آمریکا با لحن تندتری ایران را به همکاری با انصارالله یمن متهم کرد
فرصت اتهامزنی با کفزدنهای غیرمسئولانه
طهمورث حسینی
آمریکا برای چندمین بار از آغاز جنگ در نوار غزه ایران را متهم به حمایت از انصارالله یمن در حمله به کشتیهای اسرائیلی در خلیج عدن کرده است و در جدیدترین واکنشها، یک مقام کاخ سفید گفت که «ایران در حملههای حوثیها علیه کشتیها در دریای سرخ نقش حیاتی دارد.» رسانههای جهان گزارش دادند که آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در بیانیهای گفته است: «ما میدانیم که ایران مشارکت عمیقی در طراحی عملیات علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ دارد. این با حمایت مادی دیرینه ایران از حوثیها و تشویق اقدامات بیثبات کننده آنها در منطقه همخوانی دارد.» او افزود: «این یک چالش بینالمللی است که اقدامی جمعی را لازم میآورد.» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا همچنین در گفتوگو با سیانان، تاکید کرد: «ایران این انتخاب را دارد که حمایتش را متوقف کند یا ادامه دهد. بدون حمایت جمهوری اسلامی حوثیها برای ردیابی کشتیها در دریای سرخ و دریای عمان با مشکل مواجه میشوند. اطلاعات آمریکا که از حالت محرمانه خارج شده، نشان میدهد ایران به حوثیها سیستمهای نظارتی ارائه کرده که به آنها در دریا امکان فعالیت نظامی میدهد.»
این البته نخستینبار از زمان آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس نیست که مقامهای آمریکا، با صراحت ایران را به حمایت از گروههای مقاومت یمنی در حملات پهپادی متهم میکنند.
از جمله جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفته بود که کشورش «دلایل زیادی» برای این باور دارد که این حملات «اگرچه توسط حوثیها در یمن صورت میگیرد، اما به طور کامل از سوی ایران حمایت میشود» پیش از این وزیر خارجه آمریکا نیز در یک کنفرانس خبری با همتای بریتانیایی خود، دیوید کامرون در واشنگتن تصریح کرده بود: «ما شواهدی داریم که نشان میدهد حوثیها با سلاحهایی حمله میکنند که ایران در اختیار این گروه قرار داده است.»
وال استریت ژورنال: شناور ایرانی اطلاعات میدهد
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی به نقل از مقامهای غربی و امنیتی در منطقه خاورمیانه نوشت که نیروهای ایرانی علاوه بر تسلیحاتی مثل موشک و پهپاد، اطلاعات امنیتی را به طور زنده در اختیار انصارلله میگذارند تا با استفاده از آنها، حملات را انجام دهند.
این روزنامه ادعا کرد که بسیاری از کشتیها، هنگام عبور از تنگه باب المندب، فرستندههای خود را خاموش میکنند تا ردگیری نشوند، اما مقامهای غربی گفتند یک «کشتی ایرانی مستقر در دریای سرخ به پهپادها و موشکهای حوثیها امکان میدهد به دقت کشتیها را هدف بگیرند.» مقامهای غربی در گفتوگو با این روزنامه گفتند که مینهای دریایی اسرائیل در سال ۲۰۲۱ به یک کشتی ایران در دریای سرخ خسارت وارد کرد و ایران کشتی دیگری را جایگزین آن کرده است.
به نوشته وال استریت ژورنال، واشنگتن از اسرائیل خواسته است مستقیما به حملات حوثیها واکنش نشان ندهد و در عوض اجازه دهد ارتش آمریکا به آن رسیدگی کند.
آمریکا و حلقه امنیتی چند ملیتی
آمریکا از آغاز عملیات طوفانالاقصی به اشکال مختلف نشان داده که علاقهای به گسترش جنگ در غزه ندارد. با این حال واشنگتن به صورت مشخص تلاش میکند تا حلقه حفاظتی ویژهای برای اسرائیل و در مسیرهای مواصلات آبی درست کند. ۳۰ درصد از ترافیک جهانی کشتیهای کانتینری از طریق دریای سرخ و بابالمندب انجام میشود. بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده روزانه ۷.۱ میلیون بشکه نفت و ۴.۵ میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی از باب المندب (ورودی جنوبی دریای سرخ) عبور میکند. بنابراین، حملات نیروهای انصارالله به کشتیهای اسرائیل ظرفیت بالقوه برای اختلال ایجاد کرده است. مهمترین شرکتهای حمل و نقل کانتینری جهان از جمله مرسک، کوسکو و هاپاگ لوید به دلیل ترس از تلفات جانی یا آسیب، ارسال کشتیها از طریق این آبها را متوقف کردهاند.
در حالیکه مقامات دیپلماتیک کشورمان تلاش میکنند با اتخاذ مواضع مشخص فاصله خود با سایر حوادث به وقوع پیوسته در منطقه را حفظ کنند، سازهای ناکوک داخلی اوضاع را پیچیده میکنند. چنانچه سردار نقدی، در مراسمی فراتر از آبهای دریای سرخ و بابالمندب رفته و از بسته شدن دریای مدیترانه و جبلالطارق هم سخن به میان آورده است
شرکت «کوهنهناگل»، دومین شرکت بزرگ خدمات لجستیک جهان، اعلام کرده است که در پی حملات به کشتیهای تجاری توسط نیروهای یمنی، ۱۰۳ کشتی کانتینری در حال تغییر مسیر از دریای سرخ هستند.
این هلدینگ آلمانی که در زمینه ارائه خدمات ترابری فعالیت میکند، میگوید که شرکتها شروع به استفاده از مسیرهای ریلی و هوایی کردهاند، زیرا آبراه بابالمندب که ۱۲ درصد تجارت جهانی از طریق آن انجام میشود برای عبور بسیار خطرناک شده است.
بلومبرگ نیز در گزارشی نوشت که طی هفته جاری تنها ۳۰ نفتکش از تنگه بابالمندب عبور کردهاند که نشاندهنده کاهش ۴۰ درصدی نسبت به متوسط عبور از این تنگه طی سه هفته پیش از آن است. مقامات پنتاگون در جدیدترین اظهارات خود اعلام کردند که بیش از ۲۰ کشور به ائتلاف تحت رهبری آمریکا برای محافظت از کشتیهای دریای سرخ در برابر حملات یمنیها پیوستهاند. ژنرال پت رایدر، سخنگوی پنتاگون گفت: «این ائتلاف به رهبری ایالات متحده متشکل از کشورهایی از سراسر جهان است که متعهد به حفظ آزادی کشتیرانی و امنیت در دریای سرخ هستند.»
او گفت که نیروهای ائتلاف در دریای سرخ و خلیج عدن به گشتزنی میپردازند تا به کشتیهای تجاری که در حال عبور از این آبراه حیاتی بینالمللی هستند پاسخ دهند - و در صورت لزوم به آنها در مقابل حملات یمنیها کمک کنند. با وجود هشدارهای بینالمللی، محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله یمن در واکنش به تشکیل ائتلاف بینالمللی نظامی در دریای سرخ به خبرگزاری رویترز گفت که آنها موضع خود را در قبال جنگ در نوار غزه تغییر نمیدهند.
او ائتلاف تشکیل شده به ابتکار آمریکا را به دلیل «امن بودن» آبهای هممرز با یمن «اساسا غیرضروری» خواند، ولی گفت: «البته کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که راهی اسرائیل میشوند به دلیل «جنگ غیرقابل توجیه» این رژیم علیه غزه از این قاعده مستثنی هستند.»
تکذیب دیپلماتیک، تهدید سیاسی
ایران از ابتدای جنگ حماس و اسرائیل، سیاست حمایت معنوی از نیروهای مقاومت را در پیش گرفته و با صراحت هم دخالت و تاثیرگذاری مستقیم را رد کرده است. بعد از اولین حادثه برای کشتی ژاپنی در دریای سرخ، ایران کمکرسانی به انصارلله را تکذیب کرد. با این حال مقامات آمریکایی، اسرائیلی و غربی بارها ایران را به حمایت از انصارالله یمن و تاثیرگذاری در ممانعت از حرکت کشتیها متهم کردهاند.
آمریکا برای چندمین بار از آغاز جنگ در نوار غزه ایران را متهم به حمایت از انصارالله یمن در حمله به کشتیهای اسرائیلی در خلیج عدن کرده است و در جدیدترین واکنشها، یک مقام کاخ سفید گفت که «ایران در حملههای حوثیها علیه کشتیها در دریای سرخ نقش حیاتی دارد.»
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، این ادعاها را «قاطعانه» رد کرده و ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز درباره ادعای دست داشتن ایران در توقیف کشتیها در دریای سرخ گفت: «این اتهامزنیها باطل و ناشی از شرایط بغرنجی است که رژیم صهیونیستی با آن دست به گریبان است. بارها اعلام کردهایم که گروههای مقاومت در منطقه نماینده کشورها و ملتهای خود هستند و براساس منافع کشورها و ملتهای خود تصمیم میگیرند و به صورت خودجوش اقدام میکنند.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه پیشتر در پاسخ به شبکه آمریکایی سی ان ان گفته بود: «اینکه هر حملهای که در منطقه انجام میشود و منافع آمریکا توسط هر گروهی هدف قرار میگیرد، بدون ارائه هیچ سند و مدرکی به جمهوری اسلامی ربط داده میشود؛ یک کار کاملا اشتباه و بیاساسی است.» سخنگوی انصارالله یمن نیز به وال استریت ژورنال گفته که این گروه نیازی به تکیه بر ایران برای کمک به حملات خود ندارد. او افزود: «عجیب است که همه چیز را به ایران نسبت دهیم که گویی قویترین قدرت جهان است. ما امکانات اطلاعاتی داریم که در طول سالهای تجاوز به ما، خود را ثابت کردهاند.»
سازهای ناکوک داخلی
در حالیکه مقامات دیپلماتیک کشورمان تلاش میکنند با اتخاذ مواضع مشخص فاصله خود با سایر حوادث به وقوع پیوسته در منطقه را حفظ کنند، سازهای ناکوک داخلی اوضاع را پیچیده میکنند.
سردار نقدی، معاون هماهنگکننده سپاه در مراسمی فراتر از آبهای دریای سرخ و بابالمندب رفته و از بسته شدن دریای مدیترانه و جبلالطارق هم سخن به میان آورده است: «با تداوم جنایتها آمریکا و متحدانش باید منتظر تولد قدرتهای جدید مقاومت و بسته شدن بقیه آب راهها و راهها به روی خودشان باشند. دیروز خلیج فارس و تنگه هرمز برایشان کابوس شده بود و امروز بابالمندب و دریای سرخ زمینگیرشان کرده است و با ادامه این جنایتها بهزودی باید منتظر بسته شدن دریای مدیترانه، جبل الطارق و سایر آبراهها به روی خود باشند.»
حبیبالله غفوری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه هم موضوع را آخرالزمانی تعریف کرده است: «انصارلله یمن که خود در محاصره قرار دارد امروز شاهکاری را رقم زده که مسیر آمدوشد دریایی رژیم صهیونیستی را بسته که از آن حوادث تاریخی آخرالزمانی است.»
سایه جنگ بر فراز منطقه گسترده و سنجیده سخن گفتن، صحیح عمل کردن و کف نزدن برای برخی تحرکات؛ لازمه گذر از این روزهای پرالتهاب است. ماجراجویی و رجزخوانی سالهاست ارزش و کاربرد خود را در هر دو عرصه داخلی و خارجی از دست داده است. به هوش باشیم!
دیدگاه تان را بنویسید