واگذاری رانتی خودرو به خواص و حقوقبگیرانی که یک پراید را آرزو میکنند
آقایان هاوایینشین روی اعصاب ساکنین شعب ابیطالب
موتور تولید تورم در کشور همچنان با قدرت تمام کار میکند و گرانی کالاها، نیازهای زندگی مردم را یکی پس از دیگری به مرحله آرزو و امیال تبدیل میکند. با این حال آنچه این روزها بیش از تورم و گرانی با روح و روان مردم بازی میکند، اخباری است که حکایت از افزایش بیش از پیش تبعیض در میان مردم دارد.
به گزارش «توسعه ایرانی»، پانزدهم اسفند ماه سال 1400، ابراهیم رئیسی در دستوری هشت مادهای خطاب به وزیر صنعت، معدن و تجارت، خواستار افزایش دستکم ۵۰درصدی تولید خودرو در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ شد و دستور داد سازوکارهای لازم به منظور تولید و عرضه حداقل یک «خودروی اقتصادی» با ساختار بهروز، فراهم شود.
رئیسی همچنین درباره نحوه عرضه خودرو به مردم به منظور ایجاد شفافیت و افزایش رضایتمندی مردم، ضمن حذف تدریجی روند قرعهکشی با افزایش عرضه، خواستار اصلاح فوری و شفافسازی فرآیند فعلی عرضه خودرو (از طریق قرعهکشی) شد.
با این حال، این فرمان هشت مادهای نه تنها منجر به بهبود کیفیت خودروهای داخلی و کاهش قیمت آنها نشد، بلکه با سیاستهایی چون عرضه خودرو در بورس کالا و توقف آن و دخالت دوباره شورای رقابت، کار را به جایی رساند که قیمت بازار خودروهای داخلی به حدی بالا برود که رانت حاصله از تفاوت قیمت کارخانه و قیمت بازار، بسیاری از ارگانها و افراد ذینفوذ را برای گرفتن خارج از نوبت خودرو از کارخانه وسوسه کند.
رشد 186 تا 895 میلیون تومانی قیمت خودروهای داخلی
سال گذشته قرار بود تا طبق دستور رئیسی، بازار خودروی کشور با افزایش تولید و عرضه، به کاهش قیمت بازار و در نهایت بهرهمندی بیشتر مردم از این کالای ضروری منجر شود با این حال گزارش اکو ایران نشان میدهد که از نیمه فروردین سال 1401 تا نیمه اسفند ماه همان سال، قیمت خودرو در بازار شکل جهشی داشت طوریکه در مدت زمان مورد بررسی، بازار خودرو رشد 186 تا 895 میلیون تومانی را تجربه کرد.
براساس دادههای این گزارش، در مدت زمان مورد بررسی شاهد حذف خودروهای با رنج قیمتی کمتر از 200 میلیون تومان در بازار خودرو بودیم و با این شرایط قیمت خودروهای اقتصادی یا خودروهایی که در گروه میان ردهها قرار داشتند از مرز 300 میلیون عبور کرد. از سوی دیگر قیمت خودروهایی که اولین ماه سال جاری با رنج قیمتی 300 تا 400 میلیون تومان در بازار قیمتگذاری میشدند در آخرین ماه سال از مرز 600 میلیون تومان فراتر رفت و دسترسی به آنها برای خریداران مشکل شد.
این همه در حالی اتفاق افتاد که حداقل دستمزد کارگران در سال گذشته نزدیک به 6 میلیون تومان بود و به عبارتی افزایش ریالی قیمت خودروهای داخلی در این سال با توجه به حداقل حقوق کارگران معادل 31 تا 132 ماه از حقوق کامل یک ماه کارگر بود. به عبارت دیگر اگر یک کارگر در فروردین 1401 میتوانست با پسانداز تمام حقوق خود، ظرف مدت 30 ماه یک خودروی پراید خریداری کند، این معادله در پایان سال به دو برابر یعنی 60 ماه رسید و برای خودروهای دیگری چون رانا، پژو پارس، شاهین و... نیز این برابری از 50 ماه حقوق حداقلی یک کارگر به 100 ماه افزایش یافت.
افشاگری دولت و مجلس؛ نمایشی از میزان تبعیض در کشور
گرانی این معادله که باعث میشود خرید خودرو نیز همچون مسکن به یک آرزوی محال برای حداقلبگیران کارگری بدل شود، یک طرف، اخبار منتشره درباره گرفتن خارج از نوبت ماشینهای شاسی بلند و دیگر محصولات داخلی توسط برخی از نمایندگان مجلس و نهادهای دولتی، خشم بیشتر افکار عمومی را برانگیخت.
ماجرا البته رسانهای نمیشد تا اینکه جریان استیضاح وزیر صمت رقم خورد و «علیبیگی» نماینده تبریز از واگذاری دههای خودروی شاسی بلند به برخی از نمایندگان مجلس خبر داد که سال گذشته با هدف جلوگیری از استیضاح وزیر صمت، خبر داد.
موجسواری رسانههای نزدیک به دولت برای تحت فشار قرار دادن نمایندگان مجلس هم باعث شد تا مشخص شود، نه فقط نمایندگان مجلس، بلکه بسیاری از نهادهای دولتی هم از این خوان گسترده رانت، بینصیب نبودهاند.
تک و پاتک دولت و مجلس
پس از استیضاح وزیر صمت که منجر به عزل وی شد، «حسن درویشیان» نماینده ویژه رئیسجمهور در امر مبارزه با فساد در گزارش محرمانهای به رئیسجمهور از معرفی متخلفان واگذاری رانتی خودرو خبر داد و گفت که بررسیهای قبلی انجام شده و مدارک به دست آمده حاکی است تفاهمنامهای از تابستان ۱۴۰۰ و قبل از تشکیل کابینه دولت سیزدهم بین یک شرکت شبهکاغذی غیرمرتبط (رادین مبین غرب) با یکی از خودروسازها منعقد شده است. او در این باره توضیح داد که طبق مستندات به دست آمده و با کارسازی یکی از مسئولان وقت در مجلس نسبت به واگذاری بیش از یکصد خودرو به قیمت کارخانه و بدون قرعهکشی به تعدادی از نمایندگان و براساس معرفی و واسطهگری شرکت صوری مذکور انجام شده و این رویه تا اواسط ۱۴۰۱ ادامه یافته که طبق بررسی انجام شده است.
این اظهارات البته بیپاسخ نماند. برای مثال «احسان ارکانی» عضو کمیسیون اصل نود مجلس گفت: صحبتهای بازرس ویژه رئیس جمهور که تحقیق و تفحص از عملکرد وی سال گذشته مورد تصویب مجلس قرار گرفته، جنبه ژورنالیستی دارد و بهتر است آقای درویشیان گزارشی از خودروهای واگذار شده تحویلی یا خارج از نوبت کارخانجات و شرکتهای خودروساز به نهاد ریاستجمهوری و وزارتخانههای دولتی بدهد. اگر هم انگیزهای برای این کار ندارند کمیسیون اصل ۹۰ مجلس میتواند ورود کرده و بررسی کند تاکنون چه تعداد خودرو به نهاد ریاست جمهوری و وزارتخانههای دولتی واگذار شده است.
ادامه این ماجرا البته قابل پیشبینی بود. پس از تک و پاتک مجلس و دولت به یکدیگر که البته داشت کار را به افشاگری درباره واگذاری خارج از نوبت کارخانه به سایر نهادها هم کند، در نهایت و طبق توافقی نانوشته، کل ماجرا تکذیب شد و اعلام شد که با نماینده مدعی واگذاری خودروها نیز برخورد خواهد شد.
مردم گدابازی درنیاورند
اما آنچه این موضوع را تاسفبارتر کرد، صحبتهای یکی از نمایندگان مجلس بود که تلاش میکرد موضوع واگذاری خارج از نوبت خودرو به برخی از نمایندگان را لاپوشانی کند یا ماله بکشد.
فریدون عباسی در این زمینه گفت: عدهای فکر میکنند که این یک موضوع غیرقانونی نیست و امتیازی به آنها داده میشود که واقعا هم نیاز دارند، به خصوص نمایندههایی که مرتب و هر هفته در راهها رفت و آمد میکنند تا به حوزه انتخابیه سر بزنند. من اگر بخواهم در این زمینه اظهارنظر کنم میگویم که باید برای رفت و آمد خودروی ایمن به آنها داده شود.
وی افزود: بالاخره این همه هزینه میکنند برای اینکه کسی نماینده بشود و در مجلس بماند و این همه سرویس به او میدهند. فقط خودرو نیست که مردم به خودرو توجه کنند و تصور کنند خرج زیادی برای نماینده میشود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: بهتر است که این حرفها را در جامعه به دروغ پخش نکنیم که به نمایندهها باج میدهند یا الکی به آنها پول میدهند. مشخص است کسی که شغل و درآمد ندارد فکر میکند در مجلس چه خبر است در صورتیکه نمیداند که چقدر خرج یک نماینده مجلس است.
عباسی خاطرنشان کرد: نظام روزانهای و دقیقهای هزینه میکند تا این نماینده در مجلس بنشیند. این همه کارمند، خودرو و ساختمان که نگهداری همه اینها هزینه است، چقدر پول هواپیما داده میشود و چقدر پول دفاتر نمایندگان است. چرا باید این گدابازیها را درآوریم و به ماشین شاسی بلند گیر بدهیم؟ مگر قیمت ماشین شاسی بلند چقدر است؟
نمیدانستیم شماها خانسالار تشریف داشتید
این اظهارات با واکنش یکی از نمایندگان سابق مجلس روبهرو شد. «غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی» در واکنش به دریافت خودروهای شاسی بلند توسط نمایندگان مجلس میگوید: به جای اینکه از مردم عذرخواهی کنند میگویند این گدابازیها چیست! ببخشید ما نمیدانستیم شماها خانسالار تشریف دارید!
عباسی: نظام روزانه و دقیقهای هزینه میکند تا این نماینده در مجلس بنشیند. چرا باید این گدابازیها را درآوریم و به ماشین شاسی بلند گیر بدهیم؟ مگر قیمت ماشین شاسی بلند چقدر است؟
نماینده پیشین مجلس به رویداد۲۴ گفت: وقتی مردم به شدت در تنگنا هستند و معلوم نیست شرایط شعب ابیطالب تا کی ادامه داشته باشد، در صورتی میتوان گفت مردم برای مقاومت حرفی نداشته باشند که همه در شرایط یکسان باشند نه فقط مردم! اخباری که از فساد و رانت و آقازادگی منتشر میشود، در روحیه مردمی که در سختی هستند و با ماهی ۶ الی ۷ میلیون تومان سر میکنند، تاثیرات بدی میگذارد.
نه مجلس، انقلابی است نه دولت، مردمی
جعفرزاده میگوید: از مجلس انقلابی و دولت به اصطلاح مردمی انتظار میرفت با مردم همراهی کنند اما مجلس ثابت کرد انقلابی نیست و دولت هم اثبات کرد مردمی نیست. لوایح سنواتی بودجه هم این را نشان داد که کاملا ضدمردمی هستند. موضوعی که بسیار تاسفبار است، اخباری است که مکرر از رانت و فسادها شنیده میشود. شنیده میشود که علاوه بر مجلسیها، دولتیها هم شاسیبلند دریافت کردهاند. حالا به جای اینکه از مردم عذرخواهی کنند میگویند این گدابازیها چیست!
او خطاب به نمایندگان کنونی مجلس میگوید: ببخشید ما نمیدانستیم شماها خانسالار تشریف دارید! آن زمان که میآمدید، گفتید که از نردبان مستضعفین بالا آمدهاید. اینها انتظار دارند مردم زیر پایشان قربانی شوند و با ماشینهایشان چشم نخورند!
این نماینده پیشین مجلس میگوید: برخی از این نمایندگان با مردم به صورت توهینآمیز صحبت میکنند و نهتنها عذرخواهی نمیکنند، بلکه ماشینها را پس هم نمیدهند و به جای پاسخگویی افشاگری میکنند که مثلا دولت هم خودرو گرفته است. خب دولت گرفته، شما که میدانستید چرا نظارت نکردید و حرفی نزدید؟ تا دولت ماجرا را روشن کرد، شما یادتان آمد که افشاگری کنید؟
جعفرزاده: وقتی مردم در تنگنا هستند و معلوم نیست شرایط شعب ابیطالب تا کی ادامه داشته باشد، در صورتی میتوان گفت مردم برای مقاومت حرفی نداشته باشند که همه در شرایط یکسان باشند نه فقط مردم
او میگوید: قرار بود سال مهار تورم باشد، حتی نگذاشتند تعطیلات نوروز تمام شود و انفجار تورمی رخ داد و اکنون هم یک ابرتورم در انتظارمان است که فقط هم برای مردم است زیرا این نمایندگان فقط به فکر خودشان هستند و حقوق خودشان را افزایش میدهند. قرار بود شفافسازی کنند اما حتی فیش حقوقی و دریافتی هیچیک از مدیران و وزرا منتشر نشد. حتی شنیدم آقای توکلی میگفتند در یک جلسه خصوصی وقتی به آقای رئیسی درباره این موضوع گفته است، آقای رئیسی گفته چه فایدهای دارد؟ خب فایده آن، همان همراهی با مردم است که مردم بدانند که مدیران هم با آنها همراه و همدرد هستند. این نمایندگان انقلابی از روزی که وارد مجلس شدند، فقط برای خودشان حقوق و پاداش و خودرو و سایر خدمات دیگر مصوب میکنند. خب دستکم کلمه انقلابی را بردارید و بعد از این کارها انجام دهید و به نفع خودتان قانون مصوب کنید و حقوقتان را افزایش دهید.
کاش میدانستند که مردم گرفتارند
جعفرزاده با بیان اینکه عمل و رفتار نمایندگان کاملا در تناقض است، گفت: دولت گفت ما مردمی هستیم اما با دو لایجه مردم را به خاک سیاه نشاند و باید منتظر بدتر شدن شرایط هم باید باشیم. چه میشد جوانمردانه به مردم اعلام کنند که ماشینها را پس میدهیم و عذرخواهی میکنیم. مردم گرفتار هستند. من شخصا اکنون که در حال مصاحبه با شما هستم، در حیاط بیمارستان حضور دارم و با این همه آشنا و ارتباطاتی که در جاهای مختلف دارم، تاکنون نتوانستهام داروی بیمارم را تهیه کنم. این چه شرایطی است که برای مردم ایجاد کردهاید؟ مردم گرفتار هستند.
اگر یک کارگر در فروردین 1401 میتوانست با پسانداز تمام حقوق خود، ظرف مدت 30 ماه یک خودروی پراید خریداری کند، این معادله در پایان سال به دو برابر یعنی 60 ماه رسید
این نماینده سابق مجلس در پایان میگوید: استنباط من این است که این نمایندگان فعلی چون میدانند در انتخابات پیش رو رای نمیآورند، چنین اقداماتی انجام میدهند. متاسفانه از همه تریبونها به مردم توهین میکنند. یک روز به مردم میگویند گدا روز دیگر میگویند از شما بیزاریم! وقتی رهبری میگوید کسانی که حجاب کاملی هم ندارند دختران ما هستند، چگونه یک امام جمعه میگوید از شما بیزارم؟ وقتی میگویید ولایتمدار هستید، حداقل مسلک رهبری را رعایت کنید. خب سایتی ایجاد کنید تا مردم هم نظرشان را نسبت به شما بگویند، شما بلندگو دارید و مدام پشت بلندگو میروید و نظرتان را اعلام میکنید، به مردم هم تریبون دهید تا به شما بگویند که چقدر از شما بیزار هستند.
دیدگاه تان را بنویسید