غیرواقعی بودن رقم ایجاد یک میلیون شغل در کشور
آمارهای اقتصادی و بیمهای با ادعاهای دولتمردان همساز نیست
چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است! این ضربالمثل دقیقاً مصداق ادعای رئیسجمهور و وزیر کار مبنی بر ایجاد یک میلیون شغل در سال گذشته است چون در بحث اشتغالزایی آن هم با چنین آمار بالایی، وضعیت تولید ناخالص داخلی تفاوت چندانی نسبت به سالهای گذشته نداشته است. به استناد گزارش رسمی مرکز آمار ایران، طی یک سال از پاییز ١٤٠٠ تا پاییز ١٤٠١ کمتر از ٥٣٦هزار شغل در بازار کشور اضافه شده و این تفاوت فاحشی با ادعای یک میلیون شغل ایجاد شده از سوی رئیس دولت سیزدهم دارد. با این حال انتقاد کارشناسان حوزه کار نسبت به ارائه آمارهای غیرواقعی در خصوص ایجاد شغل با توجه به وضعیت کاهش تولید و خدمات بیشتر شده است.
مرتضوی: از مرز اشتغالزایی میلیونی هم عبور کردهایم!
هنوز زمان زیادی از ادعای رئیس دولت سیزدهم مبنی بر تحقق ایجاد یک میلیون شغل براساس مستندات نمیگذرد که به دنبال آن موج انتقادات از سوی کارشناسان حوزه کار به راه افتاده است و ادعای ابراهیم رئیسی درباره ایجاد یک میلیون شغل باعث بروز حساسیتها و گمانهزنیهای تازه شده است.
رئیس دولت سیزدهم در صحن علنی مجلس در دفاع از لایحه بودجه سال آینده چنین گفت: ایجاد یک میلیون شغل براساس مستندات محقق شده است. مستندات براساس کد ملی، کد بیمه و محل اشتغال، تحقق نزدیک به یک میلیون شغل را نشان میدهد. البته این میزان کافی نیست و همه دستگاهها باید برای اشتغال بیشتر تلاش کنند.
حیدری: در بخش رسمی، تعداد بیمهشدگان صندوق اجتماعی در شش ماه نخست سال که ترکیبی از بیمههای اجباری، حمایتی، خویشفرمایی، مشاغل آزاد، دانشجویان و دهها مورد دیگر است، به ۱۰۰هزار نفر هم نرسیده است
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این باره گفت: در سال جاری براساس آمارهای کاملا مستند، ایجاد فرصتهای شغلی در کشور از مرز یک میلیون در سال فراتر رفته است.
صولت مرتضوی با اشاره به اینکه برخی از رسانهها به دلیل نداشتن اطلاعات کافی، نقدی بر این آمارها داشتند، افزود: این آمار به شیوههای مختلف قابل راستیآزمایی است.
وی اظهار کرد: رئیس جمهور در چند حوزه که مشکلات اساسی کشور بود، دستوراتی را صادر کرد که یکی از این حوزهها موضوع اشتغال بود و عملکرد استانها در این بخش نشان میدهد که بیش از پیشبینیها در این زمینه تحقق اهداف داشتهایم.
مرتضوی افزود: در ستاد وزارت کار و ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سامانه رصد داریم که قادر است واحد به واحد، بخش به بخش و حتی روستا به روستا معدل استان را در زمینه ایجاد اشتغال ارائه کنند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه این آمار همچنین به سه شیوه پیامکی، تلفنی و نظارتهای میدانی قابل راستیآزمایی است، یادآور شد: همچنین آخرین آمار مرکز آمار ایران موید ایجاد یک میلیون فرصت شغلی است.
مرتضوی اضافه کرد: علاوه بر این بیمهشدگان تامین اجتماعی هستند که همگی میتوانند از طریق آمار تعداد بیمهشدگان جدید این صحتسنجی را انجام دهند که بر همین اساس از یک میلیون فرصت شغلی در سال گذشتهایم و برنامهریزی ما این است که در سالهای آینده با دیگر اقدامات تحولی بیشتر از یک میلیون فرصت شغلی را نیز ایجاد کنیم.
افزایش 100هزار نفری بیمهشدگان تامین اجتماعی در نیمه نخست 1401
با این حال برخی کارشناسان و فعالان اقتصادی، آمار ارائه شده از سوی رئیسی و وزیر کار را غیرواقعی دانسته و از دولت خواستار شفافسازی و ارائه اسناد و مدارک در خصوص این یک میلیون شغل شدهاند و معتقدند حتی آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار نیز خلاف این موضوع را ثابت میکند.
«علیرضا حیدری» نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در گفتوگو با اقتصاد ۲۴ گفت: همواره طبق سنوات گذشته اشتغالزایی در دو بخش رسمی و غیررسمی ایجاد و در هر دو بخش رقم شاغلین جدید اعلام میشود اما در هر صورت اشتغال ایجاد شده باید قابل رصد باشد تا در هر دو بخش رسمی و غیررسمی ابهامی به وجود نیاورد.
مرتضوی: در سال جاری براساس آمارهای کاملا مستند، ایجاد فرصتهای شغلی در کشور از مرز یک میلیون در سال فراتر رفته است ولی برخی از رسانهها به دلیل نداشتن اطلاعات کافی، نقدی بر این آمارها داشتند
عضو هیات مدیره اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: اشتغال ایجاد شده در واحدهای دولتی و غیردولتی (خصوصی) قابل تفکیک است اما آنچه مسلم است اگر اشتغال در بخش رسمی ایجاد شده باشد قطعاً با رصد آماری از صندوقهای بازنشستگی و سایر صندوقها تعداد بیمهشدگان جدید، موضوع اشتغالزایی مطرح و در نهایت تأیید میشود.
به گفته حیدری، در بخش رسمی، میزان اشتغالزایی با توجه به تعداد بیمهشدگان صندوق اجتماعی که ترکیبی از بیمههای اجباری، حمایتی، خویشفرمایی، مشاغل آزاد، دانشجویان و دهها بیمه دیگر را نشان میدهد در شش ماه نخست سال به ۱۰۰هزار هم نرسیده است.
وی درباره آمار اشتغالزایی در بخش غیررسمی نیز گفت: در این بخش قاعدتاً سیاستهای اشتغالزایی دولت خیلی نفوذ ندارد. در این بخش قاعده درستی از سازوکار ایجاد شغل وجود ندارد و از درآمد بالای صفر تا حداقل دستمزد کارگر اجباری تا اقشار مختلف در قالب خویشفرما در بخش غیررسمی اشتغالزایی حضور دارند.
اعطای تسهیلات برابر اشتغالزایی نیست
نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری تأکید کرد: اگر آمارهای غیررسمی هم در ارائه گزارش ایجاد اشتغال توسط رئیسجمهور و وزیر کار آورده شده باشد باز هم رقم اعلامی از سوی آقای رئیسی و مرتضوی با خطا روبهروست.
حیدری دلیل آمار اشتباه از سوی رئیس دولت سیزدهم را چنین بیان کرد: در دولتهای گذشته هم مرسوم بود که طرحهای ضربتی اشتغال با اطلاعات خروجی مانند سرانه پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به کارفرمایان با فرصتهای ایجاد شده شغلی خیلی فاصله داشت. این فعال حوزه کارگری ادامه داد: ایجاد اشتغال پایدار محل شک و تردید است و دلیل آن هم به آمارهای رسمی که در تأمین اجتماعی مستندسازی شده باز میگردد.
عضو اصلی هیات مدیره اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در پاسخ به این سوال که این نوع آمارهای خلاف واقع چقدر به بخش اشتغالزایی کشور آسیب وارد میکند؟ گفت: ارائه این نوع آمارهای غیرواقعبینانه، میتواند در تعریف نرخهای بیکاری و اشتغال در برنامهریزی و سیاستهای اقتصاد کلان نقشآفرین باشد و این نوع آمار دلیلی بر کنترل کاذب بازارها با توجه به دستمزدهای تعیین شده باشد.
وی تأکید کرد: تعریف ایجاد اشتغال به مفهوم سرمایهگذاری و توسعه رشد تولید و خدمات است و تولید ناخالص داخلی کشور باید به واسطه اشتغال جدید افزایش پیدا کند اما واقعیت نشان میدهد که رشد تولید ناخالص داخلی کشور موید چنین ادعایی نیست و عدم توسعه در بخش تولید و خدمات از ایجاد شغل جدید حکایت ندارد.
دیدگاه تان را بنویسید