طی روزهای اخیر چهره‌های شاخص سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب در کنار مسئولان، مردم را دعوت به مشارکت در انتخابات کردند، و مشارکت مردم را تجلی«جمهوریت» نظام دانستند. آنها از مردم خواستند که با وجود گلایه‌ها و نقدهایی که به وضع موجود دارند، پای صندوق‌های رأی حاضر شوند و خود را در تعیین سرنوشت آینده کشور سهیم بدانند.

انتخابات ۱۴۰۰ یک تفاوت عمده با ادوار گذشته خود داشت و آن کمبود شور و حرارت انتخاباتی بود که بخشی از آن به دلیل شرایط کرونایی و تعطیل شدن تجمعات و کارناوال‌های تبلیغاتی بود و بخشی دیگر به ردصلاحیت‌های شورای نگهبان و حذف چهره‌های شاخص بازمی‌گشت. هرچند در این میان برخی کارشناسان و تحلیلگران دلخوری‌ها و گلایه‌های مردم از مشکلات به‌ویژه مشکلات اقتصادی و معیشتی را عاملی مهم در فضای سرد روزهای منتهی به انتخابات و مشارکت نه‌چندان چشمگیر مردم می‌دانستند.

تجربه تلخی که نباید تکرار شود

انتخابات اسفند ۹۸ که مشارکتی زیر ۵۰ درصد را شاهد بود این نگرانی را ایجاد کرده که مبادا این انتخابات نیز آن تجربه تلخ را تکرار کند. از همین رو بود که طی روزهای اخیر بزرگان و مسئولان نظام بارها و بارها مردم را به شرکت در انتخابات و حضور در پای صندوق‌های رأی دعوت کردند. حضوری که قائدتا باید بتواند صحنه انتخابات را به نفع آنچه مردم می‌خواهند تغییر دهد. «میزان مشارکت مردم در انتخابات» در همه کشورها مهم است؛ اما در ایران به این دلیل که تصور می‌شود حامل سیگنال‌های مهم به آن سوی مرزهاست، اهمیتی دوچندان می‌یابد.

خبرآنلاین پیش‌بینی چند چهره شاخص اصولگرا و اصلاح‌طلب را در میزان مشارکت مردم در انتخابات گردآوردی کرده است که در ادامه از نظرتان می‌گذرد:

کاظم انبارلویی، فعال سیاسی اصولگرا این خبرگزاری می‌گوید: «غیب‌گویی در سیاست را چندان جایز نمی‌دانم، اما بر حسب نظرسنجی‌های موجود، مشارکت بالای ۵۰ درصد خواهد بود»، عباس سلیمی نمین هم می‌گوید: «فکر می‌کنم مشارکت به ۶۰ درصد نزدیک شود و سه نفر یعنی همتی، رضایی و رئیسی با هم رقابت کنند.»

اما محمد عطریانفر، عضو حزب کارگزاران میزان این مشارکت را ۲۵ میلیون یعنی ۵۰ درصد تخمین می‌زند. محسن رهامی هم ضمن دعوت مردم به مشارکت در انتخابات می‌گوید: «حتی یک رای هم یک رای است و دولت اجازه تقلب در انتخابات را نمی‌دهد.»

علی تاجرنیا هم معتقد است اگر انتخابات به مرحله دوم برود شانس پیروزی همتی وجود دارد و این دومرحله‌ای شدن بستگی به مشارکت بالا دارد.

به زغم علی مطهری نیز اگر مشارکت بالا برود و قشر خاکستری به میدان بیایند احتمال تغییر صحنه انتخابات وجود دارد.

در این میان محمدعلی ابطحی، اصلاح‌طلب؛ با اشاره به اینکه به نظرسنجی‌ها دسترسی ندارد، احتمال می‌دهد در انتخابات شاهد مشارکتی زیر ۵۰ درصد باشیم.

جواد آرین‌منش، اصولگرا اما میزان مشارکت را در کل کشور حدود ۴۰ تا ۴۲ درصد پیش‌بینی می‌کند و معتقد است در کلان شهرها کمترین میزان مشارکت را در تهران خواهیم داشت و بعد از آن در مراکز استان‌های بزرگ مثل شیراز، اصفهان، مشهد و تبریز میزان مشارکت حدود ۳۰ درصد پیش‌بینی می‌شود.

به گفته وی، دعوت بزرگان و نخبگان سیاسی و فرهنگی و علمی در میزان مشارکت مردم بی تاثیر نیست، چون مردم به بزرگان خودشان تأسی می کنند، اما این انتخابات به صورت انتخابات قطبی و رقابتی درنیامد. زیرا حتی سیدمحمدخاتمی وقتی از مردم دعوت به مشارکت می‌کند.  دعوت به حمایت از یک کاندیدای خاصی نمی‌کند و می‌خواهد این پیام را به جامعه بدهد که جریان اصلاحات در صحنه انتخابات نماینده ای ندارد اما نباید با صندوق‌های رای قهر کرد. هرچند که  نتیجه انتخابات تقریبا از پیش مشخص شده و ریاست جمهوری آقای رئیسی تقریبا قطعی است.

مرتضی الویری، اصلاح طلب با بیان اینکه مراکز نظرسنجی، میزان مشارکت را در حد ۴۰ تا ۴۲ درصد برآورد کرده‌اند، احتمال می‌دهد در روزها یا ساعت‌های آخر نظر برخی افراد مرددتغییر کند. به زعم الویری، مشارکت مردم در انتخابات بدون تردید کمتر از ۵۰ درصد خواهد بود.

او اضافه می‌کند که مشارکت حداقلی نشا‌ن‌دهنده این است که جمهوریت تضعیف شده و مردم دلگرمی لازم را به حاکمیت ندارند.

الویری می‌گوید: اگر راه دیگری برای حل مشکل سراغ داشتیم و از آن راه اقدام می‌کردیم طبیعتا قابل فکر و اندیشه بود ولی با توجه به اینکه راهی جز صندوق رای وجود ندارد علی رغم نامهربانی‌ها و اقدام نامناسب شورای نگهبان در حذف کاندیداهای توانمند با توجه به اینکه راه دیگری جز صندوق رای نمی‌شناسم طبیعتا از مردم دعوت می‌کنم که بیایند و شرکت کنند.

همچنین حسین سبحانی‌نیا، اصولگرا در این زمینه می‌گوید: همیشه در انتخابات ریاست‌جمهوری میزان مشارکت ۷۰ تا ۷۲ درصد بوده است، اما در این دوره شرایط فرق می‌کند و محدودیت‌های کرونایی باعث شد که کاندیداها نتوانند به شهرستان‌ها بروند و بیشتر از فضای مجازی و رسانه ملی استفاده کردند. بنابراین اگر در همین حد ۵۰ درصد و بالاتر باشد قابل قبول است.

به هر حال دیری نمی‌پاید که درستی و نادرستی‌ این پیش‌بینی‌ها عیان می‌شود. طی ساعات آتی و اینطور که شورای نگهبان اعلام کرده است تا ظهر امروز 29 خرداد حداقل نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام می‌شود و میزان مشارکت مردم در این دور مشخص خواهد شد.