور کار قرار می‌گیرد.

به گزارش میزان، محمد شهریاری، افزود: حسب صحبت‌های اولیه افراد حاضر در محل عنوان می‌شود مرد جوانی، خودش را از بالای ساختمان چارسو به پایین پرتاب کرده است. تحقیقات میدانی نشان داد همراه متوفی که هویت وی به نام کیانوش سنجری اعلام شد، خانمی تحت عنوان روان‌درمانگر بوده و این خانم در محل حضور داشته است.

وی گفت: اظهارات این خانم اخذ شد. این خانم در اظهاراتش گفت از سال ۹۴ به دلیل بیماری‌های روحی و روانی با متوفی در ارتباط بوده است. خانم روان‌درمان‌گر در ادامه اظهارات خود عنوان کرد از آنجایی که متوفی در فضای مجازی تهدید به خودکشی کرده بود قبل از وقوع این اتفاق او را دیدم و همراه وی در ساختمان چارسو کنار وی 

حضور داشتم.

قاضی شهریاری ادامه داد: این خانم در اظهارات خود که ثبت و ضبط شده، گفته است متوفی به وی اعلام کرده از خودکشی منصرف شده و موضوع حل شده است، به همین دلیل این خانم از محل خارج می‌شود و به سمت منزل می‌رود، اما به دلیل اینکه دستگاه پاور بانک متوفی نزد وی مانده بوده و متوفی گفته به پاور بانک احتیاج دارد، با او تماس می‌گیرد که پاوربانک را به او تحویل دهد که وقتی متوفی جواب تماس را نمی‌دهد به ساختمان چارسو باز می‌گردد و، چون احتمال می‌داده مرحوم دست به خودکشی بزند، موضوع را به انتظامات ساختمان اطلاع می‌دهد و زمانی که به پشت بام ساختمان می‌رسند، متوفی خودش را به پایین پرتاب کرده بود.

سرپرست دادسرای امور جنایی تهران گفت: طبق تحقیقاتی که از این خانم روان‌درمان‌گر انجام شد، وی از سال ۹۴ برای درمان با متوفی آشنا بود و مرحوم ۳ مرتبه در بیمارستان محمد شهر کرج بستری شده و دارو‌های مرتبط با اعصاب و روان مصرف می‌کرده است. قاضی شهریاری افزود: همچنین خانم دیگری در صحنه حادثه حاضر شد و اعلام کرد که متوفی کیانوش سنجری دوست پدرش بود و متوفی سال‌ها درگیر بیماری روحی و روانی بوده که اظهارات این خانم نیز در پرونده اخذ شده است.

وی گفت: اکیپ‌های تخصصی در صحنه حاضر بودند، تمام تحقیقات انجام شده، فیلم دوربین‌های مداربسته ساختمان ثبت و در حال بازبینی هستند.

شهریاری گفت: جسد به پزشکی قانونی منتقل شده و بررسی‌های تخصصی، کالبد شکافی و سم شناسی، پاتولوژی، آسیب شناسی و تعیین علت فوت در حال انجام است. پرونده‌ای نیز در این رابطه در دادسرای جنایی تهران تحت عنوان فوت مشکوک تشکیل شده و ما تمام زوایای فوت این فرد را بررسی می‌کنیم.

وی در پایان گفت: از تهدید به خودکشی این فرد در فضای مجازی نیز مطلع هستیم و از همه مطلعین در محل تحقیق شده است.