دبیرکل خانه کارگر:
مهمترین معضل امروز جامعه کارگری، نزول معیشت است
روز اول ماه مه که طبق تقویم ایرانی مصادف با یازدهم اردیبهشت ماه است، به احترام کارگران جانباخته شیکاگویی در قیام این عده علیه سرمایهداری با هدف اجبار دولتها به تدوین مقرراتی برای قراردادها و ساعات کاری، در تمام جهان به نام روز جهانی کارگر نامگذاری شده است. در ایران اما روزهای پنجم تا یازدهم اردیبهشت به نام هفته کارگر نامگذاری شده است و هر ساله در این مقطع زمانی، برنامههایی با هدف تکریم و بزرگداشت کارگران برگزار میشود. روز گذشته، علیرضا محجوب در جمع خبرنگاران به تشریح برنامههای ستاد گرامیداشت هفته کارگر پرداخت.
دبیرکل خانه کارگر در نشست مطبوعاتی هفته کارگر تاکید کرد: ما مطابق هر سال راهپیمایی خواهیم کرد؛ چه مجوز بگیریم، چه نگیریم. فلسفه اصلی روز کارگر تجمعات و هویت مطالبهگرانه آن بوده است.
به گزارش ایلنا، علیرضا محجوب در نشست خبری اعلام برنامههای هفته کارگر با اشاره به اینکه روز کارگر یک روز جهانی است و متعلق به کشور خاصی نیست، اظهار داشت: منشا گرامیداشت این روز در شیکاگوی آمریکاست که کارگران این روز را جشن میگیرند.
وی افزود: سختی کار و ساعات کار زیاد اساس قیامهای کارگران در این روز بوده است. هنوز هم قانون هشت ساعت کار در مورد کارگران صنفی، میادین، مغازهها و فروشگاههای کوچک رعایت نمیشود در حالیکه در سال 1919 سازمان بینالمللی کار موازینی را به رعایت سقف ساعت کاری کارگران اختصاص داده است. در قانون کار و مقاولهنامههای بینالمللی هم این مسأله تاکید شده است.
دبیرکل خانه کارگر با اشاره به اینکه مهمترین موضوع امروز جامعه نزول معیشتشان است، گفت: امروز که جامعه ایران یک موقعیت اعتراضی دارد باید در روز کارگر هر چه بیشتر روی معیشت و تصمیمات مبتنی بر این حوزه تاکید شود.
محجوب با اشاره به ضرورت توجه دولت به جامعه مطبوعاتی گفت: پرسنل مطبوعات هم مشمول قانون کار هستند و به نوعی کارگر محسوب میشوند اما با گران شدن کاغذ این قشر مشکلات زیادی پیدا کرده و از دولت انتظار داریم که به حل مشکلات جامعه مطبوعاتی توجه کنند.
دستمزد حقیقی سال 97 بیشتر از دستمزد حقیقی سال 98 است
وی با بیان اینکه گرچه خط فقر در جامعه را بالای سه میلیون تومان پیشبینی کرده بودیم اما با وجود تلاشهای شورای عالی کار امروز مجموع دریافتی یک خانوار سه نفره به حدود 2 میلیون تومان رسیده است، بیان کرد: اگر چه این رقم در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته اما تاثیر آن در زندگی کارگران همچنان زیاد نیست.
دبیرکل خانه کارگر افزود: دستمزد حقیقی در سال 97 عملا بیشتر از دستمزد حقیقی سال 98 است و دستمزد اسمی نباید ملاک معیشت کارگران قرار بگیرد.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه درست است که کارفرماهای کوچک فشاری برای پرداخت همین میزان از دستمزد کارگران متحمل میشوند اما برای جبران قدرت خرید از دست رفته کارگران نباید اهمال کنیم، اظهار داشت: متاسفانه بخش دولتی هنوز مصوبات شورای عالی کار را امضا نکرده و از دولت میخواهیم هرچه زودتر تصمیمات این شورا را تایید و اجرایی کند. دولت در مقابل افزایش دستمزد کارگران مقابله نکند.
وی افزود: ما معتقدیم در بین معضلات کارگری مشکلات معیشتی حرف اول را میزند.
فلسفه اصلی روز کارگر، تجمعات و هویت مطالبهگرانه آن بوده است
دبیرکل خانه کارگر در بخش دیگری از سخنانش درباره لزوم گرامیداشت هفته کارگر گفت: در هر کارخانهای که کارگری هست باید ستاد و جشنی شکل بگیرد. در کنار جشن گرفتن نباید فراموش کرد که ماهیت این جشنها، اعتراضی بوده و باید همه جا ابراز شود. ما مطابق هر سال راهپیمایی خواهیم کرد؛ چه مجوز بگیریم، چه نگیریم. فلسفه اصلی روز کارگر تجمعات و هویت مطالبهگرانه آن بوده است.
محجوب در پاسخ به این سوال که آیا با مصوبه جدید مجلس مبنی بر سقف سه دورهای برای نمایندگی در مجلس شورای اسلامی در دوره جدید حضور نخواهید داشت، پاسخ داد: نمایندگی کارگری با من شروع نمیشود که با من ختم بشود. دعوت میکنم از مردم که به افرادی که دغدغه کارگری دارند و معرفی خواهیم کرد، رای بدهند. این حق مجلس است که مردم بدانند که شرایط انتخابشوندگان چه باید باشد اما محدودیت اعمال کردن برای انتخابشوندگان را درست نمیدانم یا مثلا اینکه روی مدرک فوقلیسانس پافشاری شده که چندان درست نیست.
او ادامه داد: حق انتخاب شدن را نباید از مردم بگیریم. بعضی وقتها میبینیم که اهدافی مثل حذف رقبا پشت پرده چنین تصمیماتی از سوی مجلس شورای اسلامی است. مجلس برای نمایندگان ساخته نشده است. این را باید به مردم بسپاریم که شرایط نمایندگانشان را تشخیص بدهند. هر کسی که میتواند رای بدهد باید بالقوه شرایط انتخاب شدن هم داشته باشد و ما نباید عرصه نمایندگی را بر مردم تنگ کنیم. این مساله با اصل سوم قانون اساسی در تناقض است.
نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به این سوال که آیا ابلاغیهای در مجلس شورای اسلامی مبنی بر تصویب اجبار بازنشستگی زنان کارگر بعد از 20 سال سابقه کار داده شده است، تصریح کرد: این حرف خلاف است. من و خانم جلودارزاده پیشنهاددهنده این مصوبه بودیم. به هیچ وجه اجباری برای زنان کارگر برای بازنشستگی بعد از 20 سال وجود ندارد، بلکه طبق قانون تامین اجتماعی بیمهشده میتواند درخواست بازنشستگی بدهد. هر کسی هم این امر را تکلیف کرده خلاف است و دیوان عدالت اداری و مجلس شورای اسلامی آن را باطل میکند.
محجوب در بحث دیگری از سخنانش با اشاره به افزایش مشکلات حقوقی در جامعه گفت: متاسفانه پروندههای دستگاه قضایی نگرانمان میکند. اختلافات زیادی به مراجع قضایی کشیده میشود. این نشان میدهد که مشکلات جامعه رو به افزایش است. مردم به هیأتهای تشخیص و حل اختلاف برای اختلافات حقوقی مراجعه میکنند. در این زمینه هم باید فرهنگسازی شود و هم مشکلات معیشتی جامعه در نظر گرفته شود.
وی در پاسخ به این سوال که اقدامات مجلس برای رونق حوزه استارتآپها و اشتغالزایی برای فارغالتحصیلان چیست؟ اعلام کرد: معاونت اشتغال وزارت کار با همکاری وزارت ارتباطات قرار بود تا حوزه استارتآپها را تقویت کند. جلسات متعددی در این زمینه داشتیم که باعث شد بخشی از کار خوب پیش برود. بخشی نیاز به فرهنگسازی دارد و بخشی نیز نیاز به زمینهسازی و اعلام آمادگی دستگاههای مربوطه دارد. از فراکسیون اشتغال مجلس نیز آقای کاتب در این زمینه همکاری میکنند.
نقش تورمی بالا بردن دستمزدها زیاد نیست. ما میگوییم کارگران حق سهم تورمشان را نگرفتهاند. نقش تورمی افزایش دستمزد بسیار کوچکتر از عوامل دیگر است. هر وقت دولت عوامل دیگر را حل کرد آن وقت به پایین آوردن معیشت کارگران فکر کند
وی افزود: دغدغه اصلی ما اشتغال فارغالتحصیلان است. حدود 150هزار فرصت شغلی در سال دوم شروع کار ایجاد شده است اما هدفگذاری در این زمینه 300هزار فرصت شغلی است اما اکنون در این زمینه راه میگشاییم و امیدواریم به هدف برسیم. اگر دستگاههای مختلف پیگیرتر باشند میتوان اندکی از بار سنگین اشتغال فارغالتحصیلان را کاست. محجوب با اشاره به اینکه یک سوم جمعیت آماده به کار بیکار هستند، اظهار داشت: همه این اقشار در مشکل معیشت مشترک هستند و ما معضل اصلی سال 98 را کمافیالسابق معیشت کارگران میدانیم. رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: عملکرد بازار پول به عنوان یکی از بازارهای چهارگانه سرمایهداری بدترین ظلم را به کارگران کرده است. بازیگر اصلی بازار پول دولت بوده و بسیار زودتر از اینکه ترامپ تحریمها را در کشور عملیاتی کند، معضلات ما شروع شد.
او ادامه داد: از سال 59 تا 84 در شورای عالی کار بودم و طی این مدت، همواره نقش دستمزد در قیمت تمام شده کارخانهها بسیار کم بوده است. نقش تورمی بالا بردن دستمزدها زیاد نیست. ما میگوییم کارگران حق سهم تورمشان را نگرفتهاند. نقش تورمی افزایش دستمزد بسیار کوچکتر از عوامل دیگر است. هر وقت دولت عوامل دیگر را حل کرد آن وقت به پایین آوردن معیشت کارگران فکر کنند.
متاسفانه بخش دولتی هنوز مصوبات شورای عالی کار را امضا نکرده و از دولت میخواهیم هرچه زودتر تصمیمات این شورا را تایید و اجرایی کند. دولت در مقابل افزایش دستمزد کارگران مقابله نکند
دولت به جای نسخهپیچی، بدهیهای خود را بپردازد
محجوب در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه گفته آقای روحانی در خصوص واگذاری شرکتهای شستا درست نیست، گفت: دولت بهتر است که بدهیهای خود را بپردازد. در سال گذشته دولت 70 هزار میلیاردی که باید به سازمان تامین اجتماعی پرداخت میکرد را نداده است.
او ادامه داد: ما نمیگوییم که سازمان تامین اجتماعی بنگاه نداشته باشد چون در این صورت با پولی که در بانک ذخیره میشود و تورم سالیانه ارزش پولهایش کاهش مییابد. منابع سازمان تامین اجتماعی متعلق به کارگران است. دولت متاسفانه حتی سهم سه درصدی بیمه خود را نیز پرداخت نکرده است. این رقم سالیانه حدود پنج هزار میلیارد تومان میشود. محجوب با بیان اینکه سیاستهای سلامت دولت بار سنگینی بر دوش سازمان تامین اجتماعی گذاشته است، گفت: اکنون میبینیم که سازمان تامین اجتماعی در بخش درمان بزرگترین بدهکاریها را به بیمارستانها دارد. حالا برای رفع این مشکل دولت میگوید که شرکتهای شستا را بفروشید اما حاضر نیست اندکی از بدهکاریهای خود را بپردازد.
دیدگاه تان را بنویسید