نشریه جروزالم پست خبر داد که استیو ویتکاف، فرستاده منتخب دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، در جریان بازدیدی از عربستان سعودی با ولیعهد این کشور محمد بن سلمان دیدار کرده است. این اولین دیدار میان محمد بن سلمان و یک نماینده از دولت ترامپ پس از انتخابات نوامبر به شمار می‌رود. رسانه‌های اسرائیلی می‌گویند ترامپ این دوست و مشاور خود را با هدف دستیابی به یک توافق بزرگ میان اسرائیل و عربستان سعودی منصوب کرده است. 

ترامپ اخیرا در گفتگویی با مجله تایم گفته بود که به دنبال دستیابی به صلحی پایدار در منطقه است. او همچنین تاکید کرده بود که به دنبال صلحی خواهد رفت که دیگر اتفاقاتی چون ۷ اکتبر در آن مشاهده نشود. با این حال طرح‌هایی که او دنبال می‌کند بیشتر از طریق دادن امتیازات بیشتر برای اسرائیل دنبال می‌شود و هیچ سهمی برای فلسطینی‌ها در آن دیده نمی‌شود. سفر ویتکاف بخشی از یک سری دیدارهایی است که مشاوران ترامپ در هفته‌های اخیر با رهبران خاورمیانه انجام داده‌اند.

جروزالم پست به نقل از یک منبع آگاه گفته است که بن سلمان در دیدار با ویتکاف در مورد روابط ایالات متحده و عربستان، جنگ در غزه و همچنین عادی‌سازی روابط با اسرائیل و البته مسائل منطقه‌ای با یکدیگر گفتگو کردند. 

به گزارش یورونیوز، ویتکاف که یک تاجر ثروتمند است همچنین هفته جاری در یک کنفرانس رمزارز در امارات متحده عربی شرکت کرد. چند ماه پیش، ویتکاف و ترامپ یک شرکت رمزارز به نام World Liberty Financial, Inc. تأسیس کرده بودند. او در جریان سفرش به ابوظبی با شیخ طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات دیدار و در مورد جنگ در غزه، تحولات در سوریه و سایر موضوعات منطقه‌ای گفتگو کرد. 

مسعود بولوس، پدر داماد دونالد ترامپ و مشاور او در امور خاورمیانه هم این هفته در منطقه بود و در دوحه با مقام‌های قطری دیدار کرد. او همچنین روز چهارشنبه با عبدالله، پادشاه اردن در واشینگتن ملاقات کرده بود. در همان روز ویتکاف و بولوس در واشینگتن با ران درمر، از نزدیکان بنیامین نتانیاهو ملاقات کردند. آدام بوهلر، فرستاده ویژه ترامپ برای امور گروگان‌ها، نیز قرار است هفته آینده برای اولین بار از زمان منصوب شدنش به اسرائیل سفر کند. سفارت‌خانه‌های سعودی و امارات در واشنگتن، همچنین ویتکاف، بولوس و تیم ترامپ از اظهارنظر در این خصوص خودداری کردند.

قبل از حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، دولت بایدن در حال مذاکره با عربستان سعودی و اسرائیل در مورد یک قرارداد بزرگ بود که شامل یک توافق صلح بین این دو کشور می‌شد. کاخ سفید همچنین قصد داشت یک توافق دفاعی ایالات متحده و عربستان سعودی و یک توافق همکاری هسته‌ای غیرنظامی را به عنوان بخشی از این قرارداد به گنجاند. محمد بن سلمان به این نتیجه رسیده بود که چنین قراردادی تنها در دوران دولت بایدن از لحاظ سیاسی امکان‌پذیر است.

با این حال، حمله ۷ اکتبر مذاکرات را متوقف کرد. جنگ‌های جاری در غزه و لبنان، همراه با خواسته‌های عربستان برای اقدامات در راستای ایجاد یک کشور فلسطینی، این قرارداد را دست کم در کوتاه‌مدت چالش‌برانگیز کرده است. محمد بن سلمان و مشاوران ارشدش در ماه‌های اخیر به طور عمومی و خصوصی تأکید کرده‌اند که همچنان به دستیابی به چنین توافقی علاقه‌مند هستند، اما شرط اصلی عربستان یعنی تعهد اسرائیل به یک جدول زمانی واضح و غیرقابل برگشت برای ایجاد یک کشور فلسطینی بر سر جای خود باقی است. 

تاکنون، نتانیاهو این درخواست را رد کرده و بیشتر جریان‌های سیاسی در اسرائیل هم با آن مخالف هستند. ضمن اینکه افراد منصوب از سوی ترامپ هم با ایده مخالف هستند. جروزالم پست می‌گوید مقام‌های اسرائیلی بر این باورند با توجه به موفقیت‌های نظامی اخیر اسرائیل علیه ایران، ممکن است عربستان از شرط خود برای تشکیل یک کشور فلسطینی صرف نظر کند. دونالد ترامپ در مصاحبه اخیر خود با مجله تایم از طرح صلحی که در دور نخست حضورش در قدرت که بر راه حل دو کشور مبتنی بود حمایت نکرد. شخصیت‌های نزدیک به ترامپ می‌گویند با توجه به تحولاتی که در منطقه ایجاد شده، احتمالا رئیس جمهور جدید از طرح صلحی جدید رونمایی خواهد کرد که در آن امتیازات بیشتری به اسرائیل ارائه می‌شود و حقوق فلسطینی‌ها بیش از قبل نادیده گرفته خواهد شد. در عین حال ترامپ برای پیشبرد این طرح روی همکاری عربستان سعودی هم حساب ویژه‌ای باز 

کرده است.