دبیرکل خانه کارگر:
پرونده شکاف مزد و معیشت کارگران همچنان مفتوح است

برگزاری هفته کارگر در ایران همهساله فرصتی برای بیان مهمترین مطالبات جامعه کارگری است. در سال جاری نیز با توجه به تحولات اخیر اقتصادی و بحران تورمی پیش از آغاز سال، دورنمای خوبی برای کارگران ترسیم نشده است. با این وجود افزایش ۴۵درصدی حداقل دستمزد و روند نزولی نرخ ارز و پرداخت تعهدات سازمان تامین اجتماعی، بارقهای از امید در میان کارگران و بازنشستگان کارگری ایجاد کرده است.
«علیرضا محجوب» دبیرکل خانه کارگر در رابطه با مطالبات جامعه کارگری گفت: مباحثی مثل معیشت و مزد که همهساله موضوع اصلی انتقادات ما در هفته کارگر بود، به پررنگی گذشته مطرح نیست. فاصله سبد معیشت کارگران و مزد البته هنوز پابرجاست اما با توجه به قدمهایی که برداشته شده، میتوان امید داشت که تغییراتی رخ دهد اما اگر ما موضوع فاصله سبد معیشت از درآمد کارگران را فراموش کنیم، در واقع مادر مشکلات جامعه کارگری که مهمترین مشکل نیز هست را فراموش کردهایم. لذا با وجود تغییرات رخ داده، پرونده فاصله مزد از سبد معیشت در نتیجه هنوز روی میز مانده است.
وی افزود: هرچند ما از مسئولان و افرادی که در جهت کاهش این شکاف تلاش کردند تشکر میکنیم اما موضوعات متنوع دیگری داریم که در حوزه مسائل کارگری باید به آن پرداخت و در برنامه هفته کارگر هم مطرح شدند. مبحث امنیت شغلی ازجمله این موضوعات است. بحث حساس ایمنی با توجه به اتفاقات سال گذشته هم اهمیت بیشتری یافت. مسأله بهداشت کار نیز در این میان مهم است زیرا وزارت بهداشت این حوزه را حذف کرده که امیدواریم این مرجع تخصصی به این وزارتخانه بازگردد.
فقدان انگیزه برای کار در مشاغل رسمی
دبیرکل خانه کارگر ادامه داد: موضوعات مربوط به بازنشستگان و معیشت آنها و بحث سالخوردگی نیروی کار، ازجمله مباحث مهمی است که به سمت آن میرویم. عدم توازنی که به تدریج به خاطر رشد جمعیت ایجاد شده و هرم سنی را دچار تغییر کرده، ازجمله موضوعات مهم برای کارگران در سال جاری است. از سوی دیگر پیمانهای دستهجمعی و دوجانبه و سهجانبه نیز اهمیت ویژهای برای کارگران در سال جاری دارد.
محجوب تصریح کرد: باید شرایطی را فراهم کنیم که کارگران با فراغبال و خیال آسوده وارد محیط صنعتی شوند. در شرایطی قرار داریم که هم کارگران متضرر میشوند و هم کارفرمایان دچار مشکل هستند. یکی از اصلیترین دلایل بروز این شرایط، موضوع کمبود نیروی کار و فقدان انگیزه در محیطهای صنعتی است. به دلیل وجود دستمزدهای ناچیز، بسیاری از آموزشهای مهارتی پیشرفته صنعتی مورد استقبال قرار نمیگیرد و حتی مشاغل فنی و مهارتی با کاهش استقبال شدید مواجه هستند. در برخی موارد کارفرمایان به ما مراجعه میکنند و درخواست نیروی کار از ما میکنند.
دولت ابتدا تلاش کند که حقوق کارگران و بازنشستگان و حقوقبگیران را اصلاح کند و بعد از آن طرح خود را برای افزایش قیمت حاملهای انرژی و شوک قیمتی به اقلام شاخص آن آغاز کند
وی تاکید کرد: شرایط اشتغالیابی به ویژه در مشاغل نیازمند مهارت بیشتر، به حدی رسیده که حتی کاریابیها نیز نیروی موردنظر واحدهای مختلف را پیدا نمیکنند. این مسأله نه تنها برای ما نمایندگان کارگری که برای نمایندگان جامعه کارفرمایی هم باید مهم باشد. این موضوعات به خاطر فقدان مذاکره درست در مورد حقوق کار است. ایجاد شرایط و پیمانهای جدید و ازجمله آن حل مسأله مسکن کارگری که مانع اصلی کارگران برای تشکیل خانواده است، ازجمله این موارد است. مردم در کلانشهرها نمیتوانند به سراغ مشاغل کارگری بروند زیرا کل حقوق یک کارگر در تهران باید صرف اجارهبهای یک واحد مسکونی نسبتاً کوچک شود. این موارد نشان میدهد که اگر وزارت کار و مسئولین یک مشکل از کارگران رفع کردند، باز هم دهها مشکل دیگر بر زمین مانده و تازه اول راه است.
لزوم بازگشت تعادل به زندگی کارگران
عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی خاطرنشان کرد: امیدواریم روند تعادل در زندگی جامعه کارگری با تعادل در بازار قرین شود. مقارنه این دو نویددهنده یک شرایط خوب خواهد بود وگرنه اگر دستمزد اضافه شود و قرار باشد قیمتها سر به آسمان بلند کند، دیگر اتفاق مثبتی را شاهد نخواهیم بود. برای مثال پیشنهاد اخیری که در دولت در زمینه مدیریت قیمت حاملهای انرژی مطرح شده، با توجه به افزایش قیمتها، برای معیشت کارگران و بازنشستگان کشور بسیار آسیبزاست.
وی با اشاره به طرح اخیر تعدیل قیمتهای انرژی شامل بنزین، برق، گاز و... در دولت، اظهار کرد: اگر این طرح با کیفیت مطرح شده اجرایی شود، برای برهمنخوردن تعادل و بحرانی نشدن وضعیت، حداقل دستمزد کارگران باید بیش از ۳ برابر افزایش پیدا کند. چنین چیزی فقط برای آن است که کارگران فقط قدرت خرید امروز را داشته باشند و قدرت خرید را افزایش نمیدهد. دولت باید ابتدا امکان جبران آثار قیمتی را در دستمزد بررسی و سپس امکان افزایش قیمتهای کلیدی سوخت و انرژی را ارزیابی کند. ما فقط با ثروتمندان مواجه نیستیم که از اثرات جانبی این طرحها آسودهخاطر باشیم. ثروتمندان بخش بسیار کوچک جامعه ایران را تشکیل میدهند. حتی طبقه متوسط برخوردار نیز در ایران بخش کوچکی محسوب میشود. ۶۵درصد قدرت خرید جامعه متعلق به افرادی است که رویهم رفته جمعیت آنها شاید به ۲میلیون نفر هم نرسد.
افزایش قیمت حاملهای انرژی،
بازی با زندگی مردم است
محجوب در ادامه به دولت توصیه کرد که سیاست افزایش قیمت حاملهای انرژی به جای تعادلبخشی، ضدتعادل عمل میکند لذا انتظار داریم دولت و رئیس جمهور با زندگی فقرا و کارگران بازی نکنند زیرا در ادامه، این بازی دامنگیر دولت هم خواهد شد. کشور در شرایطی نیست که شوک سال ۱۳۹۸ را دوباره از نظر اقتصادی و اجتماعی تجربه کند. دولت صد بار دیگر هم قیمتها را بهروز کند، باز هم فاصله بین نرخهای اصلی و نرخ مصوب ایجاد خواهد شد و صد بار دیگر هم باز باید به شوک قیمتی بپردازد، پس موضوع را باید از مسیر دیگری حل کرد.
سیاست افزایش قیمت حاملهای انرژی به جای تعادلبخشی، ضدتعادل عمل میکند لذا انتظار داریم دولت و رئیس جمهور با زندگی فقرا و کارگران بازی نکنند
دبیرکل خانه کارگر تصریح کرد: تا حقوق طبقات فرودست و به ویژه کارگران و بازنشستگان را اصلاح نکنیم، نمیتوانیم چیز دیگری را در اقتصاد اصلاح کنیم. بهتر است دولت ابتدا تلاش کند که حقوق کارگران و بازنشستگان و حقوقبگیران را اصلاح کند و بعد از آن طرح خود را برای افزایش قیمت حاملهای انرژی و شوک قیمتی به اقلام شاخص آن آغاز کند. این ایده برخی اقتصاددانان که میگویند اصلاح قیمتی به مرور باعث تعادل شود، درست نیست زیرا در کوتاهمدت این نوع اقدامات معمولاً پیامدهای ناگوار اجتماعی و اقتصادی که تا قبل از این تجربه نشدند، دربردارند.
لزوم توجه به شرایط شکننده جامعه
این فعال کارگری با تاکید بر اینکه دولتمردان باید به شرایط شکننده امروز توجه کرده و در تصمیمات خود این شکنندگی شدید اقتصادی را به یاد آورده و درس بگیرند، بیان کرد: مسئولان نباید به دنبال تلنگر زدن در شرایط شکننده فعلی باشند. اگر دولت مصمم است، ابتدا بسته جبرانی خود و افزایش حقوق را رونمایی کند و بعد به سراغ اصلاح قیمتها برود. قبل از هر چیز با فرض حقوق یک کارگر، تلاش کنند تا ببینند با قیمتهای جدید میتوان به میزانی نزدیک به سبد مصرفی سال قبل کالا خرید یا خیر؟
عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی در پایان اظهار کرد: در دولت مرحوم رئیسی، به یاد داریم بر سر ارز ترجیحی چه لطماتی به وجود آمده و دستاوردی نیز به دست نیامد. در این فقره نیز دولت نتیجهای با این شیوه اعلام شده نخواهد گرفت. باید به یاد داشت که قیمت برخی از کالاهای مهم مثل نان، بنزین، گاز و... قیمتهای طبیعی هستند یعنی تغییرات آن به این آسانی نیست و تبعات گسترده روی همه چیز دارد. باید قبل از هر چیز در یک جامعه نمونه، امتحان کرده و نتایج آن را ارزیابی کرده و سپس در سطح ملی و کشوری اظهارنظر کنند. توصیه ما این است که با زندگی کارگر و حقوقبگیر جامعه نباید بازی کرد. ما ابتدا باید این بخشها را در سیاستگذاری در نظر بگیریم. خوشبختی یک احساس است و مسئولان باید تلاش کنند که هرچه را میگیرند، احساس خوشبختی را نگیرند و احساس خوشبختی وقتی غایب شود، همه جامعه تصور میکند که رو به عقب حرکت کرده و این موضوع تبعات ناگواری خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید