تروئیکای اروپا:
موضع ایران چشمانداز احیای برجام را به خطر میاندازد
سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و انگلیس) در بیانیهای اعلام کردند: موضع اخیر ایران در تضاد با تعهدات الزامآور قانونی آن است و چشم انداز احیای برجام را به خطر میاندازد.
به گزارش «انتخاب»؛ در بیانیه مشترک این سه کشور ادعا شده است: ما دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا از آوریل ۲۰۲۱ با حسن نیت با ایران مذاکره کردهایم تا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به همراه سایر شرکتکنندگان در توافق و ایالات متحده به طور کامل احیا کنیم. در اوایل آگوست، پس از یک سال و نیم مذاکره، هماهنگکننده برجام متن نهایی را ارائه کرد که امکان بازگشت ایران به پایبندی به تعهداتش برجام و بازگشت آمریکا به توافق را فراهم میکرد.
در ادامه بیانیه آمده است: در این بسته نهایی، هماهنگکننده، تغییرات دیگری ایجاد کرد که ما را به مرز انعطافپذیری خود رساند. متأسفانه ایران ترجیح داده است از این فرصت حساس دیپلماتیک استفاده نکند. در عوض، ایران به گسترش برنامه هستهای خود فراتر از هرگونه توجیه غیرنظامی قابل قبولی ادامه میدهد.
نویسندگان بیانیه مدعی شدهاند: در حالی که ما در حال نزدیکتر شدن به توافق بودیم، ایران موضوعات جداگانهای را مجددا مطرح کرد که مربوط به تعهدات بینالمللی الزامآور حقوقی آن تحت معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و توافق پادمانی منعقد شده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) است. این خواسته اخیر تردیدهای جدی را در مورد نیات و تعهد ایران به نتیجه موفقیتآمیز برجام ایجاد می کند. موضع ایران در تضاد با تعهدات الزامآور قانونی آن است و چشم انداز احیای برجام را به خطر میاندازد.
این بیانیه در ادامه با اشاره به به جلسه اخیر شورای حکام میافزاید: در ماه ژوئن، شورای حکام آژانس با اکثریت قاطع قطعنامهای را تصویب کرد که از ایران می خواهد برای پاسخ به سؤالات باقی مانده آژانس اقدامی فوری انجام دهد. سه ماه بعد، ایران هیچ اقدامی انجام نداده است، همانطور که در آخرین گزارش مدیرکل آژانس تایید شده است.
تروئیکای اروپا موضع خود را روشن و ثابت میداند و میگوید: ایران باید به طور کامل و بدون تاخیر با حسن نیت با آژانس همکاری کند. این بر عهده ایران است که از نظر فنی پاسخهای معتبری به سؤالات آژانس در مورد محل همه مواد هستهای در خاک خود بدهد. برجام به هیچ وجه نمی تواند برای رهایی ایران از تعهدات الزام آور قانونی که برای رژیم جهانی منع اشاعه ضروری هستند، استفاده شود.
در پایان بیانیه آمده است: با توجه به ناکامی ایران در به نتیجه رساندن توافق روی میز، ما در کنار شرکای بینالمللی درباره بهترین روش برای رسیدگی به ادامه تشدید تنش هستهای ایران و عدم همکاری با آژانس در رابطه با پادمان مشورت خواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید