یک فعال کارگری:
تعیین حداقل دستمزد برمبنای خط فقر، منوط به اجماع واحد دستگاهاست
یک فعال کارگری با اشاره به مبلغ دستمزد کارگران در ترکیه در سال میلادی جدید تاکید کرد: تا زمانیکه درباره تعریف خط فقر به اجماع واحدی در بین دستگاهها و مراجع آماری نرسیم، نمیتوانیم حداقل دستمزد کارگران را بر مبنای رقم خط فقر تعیین کنیم.
ناصر چمنی، درباره مبنا قرار دادن رقم خط فقر به جای رقم سبد معیشت در تعیین حداقل دستمزد کارگران به ایسنا گفت: اگر قانون و ماده ۴۱ در مورد تعیین حداقل مزد به درستی اجرا شود، یقینا خط فقری که اعلام میکنند به رقم سبد معیشتی که از کمیته دستمزد شورای عالی کار بیرون میآید، نزدیک خواهد بود.
وی افزود: اینکه خط فقر، مبنای تعیین دستمزد قرار گیرد هیچ ایرادی ندارد اما به شرطی که خط فقر واقعی اعلام شود نه اینکه براساس شرایط اقتصاد یا وضعیت کارفرما و بنگاه آن را کم اعلام کنیم که به زیان جامعه کارگری تمام شود.
این فعال کارگری با بیان اینکه مرکز آمار رقم سبد معیشت خانوار را ۱۱میلیون تومان اعلام کرده، گفت: در حال حاضر غیر از مرکز آمار مراجع دیگری مثل بانک مرکزی، وزارت کار و مرکز پژوهشهای مجلس هم هستند که این آمار را ارائه بدهند ولی آمار همه آنها متفاوت است. تا زمانیکه به اجماع واحدی درباره رقم خط فقر نرسیم نمیتوانیم حداقل دستمزد کارگران را براساس تعریف خط فقر تعیین کنیم.
چمنی به حداقل دستمزد کارگران ترکیه در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد و گفت: کشور ترکیه مثل ما با مشکل تورم شدید روبهرو است ولی آنها برای ۲۰۲۲ دستمزدها را ۵۰درصد افزایش دادند و حداقل دستمزد کارگر ترکیهای را ۴۲۵۰ لیر تصویب کردند. هر لیر ۲۰۵۰ تومان است که با محاسبه آن حداقل حقوق کارگر در ترکیه ۸ میلیون و ۷۰۰هزار تومان و نزدیک ۹میلیون تومان شده که به خط فقر ما نزدیک است.
وی ادامه داد: در ترکیه هنگام تعیین دستمزد دلار حدودا ۱۷ لیر بود ولی با افزایش ۵۰درصدی دستمزد، لیر خود را در برابر دلار آمریکا نشان داد و جالب اینکه باعث شد قیمت دلار در ترکیه حداقل پنج لیر پایین بیاید و ارزش لیر بالا رفت که به پول ما حدود ۱۰هزار تومان میشود اما اگر این افزایش در کشور ما اتفاق میافتاد، میگفتند تورم ۵۰درصدی به اقتصاد و کشور تحمیل شده است.
این فعال کارگری در پاسخ به این پرسش که چرا چنین اتفاقی در کشوری با تورم مشابه ایران رخ میدهد؟ پاسخ داد: سیاستی که آنها در قبال تورم اعمال میکنند قابل مقایسه با ما نیست. قطعاً تورم را لحظه به لحظه رصد و کنترل میکنند که افزایش دستمزد به نقدینگی و تورم در جامعه دامن نمیزند در حالی که ترکیه نه درآمد نفتی دارد و نه از نظر صنعتی همتراز کشور ما است.
وی ادامه داد: تعریف سبد معیشت کارگر چیست؟ سبد معیشت میگوید یک خانوار باید بتواند با پول و درآمدی که دریافت میکند خودش را در طول ماه اداره کند. در بحث سبد معیشت تنها مایحتاج و هزینههای اولیه مثل خوراکی ها و مسکن را میبینند و به خاطر شرایط اقتصادی چند سالی است که خیلی از اقلام مثل مسافرت در آن دیده نمیشود لذا معتقدم اگر رقم سبد معیشت به درستی دیده و قانون در تعیین دستمزد درست اجرا شود، یقینا با خط فقری که اعلام میشود، هیچ تفاوتی ندارد.
این فعال کارگری با بیان اینکه در مباحثی مثل معیشت، دستمزد و خط فقر از وزارت کار انتظار بسیاری داریم، اظهار کرد: اگر تاکید داریم افراد آشنا با مباحث حوزه روابط کار و کار وکارگر که به شرایط معیشت خانوارهای کارگری اطلاع و اشراف کامل دارند به بدنه ورود کنند به این دلیل است که مشکلات و مطالبات به معنای واقعی برطرف و پیگیری شود. بزرگترین مشکل و دغدغه جامعه کارگری عدم اطلاع تصمیمگیران و سیاستگذاران در حوزه روابط کار است. با سیاست دوگانه نمیتوانیم دستمزد تعیین کنیم، از یک طرف بگوییم تابع قانون هستیم ولی قانون را درست اجرا نکنیم یا احیای کارخانهها را در دستور کار قرار بدهیم ولی به معیشت و حقوق و مزد کارگر و نیروی شاغل در آن توجه نکنیم.
دیدگاه تان را بنویسید