بررسی مختصات بازار کار تابستان امسال نشان می‌دهد در 10 استان ایران نرخ مشارکت اقتصادی، هم برای مردان هم برای زنان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.

به گزارش اکوایران، بررسی‌ها نشان می‌دهد نرخ مشارکت زنان در بازار کار ۶ استان نسبت به مابقی استان‌های کشور بالاتر بوده است. زنجان در نرخ مشارکت زنان و مردان بهترین عملکرد را داشته و در صدر قرار گرفته است. در سوی دیگر نرخ مشارکت زنان و مردان در استان ایلام نامناسب‌ترین وضعیت را نسبت به سایر استان‌های کشور داشته است. نرخ مشارکت زنان و مردان در بازار کار یکی از شاخص‌های کلیدی برای ارزیابی وضعیت اقتصادی و اجتماعی یک کشور است. این شاخص نشان‌دهنده درصد جمعیت فعال (افرادی که در سن کار هستند و مشغول به کار یا در جستجوی شغل‌اند) نسبت به کل جمعیت در سن کار است و به تفکیک جنسیت، تصویری دقیق‌تر از نقش زنان و مردان در اقتصاد ارائه می‌دهد.

نرخ مشارکت اقتصادی زنان؛ 

سنجه‌ای برای بررسی نابرابری‌های جنسیتی

میزان مشارکت زنان و مردان تحت تأثیر عوامل متعددی ازجمله شرایط اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و قوانین کار قرار دارد. در بسیاری از کشورها، نرخ مشارکت مردان به‌طور سنتی بالاتر از زنان است اما در دهه‌های اخیر با تغییرات فرهنگی و پیشرفت‌های قانونی، این شکاف در حال کاهش است. حضور بیشتر زنان در بازار کار به‌عنوان عاملی مهم در رشد اقتصادی، بهبود سطح رفاه خانوارها و کاهش نابرابری‌های جنسیتی شناخته می‌شود.

نرخ مشارکت زنان به عوامل متنوعی مانند سطح تحصیلات، دسترسی به فرصت‌های شغلی، حمایت‌های قانونی برای مرخصی زایمان و مراقبت از کودکان و همچنین نگرش‌های اجتماعی نسبت به کار زنان بستگی دارد. در مقابل، نرخ مشارکت مردان نیز می‌تواند تحت تأثیر عواملی مانند شرایط اقتصادی، ساختار بازار کار و وضعیت بخش‌های صنعتی و خدماتی تغییر کند.

تفاوت در نرخ مشارکت بین زنان و مردان علاوه بر جنبه‌های اجتماعی، از لحاظ اقتصادی نیز تأثیرگذار است. عدم حضور کامل زنان در بازار کار به معنای استفاده ناکامل از منابع انسانی جامعه است و می‌تواند رشد اقتصادی را محدود کند. همچنین مشارکت نابرابر می‌تواند به نابرابری درآمدی و کاهش فرصت‌های برابر در جامعه منجر شود.

بررسی روندهای نرخ مشارکت زنان و مردان در بازار کار می‌تواند اطلاعات ارزشمندی درباره تغییرات ساختاری اقتصاد، تحولات اجتماعی و اثرگذاری سیاست‌های حمایتی ارائه دهد. دولت‌ها معمولاً با اصلاح قوانین کار، گسترش آموزش و ایجاد محیط‌های شغلی مناسب‌تر، تلاش می‌کنند تا شکاف جنسیتی در مشارکت اقتصادی را کاهش داده و زمینه‌ساز توسعه پایدار شوند.

حضور 10درصدی زنان ایلامی در اقتصاد کشور

بررسی وضعیت مشارکت زنان و مردان در تابستان امسال نشان می‌دهد نرخ مشارکت این دو گروه در استان زنجان بهترین وضعیت و در استان ایلام بدترین وضعیت را داشته است. براساس آمارها نرخ مشارکت مردان در استان زنجان معادل ۷۹.۳درصد و نرخ مشارکت زنان معادل ۲۵.۶درصد بوده است. این آمار نشان می‌دهد از هر ۱۰۰ مرد که در سن کار قرار دارند، حدود ۷۹ نفر وارد بازار کار شده‌اند که شاغل یا در جست‌وجوی شغل هستند. همان‌طور که گفته شد نامناسب‌ترین وضعیت نرخ مشارکت زنان و مردان در میان استان‌ها مربوط به ایلام بوده است. طبق آمارها نرخ مشارکت مردان در این استان معادل ۵۵.۶درصد و نرخ مشارکت زنان معادل ۱۰.۱درصد بوده است. همچنین این آمارها نشان می‌دهد ۱۴ استان کشور یعنی نزدیک به نیمی از استان‌ها نرخ مشارکت بالایی برای مردان به ثبت رسانده‌اند اما به نسبت نرخ مشارکت پایینی برای زنان داشته‌اند. در میان این استان‌ها تهران نیز قرار دارد.

استان یزد نیز در میان استان‌های کشور وضعیت ویژه‌ای داشته است. نرخ مشارکت زنان در این استان به نسبت سایر استان‌ها بالا بوده اما نرخ مشارکت مردان وضعیت مناسبی نداشته است.