نمایندگان مجلس در نشست علنی روز چهارشنبه ۲۲ شهریور ماه، ایرادات وارد شده به مصوبه بیمه کارگران ساختمانی را اصلاح کردند. براساس طرح جدید، سازمان تأمین اجتماعی مکلف است با دریافت ۷درصد حق بیمه به عنوان سهم کارگر و معادل ۲۵درصد مجموع عوارض صدور پروانه به عنوان سهم مالک، کارگران را بیمه کند. در مصوبه اولیه، سهم حق بیمه کارفرما ۲۲.۵درصد عوارض صدور پروانه ساختمان بود. «اکبر شوکت» رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور با انتقاد از روند تصویب بیمه کارگران ساختمانی به ایلنا گفت: بعد از تصویب اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی در صحن علنی مجلس، این طرح به شورای نگهبان رفت و یک رونوشت آن نیز به مجمع تشخیص مصلحت نظام فرستاده شد.

وی ادامه داد: تا جایی که اطلاع داریم، مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح بیمه کارگران ساختمانی را مغایر با سیاست‌های کلی ابلاغی دانست اما شورای نگهبان به کلیات قانون اعتراض نکرد. اولین اعتراض ما این است که چرا کار کارشناسی در شورای نگهبان انجام نشد؟ اگر این قانون نتواند منابع لازم برای بیمه کارگران ساختمانی را پوشش دهد، چه کسانی می‌خواهند جوابگوی کارگرانی باشند که در معرض بیشترین میزان آسیب شغلی هستند؟

شوکت گفت: شورای نگهبان باید به جزئیات طرح ورود می‌کرد و با محاسبه دقیق، تصمیم می‌گرفت که آیا این طرح می‌تواند منابع لازم را تأمین کند یا نه؟ این اتفاق در شورای نگهبان نیفتاد اما در مجمع تشخیص مصلحت نظام افتاد یعنی مجمع وارد جزئیات شد، حساب و کتاب کرد و در نهایت به این نتیجه رسید که اگر تأمین اجتماعی عین ۳۰درصد پروانه ساخت را به عنوان حق بیمه کارفرما بگیرد، در نهایت همان 600 تا 700هزار نفری که الان بیمه هستند را پوشش می‌دهد و منابع برای ۵۰۰هزار نفری که در صف بیمه هستند، کافی نیست. رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور گفت: متاسفیم که وزیر راه به عنوان نماینده دولت، به جای اینکه پشت کارگران ساختمانی باشد از مافیای ساخت و ساز حمایت کرد. نامه‌ای از طرف وزارت راه به مجمع ارسال شد که در این نامه عنوان شده بود که طرح مصوب، منابع لازم برای بیمه کارگران را تامین می‌کند و عدد و رقم هم ارائه داده بودند! مجمع البته به آن نامه بسنده نکرد و وارد جزئیات شد و در نهایت مصوبه را مغایر با سیاست‌های ابلاغی دانست و به این نتیجه رسید که این مصوبه نمی‌تواند منابع تامین اجتماعی را تامین کند.

وی افزود: با این اوصاف در مجلس همان قانون دوباره با کمی تغییرات تصویب شد. بزرگترین ایراد این است که مجلس به نظر کمیسیون اجتماعی و مرکز پژوهش‌های مجلس بی‌توجهی کرده است.

شوکت گفت: ظرف سه سال گذشته حدود ۵ بار طرح بیمه کارگران ساختمانی به صحن علنی مجلس رسید و هر بار علیه نظر مرکز پژوهش‌ها و کمیسیون اجتماعی رای صادر شد. ابتدا وقتی طرح از صحن علنی رد می‌شد، ماه‌ها طول می‌کشید تا دوباره به صحن علنی برگردد اما الان به سرعت در موردش تصمیم می‌گیرند و به دنبال تصویب آن هستند. در واقع به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس به دنبال آن هستند که طرحی را به تصویب برسانند که به نفع کارفرمایان ساختمانی باشد و از طرفی تبلیغی هم برای خودشان باشد که مثلا بیمه کارگران ساختمانی را به نتیجه رسانده‌اند.

رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور گفت: به عنوان نمایندگان کارگران ساختمانی کاملا مخالف این تصمیم هستیم چون این حرکت ضدکارگری و در راستای منافع ثروتمندان است.