نایب رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی شهرستان ابهر گفت: کارگران ساختمانی در هر شرایطی حتی در سرمای منفی ۲۰ درجه مجبورند کار کنند چون روزمزد هستند و تنها به ازای روزهایی که کار کنند، حقوق می‌گیرند.

محمد بابایی در گفت‌وگو با ایلنا گفت: در 12 سال گذشته، حضور انجمن‌های صنفی در بهبود شرایط کارگران ساختمانی موثر بوده اما در سه سال گذشته، مشکلات انباشته شده است.

وی با بیان اینکه «بیمه همچنان یکی از گرفتاری‌های اصلی‌ست» ادامه داد: اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی در سال ۱۴۰۰ نتواست مشکلات بیمه کارگران ساختمانی را برطرف کند. در ابهر تا قبل از سال ۱۴۰۰، تعداد ۲۳۵۰ کارگر ساختمانی بیمه‌شده داشتیم و در استان زنجان ۱۷هزار کارگر تا قبل از این تاریخ بیمه شده بودند. متاسفانه از سال ۱۴۰۰ و اقدام مجلس برای اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی و صدور بخشنامه‌های بی‌پایه و اساس و غیرقانونی تامین اجتماعی، این تعداد کاهش یافت. در شهرستان ابهر، بیمه حدود ۷۰۰ کارگر ساختمانی قطع شد و امروز ما فقط ۱۶۰۰ کارگر بیمه‌شده در شهرستان داریم.

بابایی افزود: اکثریت این ۷۰۰ نفر کارگر ساختمانی هستند و هنوز در شهرستان کار می‌کنند اما به دلیل بازرسی‌های غیرکارشناسی و ناعادلانه کارگزاری‌های تامین اجتماعی، بیمه‌شان به دلایل واهی و غیرقابل قبول قطع شده است. کارگران ساختمانی به این موضوع اعتراض دارند اما کسی پاسخگو نیست.

به گفته این فعال صنفی، از سال ۱۴۰۰ هیچ سهمیه‌ی بیمه‌ای به کارگران ساختمانی شهرستان ابهر و استان زنجان تعلق نگرفته و هزاران کارگر در صف بیمه معطل مانده‌اند.

بابایی در ادامه با بیان اینکه «انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی در راستای بهبود کیفی کار، ارتقای فنی و افزودن به دانش کاری کارگران تشکیل شده‌اند» تصریح کرد: نهادهای دولتی، مشارکت انجمن‌های صنفی کارگران را به رسمیت نمی‌شناسند و با آنها همکاری نمی‌کنند. در موارد بسیاری، صدای انجمن‌های صنفی که تشکل‌هایی برآمده از دل کارگران ساختمانی هستند، به جایی نمی‌رسد.

به گفته نایب رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی ابهر، عملکرد سازمان فنی و حرفه‌ای یکی از مصادیق بی‌توجهی به شرایط کارگران و تلاش‌های انجمن‌های صنفی‌ست. او در این رابطه می‌گوید: سازمان فنی و حرفه‌ای نتوانسته آن‌چنان که باید از کارگران ساختمانی در راستای ارتقای مهارت و بهبود شغل حمایت کند. ما امروز با مشکل ارتقای کارت مهارت فنی و حرفه‌ای دست و پنجه نرم می‌کنیم. آزمون‌های فنی و حرفه‌ای برای ارتقای کارت مهارت کارگران ساختمانی یا برگزار نمی‌شود یا اگر هم برگزار شود، مشکل محدودیت ظرفیت دارد.

به اعتقاد این فعال صنفی، کارگران ساختمانی به‌رغم تلاش‌های انجمن‌های صنفی، نمی‌توانند سر موعد مقرر کارت‌های مهارت فنی و حرفه‌ای خود را ارتقا دهند و همین امر موجب محرومیت از دستمزدی می‌شود که استحقاقش را دارند چراکه سطح دستمزدهای کارگران و استادکاران ساختمان براساس درجه کارت مهارت فنی و حرفه‌ای رتبه‌بندی و پرداخت می‌شود.

بابایی اضافه می‌کند: دستمزد کارگران و استادکاران ساختمان براساس توافق‌های دسته‌جمعی میان انجمن‌های صنفی و کارفرمایان تعیین می‌شود. در شهرستان ابهر، دستمزد‌ها تقریباً خوب است اما کارگران از حمایت‌های اجتماعی ازجمله بیمه و بازنشستگی پیش از موعد و همچنین حداقل‌های ایمنی کار محرومند. این فعال صنفی افزود: کارگران ساختمانی حتی بیمه‌شده‌ها نمی‌توانند از مزایای بازنشستگی پیش از موعد برخوردار شوند. در واقع سختی کار برای این کارگران لحاظ نمی‌شود در حالی‌که کار ساختمانی، ماهیتاً سخت و زیان‌آور است و باید شاغلان این حوزه از تمام مزایای سختی کار ازجمله بازنشستگی پیش از موعد بهره‌مند باشند.

او با بیان اینکه «در مورد سختی کار کارگران ساختمانی هم وزارت کار کوتاهی کرده و پیشنهادات مکرر انجمن‌های صنفی نادیده گرفته شده» ادامه می‌دهد: چطور کار کارگران ساختمانی را سخت و زیان‌آور در نظر نمی‌گیرند؟ وقتی به دلیل سرمای شدید همه ادارات و مدارس استان زنجان تعطیل هستند، کارگران ساختمانی در فضای باز مشغول کارند. سر ظهر و در بهترین شرایط، دما صفر درجه است. در روزهای گذشته دمای ابهر ۲۰ درجه زیر صفر بود اما کارگران و استادکاران ساختمانی مجبور بودند کار کنند.

محرومیت از اصول ایمنی، یکی دیگر از اصلی‌ترین چالش‌های حوزه ساختمان است. نایب رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی شهرستان ابهر در این رابطه می‌گوید: نرخ حوادث کار کارگران ساختمانی به شدت بالاست. این کارگران هر روز در معرض خطر مرگ هستند. ۶ تا ۷درصد از جمعیت شاغلان کشور را کارگران ساختمانی تشکیل می‌دهند اما متاسفانه بیش از ۵۰درصد حوادث کار و فوتی‌های ناشی از آن، متعلق به کارگران ساختمانی‌ست. این معادله نابرابر نشان می‌دهد که تا چه اندازه جان و سلامتی کارگران ساختمانی در معرض خطر است.

بابایی با تاکید بر اینکه «آموزش ایمنی کارگران ساختمانی متولی ندارد» تاکید کرد: نظارت بر ایمنی کارگاه‌های ساختمانی ضروری‌ست. از سوی دیگر باید کارگران ساختمانی آموزش ایمنی ببینند. انتظار داریم وزارت کار به این موضوع ورود کند و بتوانیم با کمک وزارت بهداشت، وزارت کار و با مشارکت انجمن‌های صنفی، ایمنی کارگران ساختمانی را بهبود بخشیم.