وقتی صداوسیما برای خودیها هیچ حدومرزی قائل نیست؛
«نیلی»؛ مرجع تازه صدور حکم ارتداد!
حسام الدین اسلاملو
«مشرکانهتر و ارتدادآلودتر از این سخن سراغ ندارم... چگونه جرات میکند مخالف حکم خدا و قرآن حرف بزند؟»
این اظهارات میثم نیلی، برادر داماد رئیسی، عضو ارشد جبهه پایداری و مشاور ارشد وزیر ارشاد اگرچه سابق در این در رسانههایی مثل کیهان نیز زیاد تکرار شده و موضوع جدیدی نیست؛ اما این بار از آنجا قابل توجه بود که روی آنتن زنده شبکه سه، سیدمحمد خاتمی را مشرک و مرتد خواندند!
از عجایب روزگار امروز ایران همین است که کسی به پشتوانه برادر داماد رئیسجمهور بودن، خود را در جایگاه فقیه جامعالشرایط قرار داده و به راحتی حکم تکفیر و ارتداد دیگری را صادر میکند! و اگرچه اعلام حکم ارتداد در تاریخ کشور کهن ما سابقه داشته و رد پای آن در ادبیات فارسی نیز آمده تا متهمان به ارتداد مثل ابن سینا ناچار در مقام دفاع برآیند؛ اما اقدام میثم نیلی از این جهت بی سابقه است که او مرجعیت صلاحیتدار صدور چنین فتوایی نیست.
اگرچه امثال او تربیت شده بودند که هم این و هم آن باشند (تجمیع دروس جدید و دروس حوزوی) اما انگار نه این و نه آن شدهاند و در عمل هیچ کدام از درسها را خوب یاد نگرفتهاند.
«مشرکانهتر و ارتدادآلودتر از این سخن سراغ ندارم... چگونه جرات میکند مخالف حکم خدا و قرآن حرف بزند؟»؛ این اظهارات میثم نیلی، اگرچه زیاد تکرار شده و موضوع جدیدی نیست؛ اما این بار از آنجا قابل توجه بود که روی آنتن زنده شبکه سه، سیدمحمد خاتمی را مشرک و مرتد خواندند!
اما اینکه تریبون صدا وسیما چرا به دست امثال میثم نیلی با افکار طالبانی افتاده است؛ نکتهای بسیار درخورتوجه است.
مشرک و مرتد خواندن رئیسجمهور اسبق جمهوری اسلامی ایران از سوی نیلی به دلیل اظهارات اخیر خاتمی درباره حجاب بوده. صغرا و کبرای خاتمی روشن و روان بود. او ضمن ایمان به دستور قرآنی حجاب، اجباری کردن آن را برای نامومنان غیرضروری و حتا مطابق با نص صریح خود قرآن غیرشرعی اعلام کرده بود. چنانچه مهاجرانی وزیر سابق ارشاد نیز به استناد به متن صریح خود قرآن، اجبار به رعایت حجاب توسط اهل کتاب (مسیحیان، زردشتیان و یهودیان) را ناموجه دانسته است.
کما اینکه مصالح حکمرانی هم چنین کاری را اقتضا نمیکند؛ اما در برنامهای در شبکه سه سیما به سهولت چنین برچسب سنگینی به رئیسجمهور اسبق جمهوری اسلامی زده میشود بدون توجه به این موضوع که با این دست فرمان تاریخ چهل سالهی خود جمهوری اسلامی زیر سوال میرود زیرا با توجه به برچسبهای مشابه به رؤسای دیگر دولتهای نیم قرن اخیر، انگار تاکنون عمدتا مرتدان و منحرفان ریاست دولت در جمهوری اسلامی را برعهده داشتهاند!
واکنش به احکام نیلی!
در همین باره مجید مرادی در بهار نوشت: «سخن آقای خاتمی فقط سخن او نیست بلکه سخن بسیاری از دیگر علما و فقهای اسلام هم هست. حتی امام خمینی هم در مصاحبه با فالاچی اجبار زنان به حجاب را تلویحا رد کرد. این آقای نیلی که از رسانه فروغی حکم تکفیر صادر میکند کمی فکر کند و ببیند که در میان عبادات از نماز مهمتر نداریم و همه فقها نماز را واجب میدانند و شدت و وضوح وجوبش هم بیشتر از حجاب است ولی هیچ فقیهی حکم و فتوا به اجبار مسلمانان به خواندن نماز نداده است. هیچ فقیهی به حج اجباری معتقد نیست. آیا همه آنها مرتد و مشرکند؟ آیا همه فقهای شیعه در هزار و اندی سال که اساسا تشکیل دولت و حکومت را قبل از قیام قائم آل محمد حرام میدانستند مشرک و مرتدند؟!»
نویسنده بهار در ادامه اسلام نیلی را مشابه اسلام داعش دانسته و نوشته: «چون فقط داعش بودند که مردم را برای عدم حضور در نماز جمعه شلاق زدند و اگر میتوانستند از درون خانهها هم کسب اطلاع کنند اگر کسی در درون خانهاش هم نمازهای پنجگانه را نمیخواند شلاق میزدند. اما چون نماز جمعه باید در اماکن عمومی خوانده شود هر مردی که در نماز جمعه شرکت نمیکرد شلاق میخورد. برای عدم رعایت حجاب زنان را شلاق زدند. دانشآموزان دختر بالای کلاس پنجم ابتدایی شهر رقه مرکز دولت اسلامی عراق و شام را مجبور به رعایت حجاب کردند.»
گویا در همان وقت خبرگزاری فارس در ایران چنین حکمی برای یک دختربچه را از سوی داعش، نشانه عقبماندگی این گروهک تروریستی و تلاش آن برای بازگرداندن سوریه به قرون وسطی خوانده بوده واگرچه پس از نه ماه این خبر را برداشت اما آیا مدیران خبرگزاری فارس در آن نه ماه مرتکب شرک و ارتداد شده بودند؟!
شهابالدین حائریشیرازی نیز به اظهارات میثم نیلی واکنش نشان داد.
او نوشت: حجاب اجباری هیچ دلیل شرعی ندارد بلکه ادله حاکی از نامشروع بودن آنست. قبلا به تفصیل در این زمینه نوشتم. این از ملاهای مکتب نرفته، از این بیسوادها که به حریم دین دستدرازی میکنند و برای خشنودی حکام لاطائلات به هم میبافند برحذر باشید اینها همان عمل خوارج را انجام میدهند که خوارج به سلیقه خود دین خدا را زیاده میکردند که امیرمومنان به سیره پیامبر با آنها احتجاج کرد.
حال ما به شما میگوییم بین ما و شما سیره نبیاکرم و امیرمومنان حَکَم است که یک مورد تذکر به حجاب هم ندادند تا چه رسد به تعزیر و در زمان ایشان زنان اهل کتاب و کنیزان حجاب نداشتند که اگر لطمه به عفت عمومی میزد بیحجابی، اسلام بر آنها هم اجبار میکرد.»
احکام نیلی! حتی با واکنش اصولگرایانی مثل عبدالرضا داوری نیز روبرو شده است. مشاور رسانهای دولت در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد، در همین باره نوشت: «در هیچ کجای قرآن و سیره، اثر و دستوری بر اجباری بودن حجاب وجود ندارد»
خاتمی، مشتی نمونه خروار از تکفیر غیرخودیها
معاملهای که با خاتمی میشود، مختص او نیست. با وجود به رسمیت شناخته شدن ادیان و مذاهب متکثر بومی ایران در قانون اساسی جمهوری اسلامی اما در عمل اتفاقی که در این سالیان افتاده این بوده که چه بسیاری از مردم ایران به حکم داشتن مذهبی دیگر یا تفاوت اعتقادی در برخی فروع، سالهاست غیرخودی شمرده میشوند. حالا نیز کار به جاهای باریک کشیده و تنش روز افزون بر سر حجاب، پادرمیانی مردان مصلحی مثل محمد خاتمی را ضروری کرده؛ اما نه تنها تندروها بر او و هر دیدگاهی شبیه او خط بطلان میکشند که تکفیریهای دولت محرومان در مقابل آنها قد علم کرده و برایشان حکم ارتداد نیز صادر میکنند! همپالکیهای آنها اما حتی تا آنجا پیش رفتهاند که به رئیس دستگاه قضا نیز برای صدور لایحه حجاب و ارسال آن به مجلس، چنگ و دندان نشان میدهند!
دیدگاه تان را بنویسید