در آستانه اسفند ماه هستیم ولی هنوز در مذاکرات مزدی پیشرفتی حاصل نشده است؛ محاسبه سبد معیشت به جایی نرسیده و وزارت کار حاضر به برگزاری نشست شورای عالی کار در بهمن ماه نشده است.

به موازات این تعلل‌ها و بی‌توجهی‌ها، نرخ اقلام اساسی زندگی کارگران در دی و به خصوص در بهمن ماه به شدت افزایش یافته است. قیمت دلار از 90هزار تومان عبور گرده و تقریباً همه کالاهای سبد معیشت خانوار یک تورم چند ده درصدی را در یک بازه زمانی کوتاه تجربه کرده‌اند. با چنین وضعیتی، چقدر می‌توان به مذاکرات مزدی امیدوار بود و نمایندگان کارگری قصد دارند روی چه ارقامی مانور بدهند؟

«محسن باقری» از نمایندگان کارگری و عضو کارگری کمیته مزد شورای عالی کار در این رابطه به ایلنا می‌گوید: نشست مزدی شورای عالی کار در بهمن ماه برگزار نشد. چند جلسه کمیته مزد داشتیم ولی هنوز محاسبات سبد معیشت آغاز نشده است.

وی در مورد تورم بهمن ماه می‌گوید: تورم کالاهای اساسی در بهمن‌ماه بی‌سابقه بوده؛ تقریباً همه کالاها گران شده‌اند و تورم اقلامی مانند برنج در این دو سه ماهه بیش از ۴۰درصد و گاهی تا مرز ۱۰۰درصد بوده است. قیمت برنجی که کیلویی ۱۰۰هزار تومان بوده به نزدیک ۲۰۰هزار تومان رسیده و آن‌طور که شنیده‌ایم، شرکت‌های بسته‌بندی و توزیع برنج، برنج‌های شمال کشور را خریداری کرده و با آگاهی از این واقعیت که دولت قصد واردات برنج ندارد، دست به احتکار زده‌اند.

باقری با بیان اینکه «این رفتارها به همراه عدم نظارت دولت و گرانی بی‌رویه نرخ دلار موجب گرانی بی‌سابقه سبد هزینه‌های زندگی کارگران شده» ادامه داد: دولت اگر قرار است از سیاست‌هایی مانند کالابرگ الکترونیک استفاده کند باید هرچه زودتر دست به کار شود. حرف‌درمانی مشکلات معیشتی کارگران را رفع و رجوع نمی‌کند.

نماینده کارگران در کمیته دستمزد در ارتباط با محاسبات سبد معیشت خانوارهای کارگری گفت: قرار است از سبد غذایی جدیدی رونمایی شود. قصد داریم با قیمت‌های جدید بهمن‌ماه نرخ خوراکی‌ها و سبد معیشت را استخراج کنیم. داده‌های تورمی و قیمت‌های دی‌ماه در دسترس است اما چون در بهمن تورم چشمگیر داشتیم باید سبد براساس داده‌های بهمن محاسبه و نرخ‌گذاری شود.

او با تاکید بر لزوم واقعی‌سازی سبد معیشت، در پاسخ به این سوال که سبد ۲۹ میلیون و ۹۴۰هزار تومانی که در آذر ماه استخراج شده بود، در دو ماه دی و بهمن چقدر افزایش قیمت داشته و چند درصد تورم روی سبد آذر اعمال شده، گفت: در دو ماه اخیر، همه کالاهای اساسی افزایش قیمت داشتند. روغن حدود ۴۰درصد، برنج نزدیک ۱۰۰درصد و کالاهایی مانند سیب‌زمینی و پیاز هم افزایش نرخ داشته‌اند. فکر می‌کنم میانگین افزایش قیمت سبد معیشت در این دو ماه بیش از ۳۰درصد بوده است.

با این حساب اگر تورم ۳۰درصدی را مبنا قرار دهیم و روی سبد ۲۹ میلیون و ۹۴۰هزار تومان اعمال کنیم، به رقمی حدود ۳۸ میلیون برای سبد معیشت بهمن‌ماه می‌رسیم. باقری در پاسخ می‌گوید: کارگران انتظار دارند فارغ از درصدها، یک رقم پایه برای دستمزد و دریافتی کارگران در نظر گرفته شود. سال قبل هم پیشنهاد گروه کارگری این بود که بر مبنای سبد معیشت خانوار، یک رقم پایه دستمزد در نظر گرفته شود که متاسفانه بیشترین مقاومت در مقابل این پیشنهاد از ناحیه وزارت کار صورت گرفت و به همین دلیل بدون امضا، نشست را ترک کردیم. بعد از آن گفتند گروه کارگری مذاکره نکرده در حالی‌که ما تا پای تصویب مزد پای میز مذاکره بودیم.

وی با تاکید بر اینکه امسال هم تا زمان تصویب مزد پای میز مذاکره می‌مانیم و ترک مذاکره هیچ زمان استراتژی ما نیست، تصریح کرد: وقتی طرف مقابل مبانی تعیین دستمزد را نمی‌پذیرد و سر سبد هزینه‌های زندگی با کارگران راه نمی‌آید و مایل به توافق نیست، امضا و توافق چگونه اتفاق بیفتد؟

باقری در پایان اضافه کرد: امیدواریم در مذاکرات مزدی ۱۴۰۴ مبانی تعیین دستمزد و قانون را بپذیرند و قبول کنند که بند دوم ماده ۴۱ قانون کار یا همان محاسبات سبد معیشت و هزینه‌های زندگی، ملاک اصلی تعیین دستمزد است و با درصدها و بحث بر سر درصدها به جایی نمی‌رسیم. اگر این اصل قانونی را بپذیرند، توافق کاری ندارد و حاصل می‌شود.