علیاکبر صالحی:
پیش از برجام حتی نمیگذاشتند کشتیهایمان عبور و مرور کنند
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه آقایان طوری صحبت میکنند که گویی قبل از برجام همه چیز گل و بلبل بوده، گفت: فراموش نکنید که پیش از توافق به دلیل قطعنامه 1929، حتی نمیگذاشتند کشتیهایمان عبور و مرور کنند.
علیاکبر صالحی با حضور در «کلاب هاوس» افزود: به گونهای مسائل را مطرح میکنند که گویی به خاطر تحقق برجام، این بدبختیها بر کشور نازل شده است؟ فرض کنید اصلا برجامی در کار نبود؛ اصلا چرا وارد مذاکره شدیم؟ برای اینکه تحریمها و هفت قطعنامه شورای امنیت را برداریم.
وی توضیح داد: پیش از برجام، شرایطی بود که با هیچ کشوری نمیتوانستیم صحبت کنیم، حتی با نزدیکترین کشور که عراق باشد. وقتی برای مطالباتمان به عراق میرفتیم، میگفتند ما دوست شما هستیم، اما شما تحریم سازمان ملل هستید و نمیتوانیم پول شما را بدهیم. بله، شرایط آنطور بود؛ هر شش ماه، ۲۰ درصد از صادرات نفت ایران کم میشد؛ صادرات ما به زیر یک میلیون رسید. وضعیت همینطور داشت ادامه پیدا میکرد که به سال ۹۲ خورد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: پس یک طوری مسائل را مطرح نکنید که گویی همه چیز پیش از برجام راحت و خوب بوده، یعنی تحریمی نداشتیم و ارز هم شرایط خوبی داشت. آقایان تحریمهای فلج کننده را فراموش نکنید.
وی با بیان اینکه برجام و مذاکره برای رفع تحریمها و لغو آن قطعنامهها بود، تصریح کرد: ما قبل از برجام نامهای به حضرت آقا راجع به تحریمهای فلجکننده نوشتیم که مورد پسند ایشان قرار گرفت. برجام آمد که آن شرایط را بردارد. خوب ترامپ آمد از برجام خارج شد؛ حالا با این حرفهای که میزنند یعنی برجام است که باعث تحریمها شده؟ برجام است که این گرفتاریها را ایجاد کرده؟ طوری صحبت میشود که گویی قبل از برجام گل و بلبل بوده، و برجام آمده همه شرایط را بهم ریخته؛ عزیزان فراموش نکنید، من آن موقع وزارت خارجه بودم؛ با بانک مرکزی گرفتار بودیم که از کجا و چطوری دلار بیاوریم، با چه بدبختیهایی.
صالحی گفت: آن زمان، پنج کشتی از عمان برای صادرات نفت به صورت اجاره به شرط تملیک گرفته بودیم. وقتی به تحریمها خوردیم، دیگر نمیتوانستیم به خاطر قطعنامه ۱۹۲۹ کشتیهایمان را عبور دهیم، بنابراین آمدیم با عمانیها صحبت کردیم که کشتی هایتان را پس بگیرید. چرا؟ چون دیگر نمیتوانستیم کشتیهای تجاری و نفتکشمان خیلی عبور و مرور کنند. از طرف دیگر، کشتیهای بزرگ در امارات پهلو میگرفتند، آن وقت با لنج باید اجناس را وارد کشور میکردیم؛ شرایط اینطور بود.
وی با بیان اینکه وقتی برجام پابرجا بود، دو سال گشایش فوقالعادهای رقم خورد، گفت: تورم یک رقمی شد، نرخ توسعه، صنعتی و رشد اقتصادی ایران بالا رفت؛ اینها واقعیت است. الان باز میشنویم که میگویند این شرایط فعلی به تحریم ربطی ندارد؛ میگویند ۲۰ درصد شرایط فعلی اقتصادی به خاطر تحریم است و ۸۰ درصد به خاطر ناکارآمدی دولت است؛ من میگویم فرض کنید دولت ایدهآل باشد یعنی هیچ نقصی نداشته باشد و تمام تصمیمات اقتصادیش درست باشد، اما اگر شما نتوانید روابط بانکی داشته باشید، نتوانید نقل و انتقال بانکی داشته باشید، نتوانید جنس این طرف و آن طرف ببرید، آن وقت چطوری میخواهید زندگی کنید؟ مگر میشود زندگی در یک دنیای معزول و محصور هیچ اثری نداشته باشد؟
دیدگاه تان را بنویسید