صنعت سیستان و بلوچستان در اشغال زنان است
بخش صنعت شامل طیف گستردهای از مشاغل است و به همین دلیل از اهمیت زیادی برخوردار است. تازهترین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که سهم بخش صنعت از اشتغال کل کشور در تابستان امسال 33.1درصد بوده است. این نرخ برای زنان 26.5درصد برآورد شده اما این نرخ برای همه استانهای کشور یکسان نیست.
به گزارش اکوایران، شواهد آماری نشان میدهد که در بهار امسال در 3 استان سهم زنان از اشتغال بخش صنعت بالای 40درصد بوده است. در سمت دیگر ماجرا، در دو استان کشور از هر 100 زن شاغل، کمتر از 10 نفر مشغول به کار در بخش صنعت بودهاند. بالاترین سهم زنان از اشتغال این بخش در استان سیستان و بلوچستان بوده و پایینترین سطح این نرخ در استان ایلام مشاهده شده است.
برای ارزیابی وضعیت بازار کار، اقتصاد را به سه بخش کشاورزی، صنعت و خدمات تقسیم میکنند. سهم بخشها از اشتغال نشان میدهد که چند درصد از کل شاغلان کشور در هر بخش اقتصادی مشغول به کار هستند. آخرین دادههایی که مرکز آمار از سهم اشتغال زنان در بخش صنعت ارائه کرده برای تابستان 1402 است اما آخرین دادهای که از این نسبت به تفکیک هر استان وجود دارد به بهار 1402 برمیگردد. به همین جهت از دادههای بهار امسال برای بررسی مشارکت زنان در اشتغال بخش صنعت در استانها استفاده شده است.
52 درصد از زنان شاغل سیستانی در بخش صنعت هستند
طبق آمار، 52.3درصد از زنان شاغل در سیستان و بلوچستان، در بخش صنعت مشغول به کار هستند. این نسبت در آذربایجان شرقی به 47.5 و در هرمزگان به 46.2درصد میرسد. این در حالی است که در شهرهای بزرگ یا صنعتی مثل تهران و مرکزی، سهم زنان از اشتغال بخش صنعت به ترتیب تنها 23.4 و 34.6درصد است. حال میتوان به طرح این سوال پرداخت که چگونه امکان دارد مشارکت زنان در اشتغال بخش صنعت در شهرهای کوچک و غیرصنعتی بالاتر از شهرهای بزرگ باشد؟ برای پاسخ به این سوال باید توجه داشت که بخش صنعت تنها به مشاغل تخصصی و نیازمند به دانش فنی محدود نمیشود. طبق ردهبندی استاندارد مشاغل، طیف گستردهای از مشاغل در بخش صنعت جای میگیرد که ازجمله آنان میتوان به صنایعدستی، فرشبافی، تهیه ترشیجات و سبزیجات خانگی و دوزندگی لباس اشاره کرد. بنابراین به نظر میرسد علت سهم بالای زنان از اشتغال در بخش صنعت در سیستان و بلوچستان و سایر استانهای غیرصنعتی، اشتغال زنان این مناطق در حوزههای نامبرده باشد که معمولا به عنوان مشاغل زنانه از آنها یاد میشود.
همچنین در دو استان ایلام و لرستان سهم زنان از اشتغال بخش صنعت کمتر از 10درصد است. برای مثال از هر 1000 زن شاغل در استان ایلام تنها 48 نفر در بخش صنعت فعالیت دارند و این نسبت در استان لرستان به 76 نفر میرسد.
دیدگاه تان را بنویسید