بنگلادش خواستار پیگرد مقامات حکومت سابق توسط اینترپل شد
دولت موقت بنگلادش اعلام کرد که برای سران فراری دولت سابق به رهبری «شیخ حسینا» نخستوزیر مستعفی این کشور، از اینترپل درخواست پیگرد خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، دولت موقت بنگلادش قصد دارد درخواست پیگرد قانونی برای دستگیری سران فراری دولت پیشین این کشور به رهبری شیخ حسینا را ارایه دهد. آصف نذرول، مشاور حقوقی این دولت، در جمع خبرنگاران اعلام کرد: افرادی که مسوول کشتارهای بیرویه در جریان قیامهای مردمی در ماههای ژوئیه و اوت (تیر و مرداد) هستند، از هر جایی که پناهنده باشند، بازگردانده خواهند شد تا محاکمه شوند.
با آغاز روند قضایی علیه شیخ حسینا، وی به دادگاهی در داکا احضار شده تا در تاریخ ۱۸ نوامبر به اتهاماتی مانند «کشتار و جنایات علیه بشریت» پاسخگو باشد. محمد تاجالاسلام دادستان ارشد دادگاه جرایم بینالمللی بنگلادش، اعلام کرده که این دادگاه تاکنون برای بیش از ۶۰ نفر از افراد وابسته به دولت سابق حکم جلب صادر کرده و حدود ۲۵ نفر از آنان بازداشت شدهاند. از زمان سقوط حکومت شیخ حسینا، دهها تن از متحدان وی به اتهام دست داشتن در سرکوب اعتراضاتی که به کشته شدن بیش از ۷۰۰ نفر منجرشد، دستگیر شدهاند. دولت موقت بنگلادش برای شیخ حسینا ۷۷ ساله حکم جلب صادر کرده است. وی آخرینبار در هند دیده شد، جایی که پس از فرار از کاخ ریاستجمهوری این کشور به آن پناه برد. طبق اعلام دولت موقت بنگلادش، حکومت ۱۵ ساله حسینا شامل نقض گسترده حقوق بشر، بازداشتهای جمعی و اعدامهای غیرقانونی مخالفان بوده است.
نذرول افزود که درخواست پیگرد قانونی به زودی به اینترپل ارایه خواهد شد. اگرچه هند عضو اینترپل است اما صدور پیگرد قانونی الزامی برای تحویل شیخ حسینا به بنگلادش ایجاد نمیکند. اعتراضات بنگلادش از اول ژوئیه آغاز شد؛ زمانی که فعالان دانشجویی در دانشگاه داکا به عنوان بزرگترین دانشگاه این کشور، به شدت با پلیس و هواداران دولت درگیر شدند. این اعتراضات در یک نظام بحث برانگیز سهمیهبندی مشاغل ریشه داشت که تا ۳۰ درصد مشاغل دولتی را به اعضای خانواده مبارزان جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ علیه پاکستان موسوم به «مبارزان آزادی» اختصاص میداد. تظاهرات مسالمتآمیز دانشجویی که در آغاز برای مخالفت با سهمیههای استخدامی در دولت شکل گرفته بود به یک کارزار سراسری نافرمانی مدنی و خشونت انجامید که در نهایت به استقرار ارتش و حکومت نظامی توسط دولت وقت منجر شد. شیخ حسینا، دختر شیخ مجیب الرحمان، بنیانگذار بنگلادش مستقل که از سال ۲۰۰۹ میلادی به مدت ۱۵ سال نخست وزیر این کشور بود، در پی تداوم ناآرامیها و شدت گرفتن درگیریها از سمت خود کنارهگیری و در مورخ ۱۵ امرداد ماه ۱۴۰۳ با یک فروند بالگرد داکا را به مقصد هند،
ترک کرد.
یک روز پس از استعفا و فرار شیخ حسینا، دفتر ریاست جمهوری بنگلادش، پارلمان این کشور را منحل کرد و محمد یونس برنده جایزه صلح نوبل بنا به خواست معترضان، در مورخ ۱۸ امرداد گذشته با ادای سوگند، ریاست دولت موقت را در این کشور برعهده گرفت.
دیدگاه تان را بنویسید