نگاهی به پایگاه‌های نظامی آمریکا در حوزه خلیج فارس

تحولات اخیر و بالا گرفتن تنش‌ها در منطقه خاورمیانه و حوزه خلیج فارس بار دیگر باعث جلب توجه به حضور نظامیان کشورهای دیگر به ویژه آمریکا و پایگاه‌هایشان در کشورهای منطقه شده است. بالغ بر هشت کشور منطقه شامل افغانستان، بحرین، عراق، کویت، عمان، قطر، عربستان و امارات متحده عربی میزبان این نظامیان و پایگاه‌های متعلق به کشورهای خارجی هستند. آسوشیتدپرس، نگاهی مختصر به این حضور نظامی در منطقه داشته است.

افغانستان

آمریکا حدود ۱۴۰۰۰ سرباز در افغانستان دارد که از طولانی‌ترین جنگ تاریخ آمریکا در این کشور حمایت می‌کنند. همچنین ۸۰۰۰ نظامی متعلق به کشورهای دیگر عضو ائتلاف ناتو نیز در افغانستان حضور دارند.

بحرین

ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که ناظر بر منطقه است در بحرین مستقر است؛ جزیره‌ای نزدیک به عربستان سعودی که میزبان بالغ بر ۷۰۰۰ سرباز آمریکایی است. پایگاه هوایی شیخ عیسی در این جزیره همچنین میزبان جنگنده های آمریکایی، هواپیماهای تجسسی و یک مرکز عملیات نیروهای ویژه آمریکایی است. انگلیس نیز اخیرا اولین پایگاه نظامی خود در شرق کانال سوئز از سال ۱۹۷۱ تاکنون را در بحرین افتتاح کرده است.

عراق

آمریکا نزدیک به ۵۰۰۰ سرباز را در عراق پس از به راه انداختن جنگش علیه گروه تروریستی داعش در منطقه داشته است.

کویت

این کشور نفت‌خیز کوچک ۱۳۰۰۰ سرباز آمریکایی را در خود جای داده و همچنین میزبان یکی از مقرهای پیشروی واحد موسوم به ارتش مرکزی ایالات متحده است. آمریکا همچنین در این کشور نیروها و تجهیزاتش را در دو پایگاه هوایی و یک پایگاه نیروی دریایی حفظ کرده است. فرودگاه بین‌المللی کویت همچنین میزبان بزرگترین مقر لجستیک هوایی منطقه‌ای ارتش آمریکا است. حدود ۲۲۰۰ خودروی تاکتیکی آمریکایی مقاوم در برابر مین در آنجا مستقر هستند.

عمان

چند صد پرسنل نظامی آمریکا در عمان مستقر هستند. این کشور سلطنتی همچنین به آمریکا اجازه دست زدن به پروازهای نظامی از حریم هوایی خود و متوقف ساختن کشتی‌های آمریکایی در بنادرش را می‌دهد. همچنین عمان به آمریکا اجازه می‌دهد مهماتش را در خاک آن مستقر سازد. آمریکا در سال جاری میلادی یک توافق جدید با عمان درخصوص دسترسی به بنادر این کشور امضا کرد. انگلیس نیز با این کشور توافقی را برای ساخت یک پایگاه دریایی جدید در آن امضا کرده است.

قطر

 یک مقر فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در پایگاه هوایی العدید قطر است که میزبان بالغ بر ۱۳۰۰۰ سرباز آمریکایی است. قطر برنامه‌ریزی کرده تا این پایگاه را بیش از پیش گسترش دهد تا این پایگاه از بمب‌افکن‌های B-۵۲ آمریکا نیز که قادر به حمل بمب هسته‌ای هستند میزبانی کند. ترکیه نیز یک پایگاه نظامی را در این کشور دارد که باعث نارضایتی عربستان است چرا که از نظر ریاض، آنکارا یک رقیبش در راه گسترش نفوذ در منطقه است.

عربستان سعودی

 آمریکا در پی حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و همچنین حمله سال ۲۰۰۳ به عراق سربازانش را از عربستان خارج کرد. اسامه بن لادن، رهبر القاعده تا مدت‌ها همواره از حضور قوای نظامی آمریکا در عربستان انتقاد می‌کرد. تابستان امسال مقام‌های آمریکایی اعلام کردند، جنگنده‌ها، سامانه‌های دفاع هوایی و احتمالا بیش از ۵۰۰ نظامی آمریکایی قرار است به بهانه بالا گرفتن تنش با ایران مجددا به پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در شهر ریاض بازگردند. 

امارات متحده عربی

بندر جبل علی شهر دبی امارات، بزرگترین بندر مورد استفاده نیروی دریایی آمریکا در خارج از خاک این کشور است. امارات متحده عربی میزبان ۵۰۰۰ پرسنل نظامی آمریکا است که بسیاری از آن‌ها در پایگاه هوایی الظفره ابوظبی مستقر هستند؛ پایگاهی که در آن پهپادهای آمریکایی و جنگنده‌های پیشرفته اف ۳۵ آمریکا نیز حضور دارند. نیروی دریایی آمریکا در عین حال پایگاه کوچکی را نیز در الفجیره واقع در خلیج عمان دارد.