پس از ورود نیروهای آذربایجان به آغدام؛
وزیر دفاع ارمنستان استعفا کرد!
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد، واحدهای ارتش این کشور صبح روز گذشته (جمعه) وارد منطقه آغدام که بر طبق توافق آتش بس پایان دهنده به شش هفته درگیری اخیر با ارمنستان بر سر قره باغ از سوی نیروهای ارمنی واگذار شد، شدند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این آتش بس که چند روز پیش با میانجیگری روسیه حاصل شد، تصریح کرده که ارمنستان کنترل برخی مناطقی که در بیرون از مرز قره باغ با جمهوری آذربایجان در اختیار دارد را به آن واگذار میکند. اولین بخش از این مناطق یعنی شهر آغدام قرار بود که روز گذشته (جمعه) واگذار شود. منطقه قرهباغ اگر چه در داخل جمهوری آذربایجان قرار دارد اما از زمان پایان یافتن یک جنگ با جدایی طلبان این مناطق در سال ۱۹۹۴ در کنترل نیروهای ارمنی تباری که مورد حمایت ارمنستان بودهاند قرار داشته است. آن جنگ نه فقط باعث قرار گرفتن خود منطقه قرهباغ در دستان ارمنستان شد بلکه میزان قابل توجهی از مناطقه پیرامون نیز در اختیار این کشور ماند. درگیریهای سنگینی که ۲۷ سپتامبر در قرهباغ بالا گرفت باعث رقم خوردن بزرگترین تشدید درگیریها میان این دو جمهوری متعلق به شوروی سابق در ربع قرن گذشته شده و صدها و شاید هزاران کشته به جا گذاشت. آتشبس چند روز پیش بعد از چند تلاش شکست خورده برای برقرار یک آتش بس پایدار سرانجام باعث متوقف شدن خشونتها شد. این آتش بس از سوی جمهوری آذربایجان به عنوان یک پیروزی قلمداد شد اما سبب راه افتاد اعتراضاتی گسترده در ارمنستان شده و هزاران معترض ارمنی مرتبا به خیابانها آمدهاند و استعفای نخست وزیر کشورشان را خواستار شدهاند.
در همین راستا، وزیر دفاع ارمنستان که از می ۲۰۱۸ میلادی در این پست قرار داشت، استعفای خود را ارائه داد. رسانههای محلی ارمنستان روز گذشته (جمعه) گزارش دادند که دیوید تونویان، وزیر دفاع ارمنستان استعفای خود را ارائه داده است. رویترز گزارش داد که تونویان از ماه مه ۲۰۱۸ در این پست قرار داشت. دولت نخست وزیر ارمنستان با اعمال فشارهایی برای استعفا مواجه است؛ چرا که هزاران معترض خواهان برکناری این دولت در پی توافق آتش بس میان ارمنستان و آذربایجان هستند. از سوی دیگر، اسپوتنیک گزارش داد که مسئولان ارمنستانی درصدد تعیین مشاور نخست وزیر این کشور در منصب وزیر دفاع هستند. چند روز پیش وزیر خارجه ارمنستان هم استعفا کرده بود.
این در حالیست که دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد، این کشور خواستار نظارت بینالمللی بر اجرای آتشبس در جنگ قرهباغ است؛ درخواستی که همزمان با نگرانی پاریس از امکان انعقاد یک توافق بین روسیه و ترکیه بر سر بیرون نگه داشتن قدرتهای غربی از مذاکرات صلح آینده مطرح میشود. رویترز گزارش داده، مسکو رئیس مشترک گروه مینسک با ماموریت نظارت بر مناقشه قرهباغ به همراه واشنگتن و پاریس است اما آنها در توافق امضا شده از سوی روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای پایان دادن به شش هفته درگیری بر سر قره باغ دخیل نبودند. از زمان برقراری آتشبس، روسیه مذاکراتی با ترکیه، همپیمان کلیدی جمهوری آذربایجان و منتقد سرسخت گروه مینسک داشته که میتواند منجر به استقرار سربازان آنکارا در منطقه شود. دفتر امانوئل ماکرون بعد از تماسهایی از سوی رئیس جمهوری آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان اعلام کرد: پایان درگیریها باید اکنون اجازه از سرگیری مذاکرات با حسن نیت با هدف محافظت از مردم قره باغ و اطمینان پیدا کردن از بازگشت دهها هزار نفر از مردمی که در هفتههای اخیر از خانههایشان فرار کردند، بدهد. ماکرون تلاش کرده در جنگ جانب هیچ یک از طرفها را نگیرد اما در خانه با انتقاد مبنی بر اینکه تلاش کافی برای کمک به ایروان نکرده، مواجه شده است.
دیدگاه تان را بنویسید