سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اتهامات وارده و ادعاهای واهی در برخی قطعنامه‌های صادره نشست ۳۲ سران اتحادیه عرب در جده، ضمن ابراز تأسف عمیق، طرح ادعاهای مذکور را حرکت در مسیر نافرجام گذشته توسط اتحادیه دانست.

ناصر کنعانی در یک موضع گیری رسانه ای در این ارتباط گفت:  انتظار می‌رفت اتحادیه عرب با اجتناب از طرح برخی ادعاهای تکراری و ملال آور در قطعنامه‌های خود، گامی مثبت و سازنده در جهت تحکیم صلح و ثبات و تقویت همگرایی منطقه‌ای بردارد. وی در عین حال از رویکرد سازنده برخی کشورهای منطقه جهت افزایش همکاری ها و اولویت بخشی به گفت‌وگو و تفاهم مشترک استقبال کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به دیدگاه برخی شرکت کنندگان در نشست جده، ابراز امیدواری کرد که منطقه شاهد رویکرد جدیدی مبتنی بر دوستی و ترویج همکاری میان کشورهای آن باشد.

کنعانی تاکید کرد: همکاری جمعی کشورهای منطقه برای سازندگی و امنیت درونزا، مؤلفه‌های اساسی برای تکوین نظمی نوین در منطقه بوده و جمهوری اسلامی ایران همواره آن را یک ضرورت منطقه‌ای دانسته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان با ایرانی خواندن جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی اظهار کرد: تمامی اقدامات ایران در راستای اعمال حاکمیت بر سرزمین خود صورت می‌گیرد و هرگونه‌ ادعایی در این خصوص مردود است.

حذف موضوع ایران و جزایر سه‌گانه از بیانیه اتحادیه عرب

پیش‌نویس بیانیه به ادعای حاکمیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایران می‌پرداخت اما در بیانیه پایانی، این بند حذف شده است. همچنین در متن پیش‌نویس در خصوص پرونده ایران، از توافق حاصل شده بین پادشاهی عربستان سعودی و ایران در پکن که شامل ازسرگیری روابط دیپلماتیک، بازگشایی سفارتخانه‌های متبوع و فعال‌سازی توافقنامه همکاری‌های امنیتی و اقتصادی بین دو کشور است، استقبال شده بود.

در نهایت هیچ کدام از این بندها در بیانیه پایانی آورده نشده است.

به گزارش یورونیوز،‌ بیانیه پایانی بدون هیچگونه اشاره سلبی یا ایجابی به نام ایران، صرفا به موضوعاتی همچون تنش بین اسرائیل و فلسطین، درگیری در سودان، روند صلح در یمن، بی ثباتی در لیبی و وضعیت سیاسی لبنان اشاره داشت.

کشورهای عربی و به عنوان یکی از عوامل اصلی ثبات در منطقه مورد تاکید قرار داد. این سازمان تمامی اعمال و تجاوزاتی را که علیه فلسطینیان، جان، اموال و موجودیت آنها وارد شده است، محکوم کرد.

در این بیانیه همچنین بر اهمیت تشدید تلاش‌ها برای دستیابی به حل و فصل جامع و عادلانه مسئله فلسطین بر اساس «راه حل دو کشوری»، طبق قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت سازمان ملل متحد و ابتکار صلح عربی در سال ۲۰۰۲، برای تضمین ایجاد یک فلسطین مستقل بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ و به پایتختی بیت‌المقدس شرقی تاکید داشت.

در بیانیه نهایی از تصمیم شورای اتحادیه عرب مبنی بر از سرگیری حضور هیئت‌های دولت سوریه در جلسات اتحادیه عرب و نهادهای وابسته به آن استقبال شده و نسبت به این تصمیم برای حمایت از ثبات سوریه و حفظ وحدت ارضی و از سرگیری نقش خود در جهان عرب ابراز امیدواری شده است.