فرشید یزدانی معتقد است احیای سه‌جانبه‌گرایی و بازگرداندن استقلال تامین اجتماعی می‌تواند سرمایه‌های کارگران ازجمله شستا را نجات بدهد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حفظ استقلال و تمامیت تامین اجتماعی و به تبع آن شستا، از دغدغه‌های فعالان کارگری ا‌ست؛ این دغدغه از زمانی که دست‌اندازی‌ها به سازمان آغاز شد تا به امروز که مشخص نیست چه کسی قرار است بر صندلی وزارت کار بنشیند، 

ادامه داشته ‌است.

کارشناس تامین اجتماعی در این رابطه، با تایید نگرانی‌های کارگران و دلسوزانِ جامعه‌ کارگری می‌گوید: شستا مهم‌ترین نهادی ا‌ست که قرار است از دارایی نیروی کار صیانت کند و به این دارایی، افزایشِ

 ارزش ببخشد. 

مهم‌ترین ماموریت و رسالتِ شستا این است؛ منتها واقعیت این است که شستا از سال ۸۹ که اساسنامه قبلی سازمان تامین اجتماعی تغییر کرد و استقلال اداری سازمان سلب شد، دچار تلاطم شدید شد.

فرشید یزدانی ادامه داد: شستا در چهار، پنج سال گذشته درگیر تلاطمات و آشوب‌های شدید بوده ‌است؛ انتظار داشتیم دولت جدید که می‌آید، استقلال اداری سازمان تامین اجتماعی را بازگرداند که متاسفانه این انتظار برآورده نشد و فرایندِ ساختاریِ معیوب و فسادآمیز در شستا ادامه پیدا کرد.

وی تاکید کرد: البته از خیلی پیشتر این ساختار شکل گرفته بود و مرتب هم مشکلات و بحران‌ها عمیق‌تر می‌شد؛ شستا در طی ۵ سال، هشت بار مدیرعامل عوض کرد و این نشان‌دهنده بازی قدرتی است که در این حوزه اختیاردارِ همه چیز است.

یزدانی تصریح کرد: باید اساسنامه سازمان اصلاح شود؛ در اساسنامه قبلی که قبل از آخرین اصلاحات، جاری بود، نوشته شده بود که سازمان دارای شخصیت حقوقی مستقل و دارای استقلال اداری و مالی است؛ در اساسنامه جدید که سال ۸۹ آمد، استقلال اداری حذف شد در نتیجه حوزه دولت که شخص وزیر نماینده آن محسوب می‌شود، به شدت مداخله‌ عمیق را مجری می‌دارند؛ از عزل و نصب مدیران گرفته تا حتی عزل و نصب کارشناسان در رده‌های پایین‌تر. پس مهم‌ترین راهکار برای اصلاح این است که تامین اجتماعی به سازوکار اصلی 

خود بازگردد.

به گفته یزدانی برای بازگشت تامین اجتماعی به سازوکار اصلی خود و به دوران اوج باید هم سه‌جانبه‌گرایی احیا شده و هم استقلال اداری و مالی تامین شود.

 رویکردها باید تغییر کند

یزدانی ادامه داد: سازمان تامین اجتماعی باید در نقش مجری عمل کند اما سیاست‌گذاری‌ها در سطح خودش به صورت سه‌جانبه انجام شود و شورای عالی در سطح وزارتخانه فقط نقش ناظرِ کلان را داشته باشد. 

این اتفاق باید بیفتد؛ بعد از آن است که می‌توان از حفظ استقلال و تمامیت شستا صحبت کرد. مهم‌ترین مولفه هم همان استقلال مالی و اداری سازمان تامین اجتماعی‌ و البته سه‌جانبه‌گرایی است.

وی تاکید کرد: همین دو عامل (سه‌جانبه‌گرایی و استقلال) می‌تواند شستا را نجات بدهد. غیر از این هیچ راهی نیست.

یزدانی با اشاره به عدم عقلانیتی که دولت به خرج می‌دهد، چشم‌اندازِ پیش رو چندان روشن ندانست و تصریح کرد: حداقل در کوتاه مدت، امیدواری خاصی وجود ندارد. این حقیقت مسلم را باید بپذیریم که رفتار دولت در قبال سازمان تامین اجتماعی، رفتار خوبی نبوده و این سازمان را به مخاطراتِ جدی کشانده است؛ بحران‌های فعلی نیز ناشی از همین نظامِ مدیریتی غلط است. مگر اینکه هم نگاه دولت به سازمان تغییر کند و هم وزیری بیاید که استقلال و سه‌جانبه گرایی را احیا کند.