بهبود فضای کسب و کار، ایجاد اشتغال و افزایش تولید از مجرای اصلاح قانون کار و قانون تامین اجتماعی بحثی است که بارها از طرف مسئولان و نمایندگان مجلس مطرح شده است. به تازگی نیز صداوسیما در برنامه‌ای تحت عنوان «چشم‌انداز» به این موضوع پرداخته و بر اصلاح این قوانین به عنوان یکی از راه‌های اساسی کمک به کارفرمایان برای افزایش تولید و ایجاد اشتغال تاکید دارد.

به گزارش ایلنا، «اکبر شوکت» عضو کارگری هیات امنای تامین اجتماعی در این باره می‌گوید: سازمان تامین اجتماعی یک‌سری محاسبات بیمه‌ای (آکچوئری) دارد که در کل دنیا مرسوم است. این محاسبات با توجه به وضعیت اشتغال، سن امید به زندگی، وضعیت درمانی، رفاه، میزان مرگ و میر و میزان حوادث در جامعه انجام و براساس آن، سنی به عنوان سن بازنشستگی و معیاری برای پرداخت حق بیمه مشخص می‌شود. در نهایت هم مبلغی که کارگر و کارفرما باید به عنوان حق بیمه پرداخت کند، تعیین می‌شود. این محاسبات در کشور ما انجام شده که مربوط به سال ۵۲ است، یعنی ۴۸سال از آن می‌گذرد و اتفاقا اگر ما بخواهیم آن را به‌روز کنیم سازمان تامین اجتماعی باید مبلغی بیشتر به عنوان حق بیمه دریافت کند.

شوکت ادامه داد: نمایندگانی که به دنبال تغییر قانون هستند، در سفرهای خارجی خود بروند ببینند بر چه مبنایی این حق بیمه‌ها دریافت می‌شود و چه امکانات و خدماتی به آن مجموعه‌ها داده می‌شود. متاسفانه نمایندگان مجلس ما بر قوانین تسلط ندارند و متوجه موضوع نیستند. ما در زمان ریاست آقای لاریجانی در مجلس از ایشان خواستیم حداقل یک دوره آموزش قانون برای نمایندگان بگذارند که بدانند قانون و قانونگذاری چیست و چه تاثیری می‌تواند روی مسائل مختلف از جمله معیشت مردم داشته باشد.

وی افزود: خیلی از نمایندگان فعلی اطلاعی از قانون تامین اجتماعی ندارند و فقط چون زمانی حق بیمه‌ای به سازمان پرداخت کرده‌اند، این زخمی شده بر پیکر نماینده و می‌خواهد هر جور شده این زخم را جبران کند. تامین اجتماعی بر مبنای قوانینی ایجاد شده که نمایندگان مجلس پیش از انقلاب، اتفاقا کارشناسانه آن را تصویب کرده‌اند.

عضو کارگری هیات امنای تامین اجتماعی بیان کرد: چند سال پیش کارشناسان سازمان جهانی تامین اجتماعی و سازمان جهانی کار به ایران دعوت شدند تا وضعیت دریافت حق بیمه را بررسی کنند. برای آنها عجیب بود که چرا نمایندگان مجلس و دولت به صورت مداخله‌گرایانه قوانینی را برای تامین اجتماعی گذاشته بودند بدون اینکه بار مالی آن را ببینند. آنها می‌گفتند این اقدامات اصلا عقلانی نیست.

کارگران رغبتی به کار در محیط‌های تولیدی ندارند

شوکت با اشاره به اقدامات تامین اجتماعی در کشورهای دیگر گفت: پیشتر قراردادی با سازمان تامین اجتماعی آلمان درباره حوادث ناشی از کار بسته شد. کارشناسانی که به آنجا رفتند، دیدند در آلمان بیمارستان‌های ویژه حوادث ناشی از کار وجود دارد، یعنی علاوه بر اینکه در زمینه پیشگیری، فوق‌العاده سخت‌گیرانه عمل می‌کنند و حوادث کار را نردیک به صفر رسانده‌اند، در حوزه درمان نیز بیمارستان‌هایی دارند که کارگر را تا مرحله بازگشت به کارگاه آماده می‌کنند. ببینید آنها چقدر برای نیروی انسانی ارزش قائل می‌شوند اما اینجا صداوسیما کارشناسانی می‌آورد که تمام هم و غمشان کوبیدن نیروی کار است.

وی با بیان اینکه قانون کار به درستی اجرا نمی‌شود، گفت: سیاست‌های کلان دولت‌ها و قوانین اشتباهی که نمایندگان مجلس وضع کرده‌اند کار را به جایی رسانده که امروز هیچ کارگری حتی رغبتی به کار کردن در محیط‌های تولیدی و مولد ندارد.

شوکت اظهار کرد: در حال حاضر در خیلی از شهرک‌های صنعتی کارفرمایان به دنبال کارگر می‌گردند اما کارگران وقتی می‌بینند که در این کشور ارزش‌گذاری به سمت دلالی و واسطه‌گری و تا حدودی کارهای خدماتی است و وقتی می‌بینند با 10 روز کار در این حوزه‌ها می‌توانند حقوق کل ماه یک کارگر را به دست بیاورند، دیگر رغبتی برای کار کردن در حوزه‌های مولد ندارند.

عضو کارگری هیات امنای تامین اجتماعی تصریح کرد: صداوسیما چرا زمانی که سیاست‌هایی در راستای حمایت از واسطه‌گری و دلالی انجام می‌شد، سکوت کرده بود؟ آن زمان به فکر افزایش تولید نبود؟ چرا نمایندگان به جای اینکه به این مسائل فکر کنند به قانون کار و تامین اجتماعی حمله می‌کنند؟

عده‌ای به دنبال پیاده‌کردن نظام برده‌داری هستند

شوکت تاکید کرد: اگر همین قانون کار که به شکل نصفه و نیمه از کارگران حمایت می‌کند هم حذف شود، دیگر هیچ کارگری حاضر نخواهد بود در حوزه‌های مولد کار کند. خود نمایندگان احتمالا می‌دانند که قانون کار درست اجرا نمی‌‎شود. اگر قانون، درست اجرا می‌شد، اتفاقا هم کارفرما و هم کارگر راضی می‌شدند. ما به جای اینکه به کارفرما بگوییم برای نیروی انسانی ارزش قائل شود و شخصیت و کرامت او را حفظ کند، با ضربه به قانون کار همین حقوق حداقلی را هم می‌خواهیم از او بگیریم.

صداوسیما دوربین‌های خود را روبه‌روی درهای وزارت کار بگذارد تا ببیند روزانه چند نماینده مجلس، پرونده به دست وارد وزارت کار می‌شوند. نمایندگان مجلس دائم به وزیر کار آدم معرفی می‌کنند و پست مشخص می‌کنند

وی با اشاره به دستمزد پایین کارگران گفت: وقتی سبد معیشت از 10میلیون تومان بالاتر است و حداقل حقوق تنها ۳۵درصد از آن را پوشش می‎دهد، چگونه می‌توانیم از مزد توافقی صحبت کنیم؟ با این حقوق کارگر باید از خیلی از هزینه‌های اساسی خود بزند. این کارشناس مجری که حقوق ده یا چند ده میلیونی می‌گیرد و نماینده‌ای که هم حقوق ده یا چند ده میلیونی مجلس را دارد و هم خارج از مجلس برای خودش کسب و کاری راه انداخته، نمی‌تواند خود را جای کارگر بگذارد و ببیند او چه وضعیتی دارد.

عقب‌گرد روابط کار ایران به دوران برده‌داری

شوکت تصریح کرد: به نظر می‌رسد عده‌ای می‌خواهند نظام سرمایه‌داری خشن را بر کشور حاکم کنند. البته همین الان هم در چنین وضعیتی هستیم اما ظاهرا می‌خواهند همین اندک قوانین حمایتی هم از بین برود و به برده‌داری برسیم.

عضو کارگری هیأت امنای تامین اجتماعی تاکید کرد: انتهای این مسیری که این افراد از آن صحبت می‌کنند و با ابزار تبلیغاتی صداوسیما به دنبال موجه نشان دادن آن هستند، چیزی جز افزایش فقر و فلاکت در جامعه و بزرگ‌تر شدن نهادهایی چون کمیته‌ای امداد و بهزیستی نیست.

نمایندگان مجلس دائم به وزیر کار آدم معرفی می‌کنند!

شوکت در واکنش به ادعای برخی مبنی بر اینکه چون تامین اجتماعی درگیر فساد است پس قانون آن باید تغییر کند، گفت: اول اینکه تامین اجتماعی یک سازمان درآمد - هزینه است. به هر حال در این سازمان به این بزرگی تخلفاتی هم پیدا می‌شود و این تخلفات اتفاقا ناشی از همین دخالت نمایندگان مجلس است.

وی ادامه داد: از صداوسیما می‌خواهم دوربین‌های خود را روبه‌روی درهای وزارت کار بگذارد تا ببیند روزانه چند نماینده مجلس، پرونده به دست وارد وزارت کار می‌شوند. نمایندگان مجلس دائم به وزیر کار آدم معرفی می‌کنند و جا مشخص می‌کنند؛ مثلا می‌گویند فلان فرد را مدیرعامل فلان هلدینگ کند! ما دو جلسه با وزیر کار داشتیم که در هر دو جلسه نمایندگان می‌آمدند و وزیر کار مجبور بود برود پیش آنها. اگر نمایندگان پیگیر حوزه انتخابیه خود هستند چرا در در مجلس آن را پیگیری نمی‌کنند؟ آیا باید حتما به صورت خصوصی وزیر کار را ببینند؟

شوکت تصریح کرد: اینها تخلفات و فساد به وجود می‌آورند. اگر اختیارات تام دست بدنه تامین اجتماعی باشد، آدم‌های متخصص‌تری روی کار می‌آیند. باید سامانه‌های شفافیت را گسترش دهیم تا اقدامات هر کسی مشخص شود و اگر کسی که به عنوان هیأت مدیره می‌نشیند، معرفش نیز مشخص باشد. فکر می‌کنم اگر معرف‌ها معلوم باشند می‌بینیم که نصف آنها را نمایندگان مجلس معرفی کرده‌اند.

حال این روزهای تامین اجتماعی، مصداق انسانی است که لباس خود را می‌فروشد تا شکم خود را سیر کند. نمی‌دانم چه چیزی از این سازمان باقی مانده که همچنان چشم طمع به آن دوخته‌اند

عضو کارگری هیأت امنای تامین اجتماعی افزود: اگر تخلفی هم وجود دارد، بخش زیادی از آن ناشی از همین دخالت عوامل بیرونی است. البته اگر میزان این تخلفات را به نسبت درآمدها و هزینه‌کردها مقایسه کنیم، عدد ناچیزی می‌شود. در هر حال این موضوع بهانه خوبی برای تغییر قانون نیست.

بدهی 50-60 هزار میلیاردی تامین اجتماعی به بانک‌ها

این فعال کارگری تصریح کرد: تامین اجتماعی همین الان ماهیانه 3 تا 4 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و وام با بهره ۳۵درصد گرفته است. اگر می‌خواهند این وضعیت را بدتر کنند، قانون را تغییر دهند اما بدانند که خشک و ‌تر با هم می‌سوزد و بالاخره شلاقی که بر تن کارگران می‌زنند در نهایت به آنها هم می‌خورد.

شوکت تصریح کرد: متاسفانه بدهی تامین اجتماعی به بانک‌ها از مرز ۵۰ تا ۶۰هزار میلیارد تومان فراتر رفته و به اموال‌فروشی روی آورده است. حال این روزهای سازمان، حال انسانی است که لباس خود را می‌فروشد تا شکم خود را سیر کند. نمی‌دانم چه چیزی از تامین اجتماعی باقی مانده که اینها چشم طمع به آن دوخته‌اند.

وی بیان کرد: الان باید عاقلانه تصمیم گرفت و به فریاد سازمان تامین اجتماعی رسید. باید برای پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی تصمیم گرفت نه اینکه صداوسیما برنامه‌ای بگذارد و این سازمان را بکوبد. دیگر چیزی از این سازمان نمانده است.

شوکت بیان کرد: کارگران به اندازه کافی از تصمیمات و سیاست‌های غلط سیاست‌گذاران آسیب دیده‌اند. کارفرمایان نباید فکر کنند که با تغییر قوانین منفعت می‌کنند بلکه برعکس آنها نیز به شدت از این روند آسیب خواهند دید.

وی ادامه داد: دولت آقای رئیسی فعلا اول راه است و ما امیدواریم وارد بازی آسیب‌زدن به سازمان تامین اجتماعی و کارگران نشود. وزیر کار نیز تازه سازمان را تحویل گرفته است. مطمئنم بعد از اینکه بر کارها تسلط پیدا کند، متوجه می‌شود که حوزه اجرا و کارشناسی با هم فرق دارد. عضو کارگری هیأت امنای تامین اجتماعی در پایان تاکید کرد: خدمت به کارگران این نیست که قانون کار را به نفع دلال‌ها و واسطه‌ها و قانون تامین اجتماعی را به نفع کارفرمایان تغییر دهیم. اسم این کار خیانت به کارگران است.