تجمع اعتراضی بازنشستگان تامین اجتماعی صبح روز چهارشنبه (۲۹ بهمن ‌ماه) با حضور صدها بازنشسته این سازمان مقابل مجلس برگزار شد.

به گزارش «توسعه ایرانی»، بازنشستگان در این تجمع اعتراضی نسبت به نحوه همسان‌سازی، پایین بودن دریافتی خود و عدم انگیزه دولت برای پرداخت بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی اعتراض کردند. در این تجمع، «حسن صادقی»، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه بازنشستگان، «اکبر قربانی»، دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران و «علی خدایی»، نماینده کارگران در شورای عالی کار برای حاضران سخنرانی کردند و در انتها نیز قطعنامه این تجمع قرائت شد.

به اختلاف فاحش میان مستمری‌بگیران معترضیم

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه بازنشستگان در میان بازنشستگان گفت: امروز مصادف با قیام مردم تبریز است و ما همراهی خود را با انقلاب اسلامی و رهبری اعلام می‌کنیم. تاکنون شش تجمع اعتراض‌آمیز داشته‌ایم که دو تجمع حضوری و چهار مورد آن مجازی بوده است.

حسن صادقی ادامه داد: وضعیت معیشتی طبقه کارگر ناعادلانه است و همسان‌سازی که در حال اجراست به دور از انصاف قلمداد می‌شود. همسان‌سازی در مشاغل سخت‌و زیان‌آور براساس سی سی‌ام حساب می‌شد اما در حال حاضر بر مبنای چهار سی‌ام محاسبه شده است. ما همچنین نسبت به اختلاف مستمری‌بگیران تامین اجتماعی با دریافتی بازنشستگان لشکری و کشوری معترض هستیم و این اختلاف فاحش را ناعادلانه می‌دانیم.

وی ادامه داد: تبعیض در نظام ما وجود دارد، این در حالی‌ست که رهبری انقلاب مخالف تبعیض است و این قوانین ظالمانه باید اصلاح شود. مجلس هم باید به این موضوع ورود کند. امروز شرایط به گونه‌ای است که کارگران به خیابان می‌آیند و رسانه‌های معاند با موج‌سواری بر احساسات آنها بازنشستگان را مخالف نظام نشان می‌دهند.

صادقی افزود: دین اسلام مخالف تبعیض است و مقام رهبری نیز همواره بر روا نداشتن تبعیض تاکید کرده‌اند پس چرا برخی از مسئولان با تصمیمات خود سر عناد با فرمایشات رهبری را در پیش گرفته‌اند و در جهت از بین بردن نظام گام برمی‌دارند؟

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با اشاره به بدهی‌های دولت به سازمان تامین اجتماعی گفت: دولت باید بدهی خود را به نهاد تامین اجتماعی پرداخت کند تا این سازمان از ورشکستگی خارج شود. وضعیت سازمان به گونه‌ای است که واجب‌‌الخمس و واجب‌الزکات شده است. دولت 44 هزار میلیارد تومان در سال جاری به صندوق تامین اجتماعی بدهکار است، در این شرایط چگونه بگوییم که ظلم در کشور وجود ندارد. این درحالی‌ست که حتی نظام شاهنشاهی در سال‌های 54 تا 56 نسبت به تعهد خود در قبال این صندوق عمل کرده و سهم خود را می‌پرداخت! مجلس اگر ادعای اسلامی بودن را دارد، به موضوع بدهی دولت به تامین اجتماعی ورود کند. صادقی توضیح داد: ما به استناد اصل 29 قانون اساسی، بر حمایت این سازمان از کارگران و بازنشستگان تاکید می‌کنیم.

توجه به تغییر نرخ رسمی ارز تا قیمت ۱۷۵۰۰ تومان در سال آینده، تورم بی‌سابقه، حجم گسترده‌ای از فقر، دوقطبی شدن جامعه و درنهایت اعتراض‌های گسترده اجتماعی خواهد بود که زمینه سلب اعتماد عمومی را به دنبال خواهد داشت

وی افزود: من چگونه به شما مجلسیان بگویم باید بر مبنای تعالیم و دستورات رهبر انقلاب عمل کنید و به فکر فقرا باشید.

او با اشاره به تجمع قبلی کارگران و وعده‌های نوبخت در خصوص اجرای متناسب‌سازی دریافتی مستمری‌بگیران گفت: اگر آقای نوبخت راست می‌گوید باید به وعده خود عمل کند و مبلغ 90هزار میلیارد تومان برای ما تخصیص دهد. نکته دیگر افزایش دستمزد در سال آتی است. ما افزایش دستمزد را بر مبنای مواد 96 و 41 قانون کار بیان می‌کنیم و ناچار هستیم که بگوییم کارگران حداقلی‌بگیر توانایی تامین تنها 37درصد از معیشت خود را دارند. وی با اشاره به فروش سهام شرکت شستا توضیح داد: معتقدیم بخشی از سهام شستا باید به صورت رایگان در اختیار بازنشستگان قرار گیرد تا به وسیله سود آن، هزینه‌های زندگی خود را تامین کنند.

بازنشستگان از حداقل‌ها هم برخوردار نیستند

اکبر قربانی نیز در بخشی از این تجمع گفت:‌ عدالت مهمترین خواسته ماست و ما به دنبال حق خود هستیم. امروز در اینجا جمع شده‌ایم تا بگوییم بازنشستگان با مشکلات بسیاری روبه‌رو هستند و از حداقل‌ها برخوردار نیستند. ما می‌خواهیم جلوی بی‌عدالتی را بگیریم و چرخ اشتغال را در کشور به حرکت دربیاوریم.

اصل سه‌جانبه‌گرایی را  زیر سوال برده‌اند

علی خدایی، سخنران بعدی تجمع بود و گفت: کمیته دستمزد در شورای عالی کار در حال برگزاری است. موضوع مهم و اساسی این است که اصل سه‌جانبه‌گرایی از سوی مسئولان زیر سوال رفته است. با توجه به این شرایط شاهد یکه‌تازی کارفرمایان و حمایت همه‌جانبه دولت از آنها هستیم.

وی با اشاره به نادیده گرفته شدن وضعیت سبد معیشت در کمیته مزد گفت: متاسفانه قیمت سبد معیشت خانوار در این جلسات مدنظر قرار نمی‌گیرد و ما از رسانه‌ها می‌خواهیم که به صدای ما گوش دهند. درآمد ما ناچیز است و تامین‌کننده معیشت ما نمی‌شود و از مسئولان می‌خواهیم که صدای ما را بشنوند و به یاری‌مان بیایند.

در این تجمع بازنشستگان شعارهای «کشتی بازنشسته اکنون به گل نشسته»، «ماشین بازنشسته اکنون به گل نشسته»، «تا حق خود نگیریم آروم نمی‌نشینیم» و «بازنشسته ذلت نمی‌پذیرد» سر دادند.

پس از سخنان خدایی، قطعنامه‌ای در خصوص مطالبات جامعه کارگری و بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی خوانده شد.

تبعیض را از میان بردارید

اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در قطعنامه پایانی تجمع خود مقابل مجلس، به مطالبات اصلی بازنشستگان کارگری اشاره کرد.

متن این قطعنامه به این شرح بود: آنچه ما را امروز مجبور به تجمع دوباره در این مکان کرده، الزامات و ضرورت‌هایی است که دولت و مجلس آن را فراهم می‌کنند. تبعیض‌های ناروا، دوقطبی کردن جامعه و به وجود آوردن شرایط سخت اقتصادی در زمان حال و آینده برای جامعه کارگری و بازنشستگان ازجمله این الزامات است.

دولت باید بدهی خود را به نهاد تامین اجتماعی پرداخت کند تا این سازمان از ورشکستگی خارج شود. حتی نظام قبلی در سال‌های 54 تا 56 نسبت به تعهد خود در قبال این صندوق عمل کرده و سهم خود را می‌پرداخت

پیش‌بینی ما با توجه به تغییر نرخ رسمی ارز تا قیمت ۱۷۵۰۰ تومان در سال آینده، تورم بی‌سابقه، حجم گسترده‌ای از فقر، دوقطبی شدن جامعه و نهایتاً اعتراض‌های گسترده اجتماعی خواهد بود که زمینه سلب اعتماد عمومی را به دنبال خواهد داشت. امروز طلب سازمان تامین اجتماعی از دولت از مرز ۳۶۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است و اراده‌ای در دولت و مجلس برای پرداخت این بدهی نمی‌بینیم. کسری منابع، سازمان را به استقراض و فروش دارایی‌ها کشانده که این خطر جدی برای سازمان تلقی می‌شود چراکه ذخایر سازمان باید صرف تعهدات بیمه‌شدگان در آینده شود. بر این اساس اعلام می‌کنیم:

1. جامعه ایران تحمل فشار اقتصادی بیش از این را ندارد و کاهش ارزش پول ملی در سال آتی این فشار را فزاینده کرده و فقرا را قربانی اغنیا می‌کند. لذا نرخ برابری و تسعیر ارز را نه‌تنها با نرخ ۱۷۵۰۰ تومان،  بلکه با نرخ ۱۱۵۰۰ تومان را هم نمی‌پذیریم.

2. تبعیض و دوگانگی در جامعه، خطر دوقطبی شدن را به همراه دارد و موجب اعتراض اجتماعی خواهد شد. لذا خواستار تامین منابع مالی از ناحیه دولت و مجلس برای پرداخت‌های یکسان به جامعه مستمری‌بگیران تامین اجتماعی همانند سایرین هستیم.

3. دولت و مجلس برای تامین هزینه تعهدات جاری سازمان تامین اجتماعی باید منابع کافی را هر ساله در بودجه لحاظ کنند چرا که عدم پرداخت بدهی‌ها، هزینه‌های مالی را افزایش و ذخایر سازمان را کاهش می‌دهد.

4. سوابق احرازی بازنشستگان مشاغل سخت و زیان‌آور به موجب قانون مصوب مجلس شکل گرفته و هر گونه تبعیض و دوگانگی در برخورداری از مزایای تامین اجتماعی ازجمله متناسب‌سازی حقوق از نظر ما محکوم است و ما انتظار داریم بازنگری در نحوه محاسبه سوابق این گروه عادلانه و منطبق با قانون صورت بگیرد.

5. افزایش افسارگسیخته و بی‌سابقه قیمت‌ها در سال جاری عرصه را بر کارگران و بازنشستگان تنگ و زندگی را غیرممکن کرده است. اگر دولت نمی‌تواند اقدامی در جهت کنترل قیمت‌ها انجام دهد باید دستمزدها را به سطح عمومی قیمت‌ها برساند. به همین دلیل از شورای عالی کار انتظار داریم متناسب با هزینه‌های معیشت، مزد را نیز افزایش دهد.

6. به دلیل تفاوت چشمگیر پرداخت مستمری و بازنشستگی بین مشمولان صندوق کشوری و لشکری و تأمین اجتماعی، ما از مجلس خواستار تأمین منابع برای اجرای مرحله دوم متناسب‌سازی در تأمین اجتماعی هستیم و از سازمان تأمین اجتماعی انتظار داریم که قبل از پایان سال ۱۳۹۹ به این خواسته جامه عمل بپوشاند.

۷. اصلاح ساختار سازمان تأمین اجتماعی و توجه به سه‌جانبه‌گرایی در کلیه سطوح باید با حضور شرکای اجتماعی به شکل واقعی انجام گیرد.