یک فعال کارگری گفت: امروز یکی از انواع فقر، فقر حقوق‌بگیران است و این موضوع متأسفانه در سال‌های اخیر به امری رایج تبدیل شده است. وقتی با وجود چند شیفت کار، باز هم بسیاری از کارگران زیر خط فقر قرار دارند، نشان می‌دهد ما از کار شایسته فاصله بسیاری داریم. کار شایسته با حقوق ۱۰ میلیون تومانی یک شوخی بزرگ است چون کارگر با چند شیفت کار حتی نمی‌تواند در موقعیت خود ثابت بماند.

حبیب صادق‌زاده در گفت‌وگو با ایلنا افزود: با این وضعیت، امسال مهم‌ترین کاری که دولت و وزارت کار می‌توانند انجام دهند، افزایش حداقل دستمزد متناسب با نیازهای اساسی زندگی است و در رابطه با این موضوع هیچ عذری پذیرفتنی نیست.

نایب رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان آذربایجان شرقی تأکید کرد:برای کنترل نرخ تورم و حمایت از تولید و بنگاه‌های اقتصادی تصمیمات اساسی‌تری بگیرید و به این بهانه‌ها امسال نیز مانند سال‌های گذشته دستمزد را سرکوب نکنید که تداوم این کار هم به نیروی کار آسیب می‌زند و هم به تولید.

کار شایسته نسبتی با حقوق ۱۰ میلیون تومانی ندارد

این فعال کارگری در ادامه تصریح کرد: کار شایسته با حقوق ۱۰ میلیون تومانی یک شوخی بزرگ است. کارگر با چند شیفت کار حتی نمی‌تواند در موقعیت خود ثابت بماند.

صادق‌زاده گفت: یکی از مؤلفه‎های اصلی کار شایسته، داشتن دستمزدی منصفانه است که بتواند نیازهای اساسی زندگی یک خانواده‎ را برآورده کند. کار شایسته مفهومی کلیدی در حقوق بین‌الملل کار است و نه فقط دستمزد منصفانه بلکه، حقوق کارگری، جایگاه اجتماعی، امنیت شغلی و... را باید ازجمله مؤلفه‌های کار شایسته دانست.

وی ادامه داد: متأسفانه کار شایسته با این مؤلفه‌ها و این تعریف، امروز جایگاهی ندارد. کارگران نه دستمزد شایسته و مکفی می‌گیرند و نه امنیتی شغلی دارند. مسلم است که چنین مشکلاتی جایگاه اجتماعی آنها را نیز پایین آورده است.

صادق‌زاده تأکید کرد: رسیدن به کار شایسته، هم مستلزم رشد اقتصادی و هم تغییر نگاه به کارگران است. اگر قانون کار به مرحله اجرا می‌رسید، هم دستمزد کافی و هم امنیت شغلی وجود داشت اما متأسفانه قانون کار که همان ابتدا مخالفان بسیاری داشت، در مرحله اجرا با مشکل مواجه شد و با تفاسیر متفاوتی که از این قانون شد، عملا ضمانت اجرایی آن هم از بین رفت.

کرامت با عدم توانایی در تامین نیازها، قابل حفظ نیست

این فعال کارگری گفت: کرامت انسانی کارگری که نمی‌تواند با حقوق خود نیازهای اساسی خانواده‌اش را به شکل حداقلی فراهم کند، کارگری که تمام درآمدش صرف اجاره خانه می‌شود و برای تأمین هزینه‌‎های دیگر خانواده خود باید چند شغل داشته باشد، چگونه حفظ می‌شود؟

صادق‌زاده ادامه داد: وقتی همه چیز ازجمله آموزش هم طبقاتی شده، چگونه می‌توان به تغییر جایگاه اجتماعی فرزندان این طبقه امیدوار بود؟ در شرایطی که دولت وظیفه آموزش رایگان را از روی دوش خود برداشته و در مقابل، بهترین آموزش‌ها مختص مدارس خصوصی است، چگونه قرار است برابری در آموزش اجرا شود و به دنبال آن امکانی برای تغییر وضعیت اجتماعی وجود داشته باشد؟

این فعال کارگری گفت: مسکن، غذا، پوشاک، آموزش و درمان نیازهای اساسی است که به جرأت می‌توان گفت با حقوق دو شیفت کار هم نمی‌توان حداقل این نیازها را هم فراهم کرد. وی ادامه داد: خرید مسکن برای کارگران، امروز یک رویاست و اجاره‌بها به قدری بالا رفته که در سال‌های اخیر، حتی ماندن در خانه و محله زندگی هم به رویا تبدیل شده است. امروز بسیاری از کارگران به خصوص در شهرهای بزرگی مثل تهران، مجبور به حاشیه‌نشینی شده‌اند و هر سال به دلیل آنکه دستمزد مطابق با نرخ تورم رشد نمی‌کند، مجبور هستند در زندگی چند پله پایین‌تر بروند.