هدف قرار دادنِ صادرات نفت ایران به چین

وزیر امور خارجه کشورمان و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت‌وگویی تلفنی درباره مذاکرات وین با یکدیگر بحث و تبادل نظر کردند.حسین امیرعبداللهیان در این گفتگوی تلفنی تاکید کرد:اگر طرف های مقابل آماده بازگشت به تعهدات کامل خود و رفع تحریم‌ها باشند، دستیابی به یک توافق خوب و حتی فوری امکان پذیر است.

خبرگزاری ان بی سی نیوز آمریکا در گزارشی، ضمن بررسی آخرین تحولات مرتبط با معادله هسته‌ای ایران، به طور خاص به این مساله اشاره کرده که دولت بایدن به صورت جدی در حال بررسی گزینه‌های B علیه ایران در صورت شکست مذاکرات آتیِ هسته‌ای با این کشور است. در این میان، مساله ایجاد مانع جهت فروش نفت ایران به چین، یکی از جدی‌ترین طرح‌هایی است که وزارتخانه‌های خارجه و خزانه داری آمریکا، شدیدا بر آن متمرکز هستند.

به گزارش فرارو خبرگزاری ان بی سی نیوز در این رابطه می‌نویسد: همزمان با آماده شدن ایران و قدرت‌های جهانی جهت از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با هدف احیای برجام در هفته آینده (۲۹ نوامبر/هشتم آذرماه)، دیپلمات‌های غربی و مقام‌های سابق دولت آمریکا و برخی کارشناسان می‌گویند که آمریکا و متحدانش در حال رایزنی جهت تهیه لیستی از طرح‌های جایگزین

(Plan B) در صورت شکست مذاکرات هستند.

با توجه به تقویت احتمالِ عدم دستیابی به نتیجه در چهارچوب مذاکرات اتمی با ایران و همچنین ایجاد محدودیت از سوی ایران برای بازرسی‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی، ناظران بر این باورند که طرف‌های غربی طیفی از اقدامات علیه تهران، از تشدید فشار‌ها علیه این کشور تا احتمالِ بالقوه انجام اقدام نظامی علیه ایران را مورد بررسی قرار می‌دهند.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته گفته است که آمریکا برای بررسی دیگر گزینه‌ها در رابطه با ایران، در صورت شکست مذاکرات اتمی با این کشور آماده است. از سویی، اسرائیل نیز بر شدت تهدید‌های خود علیه ایران و طرح تهدیدات نظامی در رابطه با این کشور افزوده است.در این راستا، یک مقام سابق آمریکایی که با روند مذاکرات هسته‌ای با ایران آشناست می‌گوید: انجام هر اقدامی علیه ایران، سیلی از تبعات منفی را به دنبال خواهد داشت که این مساله در نوع خود برای آمریکا و متحدان آن، هزینه‌زا خواهد بود. از این رو، واقعا مشخص نیست که معادله هسته‌ای ایران به چه نحوی حل و فصل خواهد شد.مقام‌های سابق دولت آمریکا می‌گویند: اگر مذاکرات در وین شکست بخورند، وضعیت تا حد زیادی به دوره قبل از انعقاد توافق برجام در سال ۲۰۱۵ بازخواهد گشت. دوره‌ای که اسرائیل به صورت جدی از انجام حمله علیه تاسیسات هسته‌ای ایران به دلیل پیشرفت‌های اتمی قابل توجه این کشور خبر می‌داد و واشنگتن و اروپا نیز تحریم‌های سختی را علیه تهران اعمال می‌کردند.دولت رئیسی به طور خاص تاکید کرده که هیچ امتیازی را به دولت آمریکا در چهارچوب مذاکرات آتی نخواهد داد و در عین حال خواستار ارائه تضمین‌های جدی از سوی دولت بایدن مبنی بر اینکه دولت‌های آتی آمریکا نیز از توافق برجام خارج نخواهند شد و تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران نیز لغو می‌شوند، شده است.

برخی دیپلمات‌های اروپایی گفته اند که اگر مذاکرات احیای برجام شکست بخورند، بایدن احتمالا از اعلام شکست مذاکرات دوری خواهد کرد و در عین حال زمینه را برای ایجاد توافق‌های محدودتر با ایران در معادله هسته‌ای باز می‌گذارد. در این راستا، برخی ناظران و تحلیلگران به این نکته اشاره دارند که امکان دارد دولت بایدن به سمت انعقاد توافقی موقت با ایران حرکت کند که در قالب آن، هر طرف، اقداماتِ محدودی را انجام خواهد داد و در عین حال سعی می‌شود تا وضعیت کنونی در چهارچوب برنامه اتمی ایران به سمت وخامت بیشتر حرکت نکند. در این راستا، اریک برِور می‌گوید: مولفه اساسی برای هرگونه طرح B در رابطه با ایران این است که در‌ها برای مذاکره با این کشور همچنان باز باشند. این عمل، اقدامی هوشمندانه است که در مواجهه با ایران باید آن را در نظر داشته باشیم.

دیپلمات‌های غربی و آمریکایی می‌گویند: آمریکا همچنین قویا مایل است تا در چشمِ روسیه و چین نیز، ایران را به عنوان مقصر اصلی شکست احتمالی مذاکرات معرفی کند. اگر پکن و مسکو به این نتیجه برسند که ایران در روند مذاکرات، انعطاف ناپذیر است، این مساله می‌تواند دست واشنگتن در تشدید فشار‌ها علیه ایران را باز بگذارد.