پرستاران سال گذشته اعتراضات زیادی برای رسیدن به مطالبات چندساله خود برگزار کردند. اجرای صحیح قانون تعرفه‌گذاری پرستاری، پرداخت فوق‌العاده خاص، لغو اضافه‌کار اجباری و افزایش مبلغ اضافه‌کاری ازجمله مهم‌ترین مطالبات این پرستاران بود.

دبیرکل خانه پرستار در پاسخ به اینکه چقدر از این مطالبات در سال گذشته اجرایی شد؟ به ایلنا گفت: مطالبات پرستاران برآورده نشده است. متأسفانه سیاست‌های دولت‌های مختلف، به ویژه در وزارت بهداشت به گونه‌ای است که به جز گروه‌های خاص، دیگران را درک نمی‌کند. ساختار وزارت بهداشت ما پزشک‌سالار است. در وزارت بهداشت، افرادی که در هیأت علمی مشغول به کار هستند، کارانه‌های بسیار بالا دریافت می‌کنند و البته بیشتر کار آنها را رزیدنت‌ها انجام می‌دهند در حالی‌که پرستاران در فضای پرفشاری کار می‌کنند اما حقوق بسیار ناچیزی می‌گیرند و با مشکلات مالی جدی مواجه‌اند. این نابرابری‌ها به وضوح نشان‌دهنده عدم درک صحیح از شرایط پرستاری و نیازهای آنهاست. به‌علاوه، گروهی که بر وزارت بهداشت تسلط دارد، کنترل منابع و سیاست‌ها را در دست دارند و به دیگران پاسخگو نیستند.

«محمد شریفی‌مقدم» افزود: خواسته پرستاران حداقلی نیست که با انجام چند کار محدود بگوییم آنها را محقق کرده‌ایم. فشار کار بالا باعث شده بسیاری از پرستاران از شغلشان فراری باشند. بسیاری از آنها تصمیم به مهاجرت می‌گیرند طوری‌که سالانه حدود سه تا چهار هزار نفر شغل خود را ترک می‌کنند. برخی نیز به خانه‌نشینی روی می‌آورند.

وی به وعده برقراری فوق‌العاده خاص با ضریب مناسب اشاره کرد و گفت: قانونگذار اجازه داده که مشاغل خاص ازجمله پرستاری، از ضریب فوق‌العاده‌ای برخوردار باشند تا به‌منظور نگه‌داشت این نیروها، حمایت بیشتری از آنها صورت گیرد پس دولت اجازه دارد که ضریب فوق‌العاده خاص را تا ضریب ۳ به این گروه‌ها بدهد.

دبیرکل خانه پرستار افزود: سال گذشته، پس از اعتراضات در شیراز، دولت به مدت دو ماه ضریب ۰.۳ را برای پرستاران در نظر گرفت که بسیار ناچیز بود. یکی از مهم‌ترین خواسته‌های پرستاران افزایش حقوق ثابت است که راه‌حل آن همین اعمال فوق‌العاده خاص با ضریب ۳ یا حتی ۲ است. ما در فصل بودجه و در مجلس، این درخواست را مطرح کردیم اما هنوز هیچ نشانه‌ای مبنی بر افزایش این ضریب مشاهده نمی‌شود.

وی گفت: البته هنوز احکام را نزده‌اند و معمولا در فروردین و اردیبهشت احکام را می‌زنند و منتظریم ببینیم که آیا این تغییرات در احکام دیده می‌شود یا خیر.

شریفی‌مقدم درباره تعرفه‌گذاری هم گفت: روی این خواسته بسیار مانور می‌دهند به خصوص معاون پرستاری تأکید دارد و اعلام کرده که تعرفه‌ها ۴۵درصد افزایش یافته است. تعرفه‌ها برای همه گروه‌‎ها حداقل ۴۶درصد اضافه شد اما این افزایش برای پرستاران کافی نیست. به‌عنوان مثال اگر کارانه یک پزشک ۴۰۰ میلیون تومان باشد، با افزایش ۵۰درصدی، به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش می‌یابد در حالی‌که اعمال این افزایش برای پرستاران و مبلغی که از این افزایش به دست می‌آید اصلا قابل مقایسه نیست. مثلا با این افزایش، تعرفه چیزی حدود ۳۷۰هزار تومان می‌شود که این تعرفه برای همه پرستاران هم نیست. در واقع همه خدمات پرستاران از صبح تا شب رقمی حدود ۴۰۰هزار تومان می‌شود.

دبیرکل خانه پرستار در پایان گفت: این دو، یعنی فوق‌العاده خاص و تعرفه‌گذاری دو مطالبه اصلی پرستاران است که تغییر خاصی نداشته است.