عدم برگزاری مانور سالانه ارتش کره و آمریکا، کرهجنوبی را نگران کرده است
خرق عادتی ۶۰ ساله
ترامپ از ابتدای دوره کاندیداتوری ریاستجمهوری از هزینههای نظامی بالای حضور ارتش آمریکا در کرهجنوبی انتقاد کرده است. این انتقادها در کنار موضعگیری نامشخص وی در قبال اتحاد با کره جنوبی باعث شده است بسیاری نگران عقد توافق بین کرهشمالی و ترامپ باشند. توافقی که میتواند امنیت نیمه جنوبی شبهجزیره کره را نادیده گرفته و آن را به خطر بیندازد حتی در صورتی که کره شمالی سلاحهای هستهای خود را واگذار کند، تکلیف سلاحهای کشتار جمعی دیگر این کشور چه میشود؟ سلاحهای بیولوژیکی و شیمیایی و ارتش قدرتمند و آماده کرهشمالی همچنان پابرجا خواهد بود. پایان عملیات نظامی مشترک استراتژی اصلی کرهشمالی برای تضعیف اتحاد بین کرهجنوبی و آمریکا است و پیونگیانگ سعی میکند از این طریق نیروهای آمریکایی را از شبهجزیره کره خارج کند
ارتش کره جنوبی و آمریکا در طی شش دهه گذشته برای نمایش اتحاد دست به برگزاری مانورهای بزرگی میزدند. هر سال نیروی دریایی دو ارتش در آبهای دریای چین و تانکهای دو کشور در سواحل کره به مانور پرداخته و هواپیماهای اتحاد غربی، به بمباران تاسیسات اتمی فرضی کره شمالی میپرداختند.
برگزاری این مانورها و نمایش آن از تلوزیون ملی کره نشانگر میزان وابستگی نظامی کره جنوبی به متحد غربی خود بود.
اما کرهایها با امروز با واقعیتی جدید دست و پنجه نرم میکنند: رییسجمهور آمریکا که علاقهای به برگزاری مانورهای نمایشی ندارد زیرا لااقل هزینههای آن را بالا دانسته و این مخارج را بیدلیل میداند. ترامپ پس از دیدار با رهبر کرهشمالی، انجام مانور سالانه در ماه ژوئن را تعلیق کرد و همین چهارشنبه گذشته در اقدامی مشابه اعلام کرد: «هیچ دلیلی وجود ندارد که چنین هزینه سرسامآوری خرج بازی نظامی کره جنوبی و آمریکا شود»
تنها یک روز پیش از اظهارنظر توییتری وی، جیمز متیس، وزیر دفاع دولت ترامپ، بحث از سر گیری مانورهای نظامی را پیش کشیده بود. اما ترامپ در واکنش اعلام کرد که در صورت نتیجهگیری شخصی، به سرعت دستور برگزاری این مانورها را خواهد داد و در این صورت، مانورهای مشترکی «در ابعادی بینظیر» برگزار خواهد شد.
ترامپ از ابتدای دوره کاندیداتوری ریاستجمهوری از هزینههای نظامی بالای حضور ارتش آمریکا در کرهجنوبی انتقاد کرده است. این انتقادها در کنار موضعگیری نامشخص وی در قبال اتحاد با کره جنوبی باعث شده است بسیاری نگران عقد توافق بین کرهشمالی و ترامپ باشند. توافقی که میتواند امنیت نیمه جنوبی شبهجزیره کره را نادیده گرفته و آن را به خطر بیاندازد.
مون سئونگ موک، افسر بازنشسته ارتش کره جنوبی و کارشناس ارشد موسسه تحقیقاتی استراتژی ملی، اتاق فکری محافظهکار در قلب سئول، در مورد ترامپ و موضعگیری وی در قبال شبهجزیره کره میگوید: «ما گاهی اوقات از خود میپرسیم: آیا او واقعا رییسجمهور کشور متحد ماست؟ رفتار او گیجکننده است. آیا او همان مذاکرهکننده زیرکی است پیشتر ادعا میکرد؟ آیا ما قادر به مشاهده راهکارهای وی نیستیم یا اینکه او انسانی سادهلوح است و هیچ تکنیک مذاکراتی قدرتمندی در کار نیست!»
رییسجمهور کرهجنوبی هم با تعلیق مانور نظامی دو کشور موافقت کرده است و مقامات کرهای معتقدند که این کار در راستای آرامکردن شرایط برای مذاکرات خلع سلاح هستهای کره شمالی انجام شده است. ارتش کره جنوبی و آمریکا اعلام کردهاند که تعلیق این مانور، آمادگی نظامی آنها برای مقابله با تهدیدهای کرهشمالی را از بین نخواهد برد.
اما این اظهارات قانعکننده نیست. بنا به اعلام سخنگوی سابق وزارت دفاع کره جنوبی، حدود 60 درصد از نیروهای مشترک ارتش کره جنوبی و آمریکا که پیشتر مانورهای مشترک را برگزار میکردند، قرار است امسال به دیگر مناطق اعزام شوند.
بنا به مقالهای که آقای کیم در یکی از روزنامههای مهم کرهجنوبی نوشته است، در طی دو سال آینده حدود 90 درصد از افسران آمریکایی جابهجا خواهند شد و بنابراین تعداد افرادی که توانایی برگزاری مانور مشترک داشته باشند به شدت کاهش پیدا خواهد کرد: «در صورت وقوع جنگ در چنین شرایطی، بروز مشکلات و ناهماهنگیها امری غیرقابل گریز خواهد بود»
همزمان آمریکا از کره جنوبی خواسته است تا سهم بیشتری از هزینههای نظامی این کشور در کره را پرداخت کند. بنا به اعلام افراد مطلع، آمریکا هزینه برگزاری مانور مشترک را مهمترین عامل افزایش مخارج اعلام کرده است.
البته هیچ تخمین دقیقی در مورد هزینههای نظامی سالانه آمریکا در کره وجود ندارد. اما رسانههای کرهای معتقدند که این مخارج سالانه نزدیک به 72 میلیون دلار میرسد و در صورت حضور ناوهای هواپیمابر و بمبافکنهای برد بالا، این هزینههای افزایش پیدا میکند. آخرین مانورهای انجام شده در کره جنوبی شامل این موارد اضافی نیز بود.
اما مقامات دو کشور اعلام کردهاند در صورت عدم پایبندی کرهشمالی به تعهداتش در مورد خلع سلاح هستهای، مانورهای مشترک از سر گرفته خواهد شد.
اما چشمبادامیها نگران این هستند که همین حالا هم متحد قدرتمندشان، امتیازات زیادی به همسایه شمالی داده است و در مقابل کره شمالی هیچ برنامه مشخصی برای خلع سلاح هستهای ندارد. براساس نظرسنجی که توسط موسسه تحقیقات مشترک ملی کره برگزار شده است حدود 53 درصد از کرهایها مخالف تعلیق مانور نظامی مشترک کره جنوبی و آمریکا بودند.
محافظهکاران کرهای نگران این هستند که ترامپ در راستای مذاکره با کرهشمالی، برگزاری مانور مشترک با کرهجنوبی را به صورت دائم تعلیق کند و در نتیجه ادامه حضور نظامیان آمریکایی در کره دلیل اصلی خود را از دست بدهد. این چنین پیآمدی کره جنوبی را به شدت آسیبپذیر خواهد کرد و ارتش 1.2 میلیون نفری کره شمالی و سلاحهای متعارف اما قدرتمند آنها همگی به سمت سئول نشانه خواهند رفت.
چئون سئونگ وون، کارشناس موسسه مطالعات سیاسی Asan در سئول معتقد است که ترامپ در مذاکرات خود اشتباه بزرگی را مرتکب شده است و مسئله خلع سلاح هستهای کره شمالی را با «اتحاد سئول و واشنگتن» هم ارز دانسته و از آنها به عنوان اهرمهای مذاکراتی هموزن استفاده کرده است.
چئون در این باره میگوید: «حتی در صورتی که کره شمالی سلاحهای هستهای خود را واگذار کند، تکلیف سلاحهای کشتار جمعی دیگر این کشور چه میشود؟ سلاحهای بیولوژیکی و شیمیایی و ارتش قدرتمند و آماده کرهشمالی همچنان پابرجا خواهد بود. پایان عملیات نظامی مشترک استراتژی اصلی کرهشمالی برای تضعیف اتحاد بین کرهجنوبی و آمریکا است و پیونگیانگ سعی میکند از این طریق نیروهای آمریکایی را از شبهجزیره کره خارج کند»
در حال حاضر حدود 28.500 سرباز آمریکایی در کره جنوبی حضور دارند و با این وجود بخش عمدهای از مانورهای مشترک توسط شبیهسازی کامپیوتری انجام میشود. در مقابل هزاران نیروی نظامی آمریکایی مستقر در ژاپن به همراه زیردریاییها و ناوهای هواپیمابر هر سال به کره میآیند تا مقابله با حمله نظامی کرهشمالی را تمرین کنند.
این مانورها به آمریکا کمک میکند تا آمادگی نظامی خود در جنوب شرق آسیا را نشان داده و در برابر توسعه قدرت نظامی چین در منطقه قد علم کند. مانورهای نظامی مشترک بین کره و آمریکا یکی از بزرگترین نمایشهای نظامی آمریکا در قاره آسیا است.
کره شمالی پیشتر بارها اعلام کرده است که در صورت عدم توقف «سیاستهای خصمانه» آمریکا، این کشور هیچگاه برنامه هستهای خود را کاهش نخواهد داد. آنها مانور مشترک نظامی را یکی از نمونه سیاستهای خصمانه آمریکا در قبال کره شمالی ارزیابی کردهاند و آن را تمرین حمله به پیونگیانگ مینامند و با این بهانه کنترل تمامیتخواهانه خود بر مردم این کشور را افزایش میدهند.
کرهشمالی همواره این مانورهای نظامی مشترک را با برگزاری مانورهای نظامی متقابل، جواب داده است. اما پیونگ یانگ پس از خشکسالی و فروپاشی اقتصادی در دهه 90 میلادی دریافت که این عمل برای آنها هزینههای مالی سنگینی در پی خواهد داشت زیرا ارتش این کشور هم مانند دیگر بخشهای آن دچار کمبود تجهیزات کمکی و سوخت است.
در مقابل بعضی از تحلیلگران کرهای معتقدند که رهبر کرهشمالی با متوقف کردن مانور نظامی دشمنان میتواند مردم و ژنرالهای تندرو کرهای را راضی کرده تا به خلع سلاح هستهای تن دهند و بر بازسازی اقتصادی کرهشمالی متمرکز شوند.
تجربه نشان داده است که با برگزاری هر مانور نظامی توسط آمریکا و کره جنوبی، اقتصاد کرهشمالی فلج میشود زیرا این کشور برای مقابله به مثل تمامی کارگران این کشور را ملزم به مشارکت در مانورهای نظامی میکند.
دیدگاه تان را بنویسید