در نشست آنلاین کارگر ایرانی عنوان شد:
معیشت حداقلبگیرها خیلی سخت میگذرد
برنامه هفتگی و آنلاین «کارگر ایرانی» هفته گذشته با موضوع مصوبات جدید شورای عالی کار و تاثیر آنها بر مزد و معیشت کارگران و بازنشستگان برگزار شد.
در این نشست، نماینده کارگران در شورای عالی کار گفت: ناچیز بودن دستمزد کارگران را میپذیریم، اما باید توجه داشت که عقبماندگی مزدی مربوط به اکنون نیست و این اتفاق طی سالهای متمادی رخ داده است.
علی خدایی عنوان کرد: اگر با توجه به شرایط و داشتههایمان توافقی را میپذیریم، این به معنای رضایت قلبی از آن توافق نیست. افزایش ۲۶درصدی دستمزد را اینطور میتوان توصیف کرد.
وی ادامه داد: این روزها بسیاری این سوال را میپرسند که آیا با این دستمزد میتوانید زندگی کنید؟ این دقیقا سوالی است که ما از مسئولان داریم. واقعیت این است که ما عقبماندگی مزدی داریم و این عقبماندگی مزدی مربوط به اکنون نیست، بلکه سالهای متمادی گذشته تا شرایط به این شکل درآمده است.
خدایی تصریح کرد: بعد از جنگ تاکنون، این عقبماندگی مزدی بوده و در مواردی تشدید شده است. سال 89 هدفمندی یارانهها و پرداخت نقدی یارانه صورت گرفت و سال ۹۱ شاهد افزایش چشمگیر قیمت ارز بودیم. در هر دو این سالها عقبماندگی مزدی تشدید شد.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر تلاش شد روند عقبماندگی مزدی متوقف و در صورت امکان جبران شود. اتفاقی که سال گذشته در تعیین دستمزد رخ داد، جبران عقبماندگی مزدی بود.
خدایی با اشاره به آخرین جلسه شورای عالی کار گفت: شرکای اجتماعی ما یعنی دولت و نمایندگان کارفرمایان با هدف تعیین حق مسکن آمده بودند اما ما توانستیم با چانهزنی، دیگر آیتمهای مزدی را هم مورد بازنگری قرار دهیم.
راستگو: چون حق بیمه به بن کارگری و حق مسکن کارگران تعلق میگیرد، باید این مبلغ به بازنشستگان نیز پرداخت شود. به هر حال سفره کارگران خالی است و معیشت آنهایی که حداقلبگیر هستند خیلی سخت میگذرد
وی درباره حق مسکن کارگران گفت: بهتر است به جای حق مسکن از تعبیر «کمک هزینه ناچیز مسکن» استفاده کنیم. واقعیت این است که مسکن کارگران باید از طرق دیگر مورد توجه قرار گیرد. برای مثال وزارت راه و شهرسازی وظیفه دارد زمین ارزانقیمت برای مسکن کارگران در اختیار قرار دهد که این اتفاق نیفتاده و اگر هم اکنون بیفتد با توجه به از همپاشیدگی تعاونیها مسکن کارگری، کاری از پیش نمیرود. بر این اساس باید مشکلات را از راههای دیگر ازجمله فعال کردن تعاونیهای مسکن و مصرف رفع کنیم.
نماینده کارگران در شورای عالی کار در بخش دیگری از اظهاراتش به زمان اعمال تغییرات دستمزد اشاره کرد و گفت: تغییرات دستمزد یعنی افزایش پنج درصدی آن از اول تیر اعمال میشود. درباره حق مسکن باید گفت که در حوزه اختیارات شورایعالی کار نیست که زمان آن را مشخص کند اما انتظار میرود افزایش حق مسکن از ابتدای سال اعمال شود. سال گذشته نیز حق مسکن خرداد تعیین شد اما از اول سال محاسبه شد.
وی تاکید کرد: با مصوبه اخیر شورایعالی کار دستمزد افزایش یافته و جابهجاییهایی در آیتمهای مزدی رخ داده است که منافع زیادی برای کارگران دارد.
افزایش مستمری بازنشستگان از خرداد اعمال میشود
«علی راستگو»، عضو هیأت مدیره کانون عالی بازنشستگان و دبیر اجرایی خانه کارگر شیراز نیز در این نشست درباره اصلاح مصوبه حداقل دستمزد کارگران در سال ۹۹ و تاثیر آن بر مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: کانون عالی بازنشستگان، تلاشهای زیادی را از قبل از عید تاکنون انجام داده است. قبل از عید به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و مدیرعامل تامین اجتماعی نامه نوشتیم و گلهمندی بازنشستگان و مطالباتشان را منتقل کردیم.
وی ادامه داد: این مسأله باعث شد که بهتر بتوانیم کار را جلو ببریم. در جلسات متعددی که با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی داشتیم، به طور مفصل، موضوع مستمری بازنشستگان را مورد بحث قرار دادیم.
راستگو تصریح کرد: محوریت مسائلی که در شورای عالی کار مطرح شد تاکید بر سبد معیشت خانوار بود. این شاخص در جلسه شورای عالی کار ۴ میلیون و ۹۶۰هزار تومان تعیین شده بود و گروههای کارگری و کارفرمایی و طرف دولتی آن را تعیین کرده بودند.
وی افزود: کار خوب و حساب شده انجام شده بود اما متاسفانه در شورای عالی کار با همه زحمات گروه کارگری، افزایش مزد به اندازه کافی اتفاق نیفتاد و مبلغی که باید حد نصاب قرار میگرفت و در مجلس دهم نیز بر آن تاکید شده بود، یعنی دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان مبنا قرار نگرفت.
راستگو خاطرنشان کرد: با توجه به این مسأله جلساتی با مسئولان و مدیرعامل سازمان گذاشته شد و تاکید کردیم که مصوبه مجلس یعنی رساندن حداقل مستمری بازنشستگان به ۲ میلیون و ۸۰۰هزار تومان باید مبنا قرار بگیرد. از آنجا که مدیرعامل تامین اجتماعی منصوب دولت است، باید مصوبات مجلس را اجرایی کند. در آن جلسات حرفهایی شنیدیم که خیلی قابل قبول نبود. ما مجددا جلسهای با مدیرعامل داشتیم و این بحثها مفصل ادامه یافت و ایشان پذیرفتند با توجه به معیشت بازنشستگان و با این مبلغ کفاف زندگی بازنشستگان را نمیدهد.
خدایی: بعد از جنگ تاکنون، عقبماندگی مزدی بوده و در مواردی تشدید شده است. سال 89 هدفمندی یارانهها و پرداخت نقدی یارانه صورت گرفت و سال ۹۱ شاهد افزایش چشمگیر قیمت ارز بودیم. در هر دو این سالها عقبماندگی مزدی تشدید شد
وی ادامه داد: هیأت رئیسه کانون عالی با وزیر کار جلسهای داشتند و ایشان قول دادند که با خواسته بازنشستگان و تشکلها موافقت کنند. بحثی که کردیم این بود که چون حق بیمه به بن کارگری و حق مسکن کارگران تعلق میگیرد، باید این مبلغ به بازنشستگان نیز پرداخت شود. به هر حال سفره کارگران خالی است و معیشت آنهایی که حداقلبگیر هستند خیلی سخت میگذرد.
راستگو تصریح کرد: تورم از شب عید تا الان خیلی زیاد بوده است و ارزاق عمومی و کالاهای عمومی بیش از ۵۰ تا ۱۰۰درصد افزایش پیدا کرده است. بنابراین مستمری بازنشستگان لااقل باید کفاف یک زندگی معمولی را بدهد.
وی افزود: در هر حال با تمام جلساتی که داشتیم قرار بر این شد که افزایش مستمری بازنشستگان در خرداد ماه اعمال شود و مابهالتفاوت افزایش ماههای قبل آن نیز از فروردین ماه تاکنون به حساب بازنشستگان واریز شود. ضمنا پرداخت اینها به طور مجزا از حقوق نیز امکانپذیر است. امیدواریم که برای بازنشستگان هرچه سریعتر فکری شود.
دیدگاه تان را بنویسید