وزیر خارجه آمریکا در آنکارا بر دوری از هرگونه جنگ جدید در سوریه تاکید کرد؛
توصیههای واشنگتن به اردوغان درباره آینده دمشق
رامین پرتو
تحولات در سوریه روز به روز ابعاد جدیدی به خود میگیرد و حالا با گذشت کمتر از یک هفته از سقوط حکومت بشار اسد و پناهندگی وی در روسیه، شاهد آن هستیم که رخدادهای سیاسی در حال پوستاندازی و ورود به عرصه جدید است. بدون شک ترکیه به عنوان ستون فقرات این تحولات این روزها به شدت درگیر است. در این میان روز پنجشنبه در یک اتفاق به شدت نادر، ابراهیم کالین، رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه (میت) وارد دمشق پایتخت سوریه شد. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی رویترز، رؤسای سازمانهای اطلاعات ترکیه و قطر روز پنجشنبه برای دیدار با رهبران شورشیان سوریه وارد دمشق شدند. تصاویر منتشرشده در رسانهها خروج ابراهیم کالین در میان انبوهی از نیروهای امنیتی و جمعیت به مسجد اموی دمشق را نشان میدهد؛ مسجدی که صبح روز ساقط شدن بشار اسد، احمد الشرع مشهور به ابومحمد الجولانی رهبر گروه شورشی هیئت تحریرالشام، به محض ورود به دمشق، به آنجا رفت و سخنرانی کرد. خبرگزاری رویترز از قول دو منبع گزارش کرد که کالین به همراه خلفان الکعبی، رئیس سرویس اطلاعاتی قطر قرار است با جولانی و محمد البشیر، نخستوزیر دولت انتقالی سوریه دیدار و گفتوگو کنند.
از سوی دیگر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم به ترکیه سفر کرد تا با مقامات این کشور در مورد وضعیت فعلی سوریه و آینده این کشور دیدار و مذاکره کند. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه، وی در دیدار با اردوغان بر لزوم تضمین قدرت ائتلاف بینالمللی ضد داعش برای ادامه ماموریت خود تاکید کرد. وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که بلینکن با اردوغان درباره آخرین تحولات سوریه و حمایت از روند انتقال سیاسی با رهبری خود سوریه، صحبت کرده است. بلینکن بر اهمیت احترام تمام طرفهای سوری به حقوق بشر و حمایت از غیرنظامیان از جمله اقلیتها و اهمیت تسهیل ورود کمکهای بشردوستانه تاکید کرد. وی همچنین بر نیاز آوارگان سوری به حمایت تاکید کرده است.
تیم امنیتی- سیاسی بایدن در آخرین روزهای حضور خود در کاخسفید، به دنبال آن است تا پرونده غزه را به موازات تحولات سوریه به یک نقطه مشخص که آتشبس اسرائیل و حماس است برسانند؛ چنانچه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا به موازات سفر وزیر خارجه آمریکا به ترکیه، به اسرائیل سفر و درمورد آتشبس غزه با نتانیاهو گفتوگو کرد
اردوغان نیز در این دیدار تاکید کرد: ترکیه از همان آغاز از حفظ تمامیت ارضی و وحدت سوریه حمایت کرد. ما تدابیر لازم را برای امنیت ملی خود علیه حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و داعش در سوریه اتخاذ خواهیم کرد. وی افزود: ترکیه به عنوان تنها کشور ناتو که رو در رو با داعش جنگید، نمیگذارد گروه پ.ک.ک و شاخههای آن وضعیت سوریه را به فرصت تبدیل کنند. اردوغان گفت: ما هرگز اجازه ایجاد هرگونه ضعفی در جنگ علیه داعش را نخواهیم داد. جامعه بینالمللی باید با هم برای احیا و بازسازی موسسات سوریه تلاش کنند. رئیسجمهور ترکیه همچنین دیروز (جمعه) گفت آنکارا انتظار دارد دولت موقت سوریه گامهای درست برداشته و برای همسایگانش یک تهدید نباشد.
دفتر اردوغان هم جمعه اعلام کرد که رئیسجمهور اردوغان گفت که مردم سوریه پس از یک بحران انسانی ۱۳ ساله، به مرحله تعیین آینده خود رسیدهاند. به گفته او، ترکیه در این فرآیند مشارکت خواهد کرد. در ادامه اظهارات این دفتر آمده است: «اردوغان اظهار داشت که ترکیه از حفظ وحدت سیاسی و تمامیت ارضی سوریه حمایت میکند و این حمایت را ادامه خواهد داد تا دولت موقت گامهای جامع، فراگیر و درستی بردارد، به مردم سوریه خدمت کند و تهدیدی برای همسایگان خود نباشد». در این راستا آنتونی بلینکن گفت که با اردوغان درباره امنیت منطقهای و انتقال سیاسی در سوریه صحبت کرده است. وی گفت: روند انتقالی باید با رهبری خود سوریه و شامل تمام سوریها باشد.
پس از دیدار بلینکن با اردوغان، او با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه هم دیدار کرد و فیدان در کنفرانس مطبوعاتی دوجانبه اعلام کرد که ما درباره نقش احتمالی ترکیه و آمریکا در آینده سوریه صحبت کردیم و ما به دنبال تحقق صلح و ثبات در سوریه و محو گروههای تروریستی در منطقه هستیم. وزیر خارجه آمریکا نیز گفت که با همتای ترکیهای درباره لزوم ادامه تلاشها برای مهار داعش و مسئله سوریه و فرصتی که اکنون مقابل ما و ملت سوریه برای بازسازی این کشور وجود دارد صحبت کردیم. ما به دولتی نیاز داریم که ثبات را تقویت کند و سلاح شیمیایی را از بین ببرد و تهدیدی برای همسایگان سوریه نباشد. ما خواهان دولتی در سوریه هستیم که شامل همه باشد. سوریه بعد از سالها دیکتاتوری و انزوا به حمایت بینالمللی نیاز دارد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در سفر به ترکیه با اردوغان درباره آخرین تحولات سوریه و حمایت از روند انتقال سیاسی با رهبری خود سوریه، صحبت و بر اهمیت احترام تمام طرفهای سوری به حقوق بشر و حمایت از غیرنظامیان از جمله اقلیتها تاکید کرد
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز گزارش کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیروز (جمعه) در سفری هماهنگ نشده برای مذاکره درباره آینده سوریه وارد عراق شد و با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق در بغداد دیدار کرد تا درباره وضعیت سوریه گفتگو کند.
آتشبس غزه در امتداد رخدادهای سوریه
وزیر خارجه ایالات متحده در سفر به ترکیه در مورد پرونده غزه هم اظهار نظر کرده است. بلینکن در بخشی از سخنان خود در کنفرانس خبری با هاکان فیدان اعلام کرد که ما طی دو هفته گذشته شاهد اشارههای مثبتی درباره امکان رسیدن به توافق آتشبس در غزه بودیم. ما تاکید کردیم که حماس باید توافق آتشبس در غزه را برای پایان دادن به وضعیت کنونی قبول کند. دو طرف همچنین درباره لزوم امضای توافق آتشبس در غزه صحبت کردند.
فارغ از این اظهارات بلینکن، باید توجه داشت که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا هم به موازات وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل سفر کرد و با بنیامین نتانیاهو به گفتوگو پرداخت. تصاویر منتشر شده از دفتر نتانیاهو نشان میدهد که مقامات نظامی از جمله رونن بار، رئیس شین بت، دیوید بارنیا، رئیس موساد در این نشست حضور دارند. نتانیاهو در این دیدار به سالیوان گفت: ما به ارتش دستور دادیم که به طور موقت منطقه حائل با سوریه را تا زمانی که نیروی مؤثری برای اجرای توافقنامه ۱۹۷۴ تشکیل شود، کنترل کند. وی افزود: اسرائیل تمام تلاش خود را برای محافظت از امنیت خود در برابر هرگونه تهدید انجام خواهد داد.
همچنین سالیوان در سخنانی اعلام کرد که «دستیابی به توافق در غزه بهمنظور آزادی گروگانها به یک ضرورت تبدیل شده است. معتقدم که ما به این توافق نزدیک شدهایم. هدف من این است که بتوانم در این ماه توافق را نهایی کنم». وی افزود: «من به دوحه و قاهره خواهم رفت تا شکافهای نهایی را در رابطه با توافق غزه پر کنم». این مقام آمریکایی مدعی شد که حذف برخی مقامات حماس به پیشبرد مذاکرات آتشبس کمک کرده و موضع این جنبش پس از آتشبس با لبنان نیز دستخوش تغییراتی شده است. سالیوان با این حال اذعان کرد که همچنان دستیابی به توافق آتشبس قطعی نیست. مشاور امنیت ملی آمریکا در ادامه تاکید کرد که فشارها برای آتشبس در غزه و توافق آزادسازی گروگانها به عادیسازی روابط با عربستان مرتبط نیست.
سالیوان همچنین در رابطه با تجاوزات اسرائیل به سوریه گفت: «اقدام اسرائیل در ورود به منطقه حائل سوریه منطقی و با حق دفاع از خود سازگار است اما انتظار داریم که اشغال منطقه حائل در سوریه توسط اسرائیل موقتی باشد». وی عنوان کرد: «آنچه اسرائیل در سوریه انجام میدهد شناسایی تهدیدها و خنثیسازی آنها است».
در پایان باید به این موضوع اشاره کرد که تیم امنیتی- سیاسی بایدن در آخرین روزهای حضور خود در کاخسفید، به دنبال آن است تا پرونده غزه را به موازات تحولات سوریه به یک نقطه مشخص که آتشبس اسرائیل و حماس است برساند. از سوی دیگر بلینکن به صورت علنی به اردوغان اعلام کرده که نباید در نواحی شمالی که کردهای سوریه حاضر هستند، یک جنگ جدید میان گروه حاکم بر دمشق با آنها به وجود بیاید. امری که نشان میدهد ماحصل چانهزنیهای بلینکن و سالیوان پرهیز از تنش و کنترل وضعیت سیال منطقه است.
دیدگاه تان را بنویسید