در واکنش به مصادره کشتی‌ها و ملوانان اوکراینی توسط روسیه، آمریکا آماده می‌شود تا یک کشتی جنگی را به دریای سیاه اعزام کند؛ تصمیمی که می‌تواند منجر به تشدید هرچه بیشتر تنش‌ها در این منطقه شود.

به نقل از شبکه خبری سی ان ان، پنتاگون از وزارت امور خارجه آمریکا خواسته تا به دولت ترکیه درباره برنامه‌اش در زمینه اعزام احتمالی یک ناو به این آب‌های مورد مناقشه اطلاع دهد و تاکید کرده این اقدام در واکنش به اقدامات تهاجمی مسکو علیه اوکراین صورت می‌گیرد.

آن اقدامات در تنگه کرچ که دریای آزوف را به دریای سیاه متصل می‌کند، رخ دادند.

اعزام احتمالی این ناو آمریکایی درست پس از آن مطرح شد که وزارت خارجه روسیه دولت اوکراین را به انجام آماده‌ سازی‌ها برای حمله علیه روسیه در بخش شرقی شبه جزیره اوکراین متهم کرد.

این وزارتخانه اشاره کرد که اطلاعیه اخیر در بخش‌هایی از اوکراین به عنوان پوششی برای این مقدمه چینی‌ها استفاده شده است.

اگر آمریکا یک ناو نیروی دریایی به دریای سیاه اعزام کند این اقدام به طور چشمگیری به  احتمال رویارویی‌های نظامی میان روسیه، آمریکا و اوکراین دامن می‌زند؛ اوکراینی که ارتش آمریکا از زمان الحاق شبه جزیره کریمه به مسکو در سال ۲۰۱۴ میلادی از آن حمایت کرده است.

براساس کنوانسیون مونترو، وزارت امور خارجه آمریکا باید بیش از آنکه ناوش بتواند از این تنگه عبور کند به دولت ترکیه اطلاع دهد؛ کنوانسیون مونترو که در سال ۱۹۳۶ میلادی شکل گرفت و بر تحرک‌های کشتی‌های نظامی از طریق تنگه‌های داردانل و بسفر که دریای مدیترانه را به دریای سیاه مرتبط می‌سازد نظارت دارد.

یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا به شبکه سی ان ان گفت: آمریکا فعالیت‌های خود را مطابق با شروط قید شده در کنوانسیون مونترو انجام می‌دهد. با این حال ما درباره ماهیت ارتباطات دیپلماتیک‌ خود با دولت ترکیه هیچ اظهار نظری نخواهیم کرد.

این اعزام احتمالی ناو آمریکایی به دنبال مانور نظامی متفاوت آمریکا در دریای ژاپن صورت می‌گیرد که در جریان آن یک کشتی نیروی دریایی روز چهارشنبه به آب‌های مورد مناقشه در دریای ژاپن نزدیک شد.

انتظار می‌رود که این اقدام روسیه را عصبانی کند و به منظور به چالش کشیدن ادعاهای روسیه بر آب‌های این منطقه که توسط آمریکا و دیگر کشورها برای نقل و انتقالات کالا مورد استفاده قرار می‌گیرد، صورت می‌گیرد.

درخواست اوکراین از جامعه جهانی برای پاسخی سریع و قاطع به اقدامات روسیه

پیش از این اقدام آمریکا، برغم از سر گرفته شدن فعالیت در بنادر ماریوپل و بردانیسک اوکراین در دریای آزوف، محلی که به عنوان کانون تنش دریایی میان مسکو و کی‌یف لقب گرفته است، اوکراین خواستار آن شد که جامعه بین الملل هرچه سریعتر نسبت به اقدامات روسیه واکنش نشان دهد.

پاولو کلیمکین، وزیر امور خارجه اوکراین روز پنجشنبه از جامعه جهانی خواست به «اقدام تجاوزگرانه» روسیه بر ضد کشورش در تنگه کرچ پاسخی «سریع و قاطع» بدهد.

وزیر امور خارجه اوکراین که در جریان نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در میلان سخن می‌گفت با اشاره به تکرار اقدامات برهم زننده ثبات از سوی روسیه این رویکرد را «تهدیدی بزرگ» برای امنیت اروپا قلمداد کرد.

این پنجمین نشست اعضای سازمان امنیت و همکاری اروپا در سطح وزیران بود که دستور جلسه آن تحت تاثیر تنش دریایی میان روسیه و اوکراین قرار گرفت. پاولو کلیمکین در بخشی دیگر از سخنان خود تاکید کرد که روسیه در سال جاری از اقدامات «تحریک آمیز و تجاوزگرانه» خود دست نکشیده بلکه بر وسعت آن نیز افزوده است.

نیروی دریایی روسیه روز بیست و پنجم نوامبر سه ناوچه اوکراینی و ۲۴ ملوان این کشتی های جنگی را به اتهام ورود «غیرقانونی» به قلمرو آبی روسیه در تنگه کرچ، محل اتصال دریای آزوف به دریای سیاه، توقیف کرد.