شیرین هانتر:
ناآرامیهای ایران، همسایگان بد نیت را گستاخ کرده است
استاد دانشگاه جورج تاون واشنگتن گفت: هر زمان ایران در موقعیت ضعیف قرار میگیرد، همسایگانی که نسبت به تهران احساس خوبی ندارند سعی میکنند از آب گلآلود ماهی بگیرند. در حال حاضر ناآرامیهای ایران، همسایگان بدنیت را گستاخ کرده تا آرزوهای خود برای فروپاشی ایران را عملی کنند.
شیرین هانتر در گفتوگو با ایلنا، در این خصوص افزود: آذربایجان نیز بیشتر تحت تحریک اسراییل و ترکیه میخواهد اهداف پانترکیسم خود را عملی کند. همسایگان ایران به ویژه عربستان و امارات هم میخواهند که ایران تجزیه و به شکل افغانستان دربیاید.
وی در پاسخ به این سوال که شاهد افزایش روزافزون تنش در روابط ایران با اروپا هستیم؛ افق این تنش کجاست و آیا امکان دارد در آینده نزدیک مجددا جمعی از کشورهای اروپایی اقدام به فراخواندن سفرای خود کرده و روابط دیپلماتیک به سطح پایین تنزل پیدا کند، گفت: اینطور به نظر میرسد که کشورهای غربی به این نتیجه رسیدهاند که مهار ایران و تشویق تهران به تجدیدنظر در سیاستهای منطقهای و بینالمللی از راه گفتوگو و توافق امکانپذیر نیست. وی افزود: چندی پیش امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه گفت که غرب باید راه دیگری برای مهار ایران برگزیند. ناآرامیهای داخلی ایران نیز اروپا را به سختگیری بیشتر در قبال تهران تشویق کرده است. بنابراین اگر تنشها به زودی کاهش نیابد، روابط ممکن است بدتر شود و حتی پایین آوردن سطح روابط دیپلماتیک دور از ذهن نیست.
بسیاری از چالشهای ایران خودساخته است
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که در همین راستا نیز موضوع پرونده پادمانی ایران در غیاب مذاکرات وین به نقطهای رسیده که پس از دومین قطعنامه در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نگرانی از ارجاع این پرونده به شورای امنیت را افزایش داده، آیا در راستای تنش موجود، غرب ارادهای دارد تا تنش را به اوج برساند، گفت: البته پیشبینی جمعبندی غرب آسان نیست. به نظر من در غیاب اقدامی برای تنشزدایی امکان بالا رفتن تنشها زیاد است اما اوج تنش که روی میز آمدن گزینه نظامی است، بیشتر به اسرائیل و آمریکا بستگی دارد. این تحلیلگر سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که امروز انتقادهای فراوانی به سیاست خارجی دولت سیزدهم وارد میشود که سیاست واکنش و نه کنش موثر را در پیش گرفته، ارزیابی شما از عملکرد دستگاه دیپلماسی در شرایط بروز تنشهای فراوان چیست، گفت: مشکل اصلی سیاست خارجی ایران در چند دهه گذشته این بوده که مبتنی بر منافع ملی و با توجه به واقعیات منطقهای و بینالمللی نیست. بسیاری از مشکلات و چالشهای ایران خودساخته است. صریح بگویم که ادامه این وضع و برتری دادن به اهداف ایدئولوژیک به جای کوشش در تامین منافع ایران، دشمنان و رقبای ایران را بیش از پیش گستاخ خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید