سنای تحت کنترل جمهوری‌خواهان آمریکا در ضربه‌ای مهلک به دونالد ترامپ به بررسی قعطنامه پایان حمایت آمریکا از جنگ ائتلاف متجاوز سعودی در یمن رأی مثبت داد.

به نقل از پایگاه خبری هیل سناتورهای آمریکایی در شرایطی با بحث و تبادل‌نظر بر سر این قطعنامه موافقت کردند که تنها یازده تن از جمهوری‌خواهان این مجلس به تمام دموکرات‌های حامی آن پیوستند. سنا از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد تا ظرف مدت ۳۰ روز هرگونه نیرو را از یمن خارج کرده و به هرگونه تاثیر در این کشور پایان دهد. با این حال ترامپ گفته است در صورتی که این قطعنامه به دست او برسد، آن را وتو خواهد کرد.

سناتورها تا چهارشنبه شب (21 آذر ماه) همچنان بر سر اصلاحات مشاجره می‌کردند. مخالفان می‌گویند قطعنامه مذکور حمایت‌ لازم برای تصویب را در اختیار دارد. اقدامات سنای آمریکا نشان دهنده عمق نارضایتی از عربستان در کنگره آمریکا و همچنین تعمیق شکاف میان کاخ سفید و کنگره در بحث روابط آمریکا و سعودی است.

گرچه دونالد ترامپ تمام‌قد در کنار دولت سعودی ایستاده است، اما سناتورها می‌گویند چیزی نمی‌تواند مانع از پیشرفت قطعنامه یمن شود و تنها اکثریتی ساده کافی است، زیرا این قطعنامه به استناد به قانون اختیارات جنگی طرح شده است

در شرأیطی که سنای آمریکا قصد دارد امروز روی قطعنامه محکوم کردن عربستان بابت جنگ در یمن  و ترور جمال‌خاشقجی رأی‌گیری به عمل آورد، یک گروه دو حزبی از سناتورها به اعمال تحریم‌های سنگین علیه این پادشاهی در این مجلس در سال آتی متعهد شد. سنای آمریکا چهارشنبه با ۶۰ رأی موافق به ۳۹ رأی مخالف به آغاز بررسی قطعنامه پایان حمایت آمریکا از جنگ یمن رأی مثبت دادند.

گرچه دونالد ترامپ تمام قد در کنار دولت سعودی ایستاده است، اما سناتورها می‌گویند چیزی نمی‌تواند مانع از پیشرفت قطعنامه یمن شود و تنها اکثریتی ساده کافی است زیرا این قطعنامه به استناد به قانون اختیارات جنگی طرح شده است. این تحولات در شرایطی انجام می‌شود که اکثر سناتورها متقاعد شدند که محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی در قتل وحشیانه جمال‌خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی دست داشته است.

واکنش آمریکا به توافق میان گروه‌های یمنی در سوئد

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای بامداد جمعه (23 آذر ماه) از توافق میان گروه‌های یمنی در سوئد در خصوص بندر الحدیده و کاهش درگیری‌ها در شهر تعز استقبال کرد. 

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در روز پنجشنبه (22 آذر ماه) در اختتامیه نشست‌های سوئد که با محوریت مسئله یمن برگزار شد، عنوان داشت که دور دیگری از مذاکرات میان دولت مستعفی یمن و هیات انصارالله در ماه ژانویه(دی ماه) برگزار می‌شود

گروه‌های یمنی شرکت‌کننده در مذاکرات صلح سوئد روز پنجشنبه (22 آذر ماه) از توافق بر سر آتش‌بس در استان الحدیده و شهر تعز و رسیدن کمک به این شهرها خبر دادند.

وزارت‌خارجه آمریکا در بیانیه‌ای در واکنش به این توافق گفت: آمریکا از شرکت‌کنندگان در مذاکرات سوئد در خصوص یمن، بابت پیشرفت بر سر طرح‌های کلیدی از جمله آتش‌بس و عقب‌نشینی نیروها از الحدیده، مبادله زندانیان و گشایش کریدورهای بشردوستانه برای شهر تعز تقدیر می‌کند.

وزارت خارجه آمریکا گفته با آن‌که لازم است بر سر بسیاری از جزئیات رایزنی‌های بیشتری انجام شوند، اما این گفت‌‌‌و‌گوها یک گام محوری به شمار می‌روند.

در بخشی از این بیانیه هم آمده است: صلح، امکان‌پذیر است. پایان این گفت‌وگوها می‌توانند آغاز فصلی جدید برای یمن را رقم بزنند.

گفت‌و‌گوهای صلح یمن از یک هفته پیش در استکهلم سوئد میان دو هیأت صنعاء و ریاض آغاز شده بود و چهارمین دور گفت‌و‌گوهایی بود که صورت می‌گرفت. در سه دوره پیشین طرفین موفق نشده بودند به هیچ دستاوردی برسند.

جنگ عربستان علیه یمن که با حمایت آمریکا و انگلیس از فروردین سال ۱۳۹۴ آغاز شده، تاکنون ده‌ها هزار کشته بر جا گذاشته است. روزنامه واشنگتن‌پست سوم آگوست (مرداد-شهریور) سال ۲۰۱۸ نوشت که آمار کشته‌ها از ۵۰ هزار نفر فراتر رفته است.

استقبال ترکیه از توافق صلح بین طرف‌های یمنی در مذاکرات سوئد 

دولت ترکیه با استقبال از حصول توافق صلح بین طرف‌های یمنی در مذاکرات استکهلم بر حمایتش از اقدامات سازمان ملل با هدف برقراری کامل آرامش در یمن تاکید کرد.

وزارت خارجه ترکیه در روز جمعه (23 آذر ماه) با صدور بیانیه‌ای از توافق طرف‌های یمنی بر سر موارد مهم جهت پیشرفت به سوی صلح در جریان مذاکرات سوئد استقبال کرد.

در بیانیه وزارت خارجه ترکیه ضمن استقبال از توافق تبادل اسرا بین دو طرف، از برداشته شدن گام‌هایی برای بهبود وضعیت در استان جنوبی تعز و آتش‌بس در شهر بندری و مهم الحدیده تقدیر کرد.

به نوشته خبرگزاری آناتولی آنکارا با تاکید بر حمایت خود از اقدامات سازمان ملل در جهت برقراری کامل صلح و ثبات در یمن، تداوم مذاکرات برای رسیدن به چهارچوبی جهت راهکار سیاسی را مهم دانست.

این بیانیه همچنین انتظار دولت ترکیه برای پایان یافتن جنگ خانمان‌سوز یمن و نجات «برادران و خواهران یمنی» خود از درد و رنج را بیان داشته و با قربانیان این جنگ چهار ساله همدردی کرد.

از سوی دیگر دبیر کل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش نیز اعلام کرد که دور دیگر از مذاکرات میان دولت مستعفی یمن و انصارالله در ماه ژانویه (دی - بهمن ماه) آتی برگزار می‌شود.

به نقل از اسکای نیوز، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در روز پنجشنبه (22 آذر ماه) در اختتامیه نشست‌های سوئد که با محوریت مسئله یمن برگزار شد، عنوان داشت که دور دیگری از مذاکرات میان دولت مستعفی یمن و هیات انصارالله در ماه ژانویه(دی ماه) برگزار می‌شود. وی گفت  توافقی درمورد کاهش تنش و رساندن کمک‌های انسانی به شهر تعز و تبادل اسرا بوجود آمده است. یمن از بحران انسانی بی‌سابقه‌ای رنج می برد و سرنوشت آینده این کشور در دستان دو طرف گفتگوهاست. سازمان ملل به تلاش‌ها برای توزیع کمک‌های بشردوستانه در این کشور کمک خواهد کرد.

وی خاطرشان کرد: به توافقی در مورد بندر الحدیده دست یافته‌ایم که به خارج‌ کردن نیروهای درگیر از شهر الحدیده می‌انجامد و در سراسر این استان، آتش بس اعلام می‌شود.

وزیر خارجه دولت مستعفی یمن و رئیس هیات انصارالله در مذاکرات سوئد نیز با یکدیگر دست دادند.

رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز به جنگ قطعنامه یمن رفت

رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با پیش‌ کشیدن لایحه‌ای مرتبط با کشاورزی در آرکانزاس با به جریان افتادن قطعنامه پایان حمایت آمریکا از جنگ یمن مخالفت کرد.

به نقل از خبرگزاری آناتولی، پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با لایحه‌ای کشاورزی که شامل همه چیز از بیمه محصولات کشاورزی تا پول برای پهنای باند روستایی می‌شود، به جنگ قطعنامه ضد سعودی رفت.  با اقدام پل رایان، هرگونه رأی‌گیری برای قطعنامه‌های تحت حمایت قانون اختیارات جنگی تا پایان دوره کنگره کنونی که سوم ژانویه (سیزده دی ماه) به پایان می‌رسد، عملا غیر ممکن می‌شود.

رئیس مجلس نمایندگان آمریکا برای سناتورهایی که تلاش دارند تا قطعنامه یمن را به جریان بیندازند و در دو مجلس کنگره آمریکا آن را به تصویب برسانند، مانع ایجاد کرده است. توماس میسی، از قانون‌گذاران مجلس نمایندگان آمریکا در پیامی توئیتری نوشت: نفرت‌انگیز است. پل رایان از مسئولیت بحث درباره مداخله ما در جنگ یمن با پنهان کردن این قطعنامه جنگی در یک فرایند رأی‌گیری روی لایحه کشاورزی فرار می‌کند. بسیارجای تاسف دارد!

چنان‌چه قطعنامه سنا برای پایان دادن به نقش آمریکا در جنگ یمن به تصویب برسد، اقدام پل رایان موجب شده است تا این قطعنامه برای تصویب به صحن مجلس نمایندگان آمریکا نرسد.َ

سناتور کریس مورفی، از دموکرات‌های حامی قطعنامه یمن معتقد است سنا پس از حمله ماه اوت (مرداد - شهریور ماه) ائتلاف متجاوز سعودی به اتوبوس مدرسه‌ای در یمن که به کشته شدن ده‌ها کودک منجر شد به جمع‌بندی رسید. مورفی افزود: می‌دانم که برخی از مردم نمی‌خواهند این را باور کنند اما گمان می‌کنم که حتی اگر جمال‌خاشقجی هرگز به قتل نمی‌رسید باز هم این قطعنامه به تصویب می‌رسید. معتقدم تلاش‌ها برای بیرون کشیدن ایالات متحده از این جنگ بیشتر شده است. من معتقدم حتی پیش از قتل خاشقجی هم ۵۱ رأی لازم را داشتیم.

سناتور برنی سندرز در این جلسه گفت: حمایت آمریکا از جنگ یمن مانعی برای دستیابی به راه حل سیاسی بحران یمن خواهد بود. کنگره آمریکا مشارکت در جنگ یمن را تصویب نکرد.

سناتور لیندسی گراهام گفت: عربستان به رهبری ولیعهد یک نیروی ویران‌گر است. بازداشت نخست وزیر لبنان در عربستان سعودی و محاصره قطر، عجیب‌ترین چیزهایی است که در بیست سال اخیر مشاهده کرده‌ام. ولیعهد سعودی در قتل جمال‌خاشقجی دست داشته است. عربستان به آمریکا بیش از آن نیاز دارد که ما به آن‌ها نیاز داریم و می‌توانیم نفت بیشتری در مکان دیگری پیدا کنیم. تا زمانی که ولیعهد عربستان در قدرت باشد روابط با ریاض طبیعی نخواهد بود. چشم‌پوشی از تمام خطاهای عربستان خطرناک خواهد بود.

سناتور باب منندز گفت: باید اقدامات بیشتری برای متوقف کردن جنگ در یمن انجام داد از جمله توقف ارائه سلاح به عربستان سعودی.

سناتور باب کورکر گفت: معتقدم ولیعهد سعودی دستور قتل جمال‌خاشقجی را داده و بر آن نظارت داشته است. بنابراین کافی است ولیعهد سعودی برابر هیأت منصفه حاضر شود تا در کمتر از ۳۰ دقیقه به قتل خاشقجی محکوم شود.

این تدابیر در شرایطی انجام می‌شود که دولت به سختی علیه اقدام قانون‌گذاران سنا وارد عمل شده است. جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا و مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اواخر ماه گذشته ( آبان ماه) در سنا علیه این اقدام سخن گفتند و انتظار می‌رود در روز پنج‌شنبه (22 آذر ماه) هم در مجلس نمایندگان آمریکا دست به اقدام مشابهی بزنند.

جینا هاسپل، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) روز چهارشنبه (21 آذر ماه) به صورت جداگانه با گروهی از قانون‌گذاران سنا و مجلس نمایندگان آمریکا دیدار کرد اما تنها موجب اتفاق نظر میان سناتورها مبنی بر مسئول بودن ولیعهد سعودی شد. سناتور لیندسی‌گراهام پس از این جلسه به خبرنگاران گفت: شواهد معتبری وجود ندارد، اما افکار معتبری وجود دارد! سخنان او در واکنش به ادعای ماتیس مطرح شد که مدعی است هیچ مدرک معتبری علیه ولیعهد سعودی وجود ندارد.

چهارمین دور مذاکرات یمن که با نظارت تشویق و نظارت سازمان ملل از روز جمعه گذشته (شانزدهم آذر ماه) به‌صورت رسمی شروع شد. طی این چند روز مارتین گریفیتس فرستاده ویژه سازمان ملل، در سالن‌های مجزا با هیأت دولت نجات ملی مستقر در صنعاء و هیأت دولت مستعفی یمن مستقر در عدن دیدار می‌کرد.

پیشتر نیز هیأت مذاکره‌کننده دولت نجات ملی یمن، از تبادل فهرست اسامی اسرای دو طرف که شامل پانزده هزار نفر می‌شود، به منظور مقدمه‌سازی برای آزادی آن‌ها از سوی دو طرف خبر داد.