تازهترین گزارش شاخص جهانی در حیطه محیط زیست؛
آمریکا، عربستان و ایران بدترین عملکرد را دارند!
پنج روز مانده به نشست جهانی اقلیمی به میزبانی دبیرکل سازمان ملل، یک گزارش تازه اعلام کرد که در زمینه جلوگیری از تغییرات اقلیمی، از میان ۵۷ کشور در سراسر جهان، ایالات متحده، عربستان سعودی و ایران بدترین عملکرد را دارند. در گزارش سالانهای که چندین نهاد محیط زیستی درباره عملکرد ۵۸ کشور جهان در حوزه محیط زیست منتشر میکنند، سوئد همچنان بالاترین رتبه را دارد. آمریکا در قعر جدول و پس از ایران و عربستان سعودی است. شاخص عملکرد در حیطه محیط زیست در ۵۷ کشور جهان به اضافه اتحادیه اروپا از سوی سه نهاد محیط زیستی با همکاری ۱۰۰ متخصص اعلام شد. بر اساس گزارش این سه نهاد، کشور سوئد همچنان برای چهارمین سال متوالی در صدر کشورهایی قرار دارد که در حفاظت از محیط زیست تلاش کردهاند. این گزارش، وضعیت کشور سوئد را از این نظر «خوب» ولی نه «خیلی خوب» توصیف کرده و سه مقام اول را که در حقیقت مشمول امتیاز «خیلی خوب» میشوند خالی گذاشته است. کشور سوئد در زمینه آلایندگی دیاکسیدکربن، انرژیهای تجدیدپذیر و سیاست محیطزیستی استانداردهایی را تعیین کرده است. تنها میزان مصرف سرانه بالای انرژی در سوئد مانع از آن شده تا رتبه این کشور بالاتر از چهار شود.
جرمن واچ، شبکه فعالیت اقلیمی (CAN) و انستیتو اقلیم نو همهساله از سال ۲۰۰۵ این شاخصها را در میان ۵۷ کشوری که بیشترین میزان آلایندگی را دارند به اضافه اتحادیه اروپا بررسی و اعلام میکنند. در برآورد کلی میان ۵۸ کشور، اتحادیه اروپا توانسته شش رتبه صعود کند و به مقام ۱۶ جدول برسد. به گفته یکی از نویسندگان این گزارش، ارتقای رتبه اتحادیه اروپا بیش از هرچیز به این دلیل است که سیاست محیطزیستی در آن بهتر ارزیابی شده است. به گفته این کارشناس اگر اتحادیه اروپا در دستیابی به اهداف تعیینشده برای ۲۰۳۰ یا پیادهسازی «توافق سبز» موفق نشود، در سال آینده رتبهاش دوباره سقوط خواهد کرد. بر اساس این گزارش کشورهای اروپایی مجارستان، لهستان، چک، اسلوونی و قبرس به سرعت در حال سقوط به ردههای پایینی جدول هستند. در مقابل کشورهای پرتغال و نیوزیلند روندی رو به صعود دارند؛ پرتغال از رتبه ۲۵ به ۱۷و نیوزیلند از ۳۷ به ۲۸ رسیدهاند.
بررسی شاخص آلودگیها پیش از شروع همهگیری کرونا انجام شده است. یکی از اعضای انستیتو «اقلیم نو» که در نوشتن این گزارش سهیم بوده میگوید این موضوع بسیار مهم است که بستههای اقتصادی تدارک دیدهشده در زمان شیوع پاندمی تنها از احیای اقتصادی حمایت نکنند بلکه برای یک اقتصاد بدون دیاکسید کربن نیز برنامهریزی کنند. در زمینه تلاش برای حفاظت از محیط زیست وضعیت کشور آلمان اندکی بهبود یافته و به کشورهای میانه پیوسته است. رتبه این کشور با چهار درجه صعود به ۱۹ از میان ۵۸ کشور آلودهکننده رسیده است. بررسی کلی وضعیت محیط زیست، آلمان در حد «متوسط» است. این کشور بیش از هرچیز در سیاست بینالمللی محیط زیستی نمره خوب گرفته است از جمله در حیطه ریاست دورهای شورای اروپا. با وجود نمره متوسط برای سیاست ملی محیطزیستی، آلمان به دلیل ذکر شده در بالا در ردهبندی سیاست کلی محیط زیست نمره «خوب» گرفته است. سایت تاگس شاو آلمان حدود دو ماه پیش گزارشی درباره پیشرفت کشورهای آفریقایی در زمینه محیط زیست منتشر کرد و در آن مراکش را جزو کشورهای پیشرو دانست. بر اساس این گزارش مراکش تا کنون توانسته ۴۰ درصد انرژی مورد نیازش را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین کند و برنامهاش این است که تا ۱۰ سال آینده این میزان را به ۵۰ درصد برساند. براساس این گزارش هماکنون ۵۵ هزار مسجد در این کشور با اکثریت مسلمان با انرژی خورشیدی تامین میشوند.
دیدگاه تان را بنویسید