روند احیای برجام به روایت والاستریت ژورنال؛
دوباره بن بست؟
یک روزنامه آمریکایی با استناد به اظهارات مقامات غربی درباره پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپای برای احیای برجام، به بررسی آخرین تحولات روند احیای این توافق پرداخت. به گزارش ایسنا، روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی درباره آخرین تحولات مذاکرات احیای توافق هستهای نوشت: درخواست ایران برای دریافت تضمین از آمریکا، باری دیگر تلاشها برای احیای توافق هستهای را با وقفههایی مواجه کرده و باعث شده آمریکا و اروپا از این که توافقی امکانپذیر باشد، نامطمئن باشند.
والاستریت ژورنال با اشاره به پاسخ مکتوبی که ایران درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای به این نهاد اروپایی ارائه کرده، آورده است: تهران روز دوشنبه پاسخی برای اتحادیه اروپا که هماهنگکننده مذاکرات است، فرستاد و در این پاسخ نه متن پیشنهاد اتحادیه اروپا را رد کرده و نه پذیرفته است، اما مسائل متعددی که خواستار گنجاندنشان در توافق است را مطرح کرده. اتحادیه اروپا گفته بود، این پیشنویس، «متن نهایی» توافق احتمالی است و مذاکرات پایان یافته است.
این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارشش آورده است: اصلیترین محور پاسخ تیم مذکرهکننده ایران، تضمینهایی است که میخواهد با دریافت آن، شرکتهایی اروپایی که در ایران سرمایهگذاری میکنند، در صورت خروج دوباره آمریکا از توافق، [از تحریمها و دیگر اقدامات یکجانبه آمریکا] در امان خواهند بود. ایران همچنین سازوکارهایی را معرفی کرده است که به تهران اجازه میدهد در صورت خروج واشنگتن از توافق، به سرعت فعالیت هستهایاش را از سر بگیرد.
در این گزارش مطرح شد: مقامات اروپایی از زمانی که ایران پاسخش را ارائه کرده، گفتهاند، موضع ایران میتواند مبنای برخی تصمیمات و اقدامات مصالحهجویانه قرار بگیرد اما انجام شدن توافق به نشان دادن انعطاف از سوی ایران بستگی دارد.
والاستریت ژورنال علاوه بر این، در گزارش خود نوشت: یک مقام ارشد اروپایی روز چهارشنبه گفت، تهران و واشنگتن باید یک پاسخ آری یا نه به متن پیشنویس بدهند و ایده ازسرگیری مذاکرات میان طرفین را رد کرد. دو مقام غربی گفتند، انتظار ندارند که اعلام انجام شدن توافق قریبالوقوع باشد، اگرچه در چند روز آتی احتمال آن وجود دارد.
در ادامه این گزارش آمده است: یکی از احتمالات این است که پاسخ ایالات متحده به درخواست ایران برای ایجاد تغییراتی در پیش نویس اتحادیه اروپا، برگزاری یک نشست دیگر باشد. دیگری می تواند مبادله دیدگاهها بین پایتخت ها بدون مهلت دقیق برای پایان دادن به مذاکرات باشد.در حالی که هر یک از مقامات ایرانی و آمریکایی گفتهاند که مذاکرات نمیتواند بی پایان باشد، اما همزمان با پیشرفت برنامه هستهای ایران، اعلام نکردن یک شکست در احیای توافق برای هر دو طرف مزایایی دارد.
دیدگاه تان را بنویسید