شروع طوفانی رئیسجمهور آمریکا از استراتژی فشار و تقابل او در عرصههای داخلی و خارجی حکایت دارد؛
ترامپ و مانور قدرت به پهنای جهان
رامین پرتو
ورود ترامپ به کاخسفید برای دومین بار همانند آنچه گمانهزنی میشد، با هیاهوی بسیار و مانور رسانهای و تبلیغاتی گسترده انجام شد که نشان از یک برنامهریزی هدفمند داشت. ترامپ چندین بار در این سخنرانی با لحن اولشخص صحبت و اظهارات مفصلی درباره تجربیاتش ارائه کرد، از جمله مشکلات حقوقیاش و تلاش برای ترور او در پنسیلوانیا در سال گذشته. ترامپ در مجموع ۵۰ بار از عبارات «من» یا «برای من» استفاده کرد، در حالی که در سخنرانی تحلیف خود در دوره ریاستجمهوری اولش تنها چهار بار از این عبارات و ضمایر استفاده کرده بود.
برخی از استفادههای ترامپ از لحن اولشخص هنگامی اتفاق افتاد که او در حال پیوند زدن دستور کار سیاسی خود با تجربیات شخصیاش بود. برای مثال، ترامپ وعده داد با استفاده سلاحگونه از نظام قضایی آمریکا مبارزه کند و آن را به محکومیت خود در پرونده پرداخت حقالسکوت به یک بازیگر فیلمهای غیراخلاقی مرتبط کرد. او گفت: «دیگر قدرت عظیم دولت برای تعقیب مخالفان سیاسی به عنوان سلاح استفاده نخواهد شد» و با لحن کنایی افزود که شخص او قربانی این فرایند بوده است.
آنچه باعث میشود که ترامپ اینگونه سخن بگوید و اینگونه رفتار کند، آرایی است که او در انتخابات نوامبر کسب کرده بود. او در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۷ «هیلاری کلینتون» رقیب دموکرات خود را با کسب بیش از نیمی از آرای الکترال شکست داد، اما در کسب آرای مردمی شکست خورد. از این رو، ترامپ در نخستین سخنرانی خود در ۲۰۱۷ هیچ اشارهای به نتایج انتخابات، ایالتهای چرخشی یا رأیگیریها نکرد. اما این بار که او آرای الکترال و مردمی را به دست آورده، پیروزی خود را «تفویض اختیار» توصیف و از آن بهعنوان توجیهی برای اجرای سیاستهای تهاجمی و جنجالیاش استفاده کرد. او گفت آمریکاییها در انتخابات ریاستجمهوری اخیر نشان دادند که از او میخواهند «خیانتهای وحشتناکی» که اتفاق افتاده را اصلاح کند و افزود که ملت آمریکا در حمایت از سیاستهای وی متحد خواهند بود.
همین مساله باعث شده تا ترامپ به نوعی یک پشتوانه سیاسی گسترده و قوی را برای خود حس کند و در این راه دست به هر اقدامی میزند؛ به عبارتی دیگر او حس میکند که یک نیابت کلی از سوی مردم آمریکا دریافت
کرده است.
اخراج مهاجران
مسئله مهاجران که از نخستین دوره ریاستجمهوری ترامپ همواره یکی از مباحث اصلی صحبتهای او بوده، در سخنرانی تحلیف ۲۰۱۷ او چند بار در بستر لزوم تامین امنیت مرزهای این کشور مطرح شد. اما با تغییر سیاستهای مهاجرتی در آمریکا، لحن ترامپ نیز تشدید شده است. او در سخنرانی دوشنبه خود وعده داد که «بلافاصله» ورود غیرقانونی را متوقف کرده و «میلیونها مهاجر جنایتکار» را به کشورهای مبدأ آنها برگرداند. او همچنین ۲ بار از کلمه «تهاجم» در اشاره به مرز استفاده کرد، کلمهای که در سخنرانی تحلیف اول او نبود و نشان از «گارد بسته» علیه مهاجران دارد. ترامپ در این سخنرانی فهرستی طولانی از اقدامات اجرایی برنامهریزیشده خود در حوزه مهاجرت ارائه کرد که امنیت مرزها و اخراج گسترده مهاجران را در بر میگیرد. این فهرست مشخص از وعدههای سیاسی نشان میدهد که او در دوره دوم ریاستجمهوری خود برای رسیدگی به مسئله مهاجرت عزم راسختری دارد و همین مساله باعث شد تا ویدئوهایی از گریه کردن مهاجران مکزیکی در مرز با آمریکا به صورت گسترده پخش شود.
ضد کانادا، ضد مکزیک!
موضوع مهم این است که او در مورد کشورهای نزدیک خود به هیچ وجه همانند گذشته رفتار نخواهد کرد. ترامپ گفته است که ایالات متحده احتمالا در ماه فوریه ۲۵ درصد تعرفه تجاری بر مکزیک و کانادا وضع خواهد کرد. همچنین بحث کانال پاناما و تحریم کوبا و ونزوئلا در دستور کار ترامپ قرار دارد و از سوی دیگر بسیاری اعتقاد دارند که به زودی در مورد پاکستان هم مشکلاتی را به وجود میآورد؛ چراکه در دور اول دولت وی، ایالات متحده کمکهای میلیارد دلاری به اسلامآباد برای مبارزه با تروریسم را ملغی کرد و حالا هم این اقدام را انجام خواهد داد.
دست رد به سینه اعضای ناتو
ترامپ با اشاره به هزینههای بالای جنگ اوکراین برای آمریکا اعلام کرد که «ناتو باید بیشتر بپردازد. ناتو باید ۵ درصد را بپردازد. ما برای جنگ اوکراین ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از ناتو میپردازیم. این مضحک است، زیرا این جنگ آنها را بسیار بیشتر تحت تأثیر قرار میدهد. ما یک اقیانوس فاصله داریم و ما ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از ناتو برای اوکراین هزینه کردهایم».
این موضع باعث شده تا صدای پاریس درآید. به گونهای که امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه پس از مراسم تحلیف دونالد ترامپ هشدار داد که میلیاردها یورو از پول مالیاتدهندگان که صرف بودجه نظامی اروپا میشود، نباید صرفا وقف خرید تسلیحات آمریکایی شود و در نهایت خواستار فشار برای سرمایهگذاری بیشتر در صنایع دفاعی داخلی شد. این در حالیست که ترامپ خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس را تایید کرد و آن را «ناعادلانه» خواند و از سوی فرمان خروج از سازمان بهداشت جهانی هم از سوی وی صادر شده است.
با این تفاسیر باید گفت که او پارادایم تهاجم و دکترین جنگ اقتصادی و فشار دیپلماتیک و سیاست کلان انزواگرایی فعال را دنبال کرد و در این میان از شبکههای اجتماعی هم بهره میبرد. اولویت ترامپ در طول این چهار سال مسائل داخلی در عین تمرکز بر مسائل بینالملل خواهد بود تا بتواند از آن طریق مشکلات داخلی را با قدرت حل و فصل کند. بر همین اساس استراتژی او در عرصه داخلی و خارجی، فشار و تقابل و تاکتیکش بهرهبرداری از آن با استفاده از شبکههای مجازی
خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید