آریا طاری

تیم ملی فوتبال این روزها خود را آماده می‌کند تا در دو دیدار حساس که در مسیر رسیدن به جام جهانی 2026 است، حضور پیدا کند. نخستین مسابقه ملی‌پوشان روز پنجشنبه 30 اسفند مقابل امارات برگزار می‌شود و بازی دوم نیز پنجم فروردین برابر ازبکستان خواهد بود. پیروزی در این مسابقه صعود ایران به جام جهانی را قطعی می‌کند و دو دیدار بعدی مقابل قطر و کره‌شمالی را تشریفاتی می‌شود. در همین راستا امیر قلعه‌نویی لیست اولیه مدعوین به اردو را اعلام کرد و قرار بود این فهرست بعد از بازی‌های روز گذشته تکمیل شود. اما تا همین جا بد نیست نگاهی به وضعیت فعلی تیم ملی و رقبایش داشته باشیم. 

ببر و صعود کن

اینکه تیم ملی در جام جهانی 2026 حضور خواهد داشت از مدت‌ها پیش مشخص بود. اما زمانی این حضور رسمی می‌شود که تیم ملی بتواند به امتیازات لازم برسد. هواداران فوتبال دوست داشتند که جشن صعود را پیش از شروع سال جدید برپا کنند و ایران به عنوان اولین تیم از آسیا صعود کند، اما آنها باید تا پایان بازی با ازبکستان منتظر بمانند و احتمالا این ژاپن است که سریع‌ترین صعود از آسیا را به نام خود می‌زند. 

تیم ملی فوتبال ایران بدون اینکه شکستی را تجربه کند، با ۱۶ امتیاز صدرنشین گروه A انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ است و این رده را هم به واسطه درخشش ملی‌پوشان و هم جایگاه رقیبانش به دست آورده است. درست است که ایران در نتایجی دور از انتظار مقابل کره‌شمالی و قرقیزستان به مشکل خورد اما درمجموع تیم‌ها آنقدر قوی ظاهر نشدند که بخواهند برای تیم ملی دردسرساز شوند. در بین همگروهی‌های ایران تنها ازبکستان بود که به عنوان اصلی‌ترین رقیب ایران شناخته شد و این تیم هم در حال حاضر با سه امتیاز کم‌تر در رده دوم قرار دارد. همچنین ایران در دو بازی از 6 بازی نخست 10 نفره شد و توانست با یک یار کم‌تر امتیازات حساسی را به دست بیاورد که این نشان از عزم راسخ یوزپلنگ‌ها برای صعودی بی‌دردسر به جام جهانی دارد. حالا آنها تنها دو برد تا بزرگ‌ترین آوردگاه فوتبالی جهان فاصله دارند و اگر هشیار و بادقت باشند، پنجم فروردین جشن صعود را برپا می‌کنند. 

تقابل اول با بهترین خط دفاعی

تیم ملی امارات در حال حاضر با 10 امتیاز در جایگاه سوم قرار دارد و از آنجایی که شانس صعود برای آنها محفوظ است، با تمام قوا مقابل ایران ظاهر خواهند شد. البته که ایران در این بازی میزبان است اما انگیزه شاگردان پینتو برای پیروزی کم نیست. امارات با هدایت پینتوی پرتغالی عملکرد خوبی در انتخابی جام جهانی داشته و این شانس را دارد که برای دومین بار در تاریخ راهی جام جهانی شود. 

قلعه‌نویی در حالی باید تیمش را آماده کند که نخستین حریفش تیمی است که بهترین خط دفاعی را در اختیار دارد. این تیم در 6 بازی خود تنها چهار گل دریافت کرده که این بهترین عملکرد در بین همه تیم‌های این گروه است

قلعه‌نویی در حالی باید تیمش را آماده کند که نخستین حریفش تیمی است که بهترین خط دفاعی را در اختیار دارد. این تیم در 6 بازی خود تنها چهار گل دریافت کرده که این بهترین عملکرد در بین همه تیم‌های این گروه است. ایران و ازبکستان با دریافت پنج گل از 6 بازی بهترین عملکرد را بعد از امارات داشته‌اند. آنها در تمام سه گروه هم تنها ژاپن را با دو گل خورده در 6 بازی بالاتر از خود می‌بینند.  امارات همچنین از حیث تفاضل گل هم بهترین تیم در گروه نخست است؛ به طوری که تفاضل گل اماراتی‌ها هشت است. در حالی که تفاضل گل ایران هفت و تفاضل گل ازبکستان سه است. 

همچنین درباره امارات باید به این نکته اشاره داشت که ایران درواقع با یک تیم بین‌المللی روبه‌رو خواهد شد. در فهرست ۲۷ نفره بازیکنان امارات که به اردوی این تیم دعوت شده‌اند نام 12 بازیکن به چشم می‌خورد که اصالت غیراماراتی دارند. نکته جالب اینجاست که هشت نفر از این 12 نفر اصالت برزیلی دارند. مارکوس ملونی، لوکاس پیمنتا، فابیو لیما، جوناتاس سانتوس، لوان پریرا، برونو اولیویرا، کایو لوکاس و کایو کاندو از برزیل، علاالدین زهیر از تونس، کوامی کویدو از ساحل عاج، مک کنزی‌‌هانت از انگلیس و عصام فایز از مراکش خارجی‌های تیم ملی امارات هستند که برای این کشور به میدان می‌روند. فدراسیون فوتبال امارات جهت راهیابی تیم ملی این کشور به جام جهانی ۲۰۲۶ اقدام به اعطای پاسپورت به بازیکنانی با اصالت غیراماراتی کرد که پنج سال است در لیگ حرفه‌ای این کشور حضور مستمر دارند‌‌.

ایران در بازی رفت که در امارات برگزار شد توانست به پیروزی یک بر صفر برسد و باید دید در بازی برگشت در خانه مهمان خود را با چه نتیجه‌ای بدرقه می‌کند. 

ازبکستان با سرمربی تاریخ‌سازش می‌آید

تیم ملی ازبکستان هم سفت و سخت به دنبال حضور در جام جهانی است و اصلا نمی‌خواهد نتیجه‌ای بگیرد که این حضور را به خطر بیندازد. ازبک‌ها برای ارائه یک نمایش قدرتمند مقابل قرقیزستان و ایران از امروز وارد کمپ تمرینی می‌شوند. حضور چهره‌هایی مثل 

عبدالقدیر خوسانوف، فیض ا...اف، الدور شومورودوف، استون اورونوف و جلال‌الدین ماشاریپوف در ترکیب ازبکستان قابل توجه به نظر می‌رسد. خوسانوف این روزها نامدارترین ستاره ازبکستان است. این مدافع 20 ساله با قراردادی چهار سال و نیمه از لانس فرانسه به منچسترسیتی پیوست تا نخستین بازیکن ازبک در تاریخ لیگ برتر باشد و همچنین با 40 میلیون یورویی که برای جذبش هزینه شده، به دومین بازیکن گران‌قیمت تاریخ آسیا تبدیل شده است. طبیعتا ازبک‌ها انتظار زیادی از بازیکن‌شان دارند و باید دید او مقابل ایران چه نمایشی ارائه می‌دهند. 

از سوی دیگر ازبکستان مدتی است روی نیمکت هم تغییراتی داشته است. بعد از بیماری سخت سرچکو کاتانچ، هدایت این تیم به تیمور کاپادزه سپرده شد که در این کشور یکی از فنی‌ترین و محبوب‌ترین مربی‌ها به شمار می‌رود. او سال‌ها چه به عنوان بازیکن و چه مربی دستاوردهای زیادی داشته که از مهم‌ترین آنها می‌توان راهیابی به المپیک برای نخستین بار را انتخاب کرد. البته تیمور کاپادزه مربی ناشناخته‌ای برای هواداران فوتبال ایران نیست. او ۱۷ مرتبه در قامت بازیکن تیم‌های باشگاهی ازبکستان، یک مرتبه به‌ عنوان بازیکن تیم ملی ازبکستان، یک بار به ‌عنوان سرمربی موقت تیم بزرگسالان این کشور و دو بار به عنوان سرمربی تیم زیر ۲۳ سال ازبکستان مقابل تیم‌های ایرانی به میدان رفته است. حالا هواداران این تیم امیدوارند همان‌طور که با تیمور کاپادزه برای اولین بار به رقابت‌های المپیک راه یافتند، بتوانند با نمایش مقتدرانه در دو بازی پیش رو گام مهمی را در مسیر صعود به جام جهانی بردارند.

دیدار رفت دو تیم در ازبکستان برگزار شد و دو تیم به تساوی بدون گل رضایت دادند. حالا هم ایران و هم ازبکستان به دنبال باز کردن دروازه همدیگر هستند تا ورودی قدرتمندتر به جام جهانی داشته باشند.