دلایل شکست گریفیث در یمن چه بود؟
مارتین گریفیث انگلیسی، نماینده ویژه سازمان ملل در یمن در حالی این سمت را ترک میکند که نتوانست چه در سطح انسانی و چه در سطح نظامی ماموریتی را که به وی محول شده بود، به سرانجام برساند. اما دلیل این شکست چیست و چه انتظاراتی از نماینده بعدی میرود؟
به گزارش اسپوتنیک، اکرم الحاج، تحلیلگر مسائل سیاسی یمن معتقد است که گریفیث که فوریه سال ۲۰۱۸ جانشین اسماعیل ولد شیخ اصالتا موریتانیایی شد نتوانست بحران یمن را حل کرده و به جنگ چند ساله این کشور پایان دهد. وی افزود، دلیل این ناکامی این بود که گریفیث در اقداماتش میان طرفهای درگیر و حتی در گزارشهایش به جامعه بین الملل صریح نبود. مرتب میگفت دستیابی به توافق میان طرفهای درگیر نزدیک است در حالی که شکاف میان این طرف ها بیشتر میشد. او به صراحت از طرفی که مانع تراشی میکرد، صحبت نکرد و از تحرکاتش چنین برمیآمد که گویی نمیداند چه میخواهد. الحاج گفت، اخیرا و در نتیجه فریبکاری، گریفیث مورد حمله و اتهام قرار گرفت و از همه طرف به شخص نامطلوبی بدل شد و علاوه بر آن از پیش زمینههای درگیری و ترکیب قبایل یمن که یکی از موانع دستیابی به تفاهمات بود، آگاهی نداشت. گریفیث از زمانی که مدیر اجرایی موسسه اروپایی صلح شد به هدر دادن وقت و شرط بندیهای پوچ معروف است. او گمان میکند کلید صلح در یمن در دستان شیوخ قبایل است در حالی که معروف است که قبایل یمن همواره در کنار قدرتمندترین ها هستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی گفت، گریفیث بیشتر از همه شکست های متوالی را ترویج داد و حتی جایگاه دیپلماتیک خود را به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل فراموش کرده و به ترویج توهمات پرداخت. گریفیث مهارت و دیپلماسی بالایی ندارد، او گزینههایی را برای طرفهای درگیر در یمن مطرح میکرد اما راه حل ارائه نمیکرد و دیدگاه سطحی داشت. شاید نماینده بعدی شوکه شود زیرا سلف وی پیش زمینه، مهارتها و دستاوردهایی بر جای نگذاشته است تا بتواند براساس آن اقدام کند.
تمامی طرحهای دوره گریفیث قبل از اینکه وی پیرامون آن با طرفهای درگیر به مذاکره بنشیند، ناکام میماند. وی افزود: ما باید بپذیریم که هر نمایندهای به عنوان کارمند سازمان ملل میآید و دستورکارهای این سازمان را اجرایی میکند اما این امر مانع از این نمیشود که نماینده ویژه دیدگاهی درباره واقعیت یمن نداشته باشد.
نماینده ویژه سازمان ملل صرفا یک پستچی نیست و مردم یمن باید برای او در اولویت و در راس برنامههای حل و فصل بحران و جنگ یمن باشند، حقوق کارمندان پرداخت شود، غذا، دارو و مشتقات نفتی وارد شود، اقتصاد رونق بگیرد و بنادر و فرودگاه ها فعال شوند در این صورت است که می توان یک راه حل واقعی برای پرونده یمن در نظر گرفت. از سوی دیگر عبدالستار الشمیری، رئیس مرکز مطالعات جهود در یمن گفت، تغییر نماینده ویژه سازمان ملل در یمن اجتناب ناپذیر بود و دیر انجام شد چون گریفیث بسیار بدتر از اسلاف خود است.
وی افزود، درست است که هر نماینده جدیدی اساس اختلافات و درگیری ها را تغییر نخواهد داد و خیلی نخواهد توانست روند حوادث را تغییر دهد اما پروندههای مهمی به ویژه پروندههای انسانی وجود دارد که نماینده ویژه سازمان ملل باید درمورد آنها اقدام کند چون در دوره گریفیث در امدادرسانی فساد زیادی صورت گرفت که ممکن است در مورد آنها در آینده تحقیق شود. یمن از سال ۲۰۱۵ وارد جنگ داخلی شده است و دولت مستعفی یمن و انصارالله با یکدیگر درگیر شدهاند. عربستان نیز در حمایت از دولت مستعفی یمن در مقابل انصارالله، ائتلاف عربی را در این کشور هدایت میکند.
دیدگاه تان را بنویسید