از زمان ازسرگیری حملات اسرائیل به نوار غزه در ۱۲ مارس سال جاری میلادی، ارتش اسرائیل در عملیات‌های نظامی خود برای ایجاد شرایط میدانی جدیدی به ویژه در ارتباط با طرح «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل برای ایجاد محور «فیلادلفیای ۲» یا همان «محور موراگ» با هدف جداسازی شهرهای خان‌یونس و رفح از یکدیگر تلاش می‌کند. ارتش اسرائیل شنبه با صدور بیانیه‌ای مدعی شد که نیروهایش در ۲ لشکر ۳۶ و لشکر نیروهای زرهی ۱۸۸ موفق به کنترل کامل بر محور موراگ و محاصره شهر رفح از تمامی جبهه‌ها شد. 

محور موراگ که به دلیل وجود شهرکی اشغالی در این منطقه پیش از عقب‌نشینی اسرائیل از نوار غزه در سال ۲۰۰۵ به این نام خوانده می‌شود، یکی از گذرگاه‌های مهم در جنوب نوار غزه بوده و از دریا در غرب تا خیابان صلاح‌الدین در شرق ادامه داشته و به آخرین نقطه در مرزهای میان نوار غزه و اراضی اشغالی و به صورت دقیق در گذرگاه «صوفا»ی سابق (که اسرائیل در سال ۲۰۰۸ آن را مسدود کرد) می‌رسد.

به نظر می‌رسد اسرائیل تمایل دارد این منطقه را با مساحتی بالغ  بر ۱۲ کیلومتر به کنترل درآورد تا شهر رفح را که دروازه نوار غزه به خاک مصر محسوب می‌شود از سایر مناطق نوار غزه در مرکز و شمال آن جدا کند. این محور از جمله طرح‌های جدید ارتش اسرائیل محسوب می‌شود چراکه در بازه زمانی اکتبر ۲۰۲۳ تا ژانویه ۲۰۲۵ یعنی دور اول جنگ و پیش از مخالفت کابینه نتانیاهو با آغاز مرحله دوم و سوم توافق آتش‌بس در غزه، حرفی از آن زده نشد. 

درصورتی که اسرائیل این محور را همانند محور نتزاریم که نوار غزه را به ۲ بخش تقسیم می‌کند یا طرح ژنرال‌ها که هدف از آن کوچاندن ساکنان شمال غزه و هدف قرار دادن افرادی است که از تخلیه این منطقه خودداری می‌کنند، تحمیل کند، کل مساحتی که اسرائیل به اشغال درخواهد آورد و تحت عنوان منطقه حائل وارد آن خواهد شد، ۷۴ کیلومتر مربع از مجموع ۳۶۰ کیلومتر مربع مساحت نوار غزه خواهد بود. از نظر میدانی نیز تا این لحظه برخورد یا درگیری نظامی شدیدی که پیش از این میان مقاومت فلسطین و ارتش اسرائیل وجود داشت، شکل نگرفته و به نظر می‌رسد تغییری در تاکتیک نظامی شاخه نظامی مقاومت در غزه ایجاد شده است. 

به نظر می‌رسد گردان‌های القسام، شاخه نظامی حماس تا این لحظه با توجه به پیشروی تدریجی و آرام ارتش اسرائیل در نوار غزه و به طور دقیق در شرق آن، از درگیری خودداری می‌کنند و مقاومت هنوز به مذاکرات فرصتی برای رسیدن به توافق در دوره آتی می‌دهد. اما ارتش اسرائیل هنوز تا حد زیادی بر بمباران‌های هوایی و توپخانه‌ای در کنار تلاش برای ایجاد محور جدید متمرکز است اما فرصت ماندنش مشابه محور نتزاریم در گذشته است. این ارتش در مرحله اول توافق آتش‌بس از محور نتزاریم عقب‌نشینی کرد و پایگاه‌های نظامی خود را از این محور برچید.

رامی ابو زبیده، پژوهشگر مسایل نظامی در این رابطه اظهار کرد: تصمیم ارتش اسرائیل برای کنترل بر محور موراگ بعد از گذشت بیش از یک سال و نیم از جنگ مستمر، در چارچوب استراتژی گسترده‌تری با هدف تغییر شکل واقعیت امنیتی و سیاسی نوار غزه گرفته شد.

ابو زبیده در گفتگو با وب‌سایت «العربی الجدید» گفت: یکی از اهداف اسرائیل اعمال فشارهای بیشتر بر مقاومت فلسطین برای تضعیف آن و سوق دادن آن به امتیازدهی‌های بیشتر در مذاکرات تبادل اسرا است، این محور نقطه استراتژیک و حیاتی محسوب می‌شود که ۲ شهر رفح و خان‌یونس را به یکدیگر متصل می‌کند و به اسرائیل قدرت بیشتری برای کنترل رفت‌وآمدها و اعمال کنترل و تضعیف آمادگی‌های میدانی مقاومت را می‌دهد.

این پژوهشگر افزود: تصمیم برای کنترل بر محور موراگ از چارچوب تنش مستمر جدا نبوده و به انگیزه‌های داخلی اسرائیل مربوط است، اسرائیل سعی دارد واقعیت‌های جدیدی را تحمیل کرده و با جدا کردن جنوب نوار غزه از شمال و مرکز آن، نقشه جغرافیایی و جمعیتی جدیدی را برای نوار غزه ترسیم کند. او تاکید کرد: ایجاد محور موراگ حامل نشانه‌های خطرناکی است که مهمترین آنها تلاش اسرائیل برای تقسیم نوار غزه به مناطقی جداگانه است که رفت‌وآمدهای فلسطینی‌ها را با مشکل مواجه کرده و پیوند جغرافیایی و اجتماعی آنها را ضعیف می‌کند.